ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют
Єдина Країна! Единая Страна! United Country
Синдикация материалов

Блог пользователя orsozorOn

Nem felhőtlenek manapság Ukrajna és Magyarország kapcsolatai, ami automatikusan rányomja bélyegét a két nép viszonyára is. Városunkban ennek ellenére sikerült megőrizni a nemzetek közötti békét, a nyugalmat, a toleranciát, ami mindig is jellemezte a soknemzetiségű, multikulturális Beregszászt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az ukrán kormány ne akarja megmondani, hogy mi a jó a kárpátaljai magyaroknak.
A miniszter az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában az ukrán oktatási törvény módosításával kapcsolatban úgy vélte: az ukrán kormány ugyan azzal indokolja a módosítást, hogy minden állampolgár jobban megtanuljon ukránul, s ezáltal jobban tudjon érvényesülni, de lehet olyan kárpátaljai magyar, aki magyar közegben szeretné leélni az életét és csak bizonyos szinten akar megtanulni ukránul.

Загрузка...

Döntött a parlament, több illetéket is megszüntetnek. A ripost összeszedte, mi az, amin spórolhatunk március 1-jétől!

1.Nem kell fizetni az anyakönyvi kivonatért. Korábban, ha elvesztettük az iratot, egy másolatért 2000 forintot kértek el.

Elképesztően jól szervezett, 13 tagú csempészbanda ügyében született ítélet Debrecenben. Az ukrán és magyar állampolgárokból álló hálózatba még kompkezelóket is bevontak, a határon átjuttatott csempészcigaretta Szamoson való átszállítására. A történet 7 évvel ezelőtti, de igen tanulságos, és a végére most került pont.

A határőrség sajtóosztályának beszámolójában hangsúlyozza, mindketten egy idegen ország útlevelét akarták használni a határátlépéskor, miközben ukrán állampolgárok. Az első eset a Csap melletti határátkelőn történt, itt egy nő magyar útlevéllel akart beutazni Ukrajnába, de a vámosokkal való beszélgetés alatt kiderült, hogy valójában ukrán állampolgársága is van.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója az interjúra reagálva közölte, nem felel meg a valóságnak Szadovij állítása, amely szerint kettős állampolgár lenne Kárpátalja lakosságának 30-40 százaléka.

A “nemzetek Európája” mellett és a liberalizmus ellen tartottak fekete ruhás felvonulást Kárpát-Ukrajna kikiáltásának 78. évfordulója alkalmából kárpátaljai ukrán nacionalisták a Karpatszka Szics szélsőjobboldali alakulat szervezésében szombaton Ungváron.

Elfogadása esetén növelheti az ukrán társadalomban a feszültséget a Petro Porosenko államfő által előterjesztett törvénytervezet a kettős állampolgárság betiltásáról, mert azt előzőleg sem társadalmi, sem szakértői vitára nem bocsátották – jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök köszöntőt írt határon túli magyar honfitársaihoz március 15-e alkalmából, melyet a Kárpát-medence számos településén, a helyi ünnepségeken felolvasnak.

Petro Porosenko ukrán elnök a kettős állampolgárságról szóló halaszthatatlan törvényjavaslatot nyújtott be hétfőn a Legfelsőbb Tanácshoz – közölte a pmg.ua hírportál március 13-án.

Szeptembertől valószínűleg nem lehet már magyarul tanulni a kárpátaljai iskolákban, az új nyelvtörvénnyel pedig a „minta-demokrata” Petro Porosenko elnök szinte mindenhonnan kitilthatja a kisebbségi szót.

Öt nagy támadás kivédését tartja a 2017-es év feladatának Orbán Viktor miniszterelnök, aki pénteki évértékelő beszédében azt mondta: ehhez új nemzeti politikára lesz szükség. A miniszterelnök Facebook-oldalán megjelent egy rövid videó a beszéd legfontosabb elemeiről.
A kormányfő tizenkilencedik alkalommal, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezésében megtartott évértékelőjén - Budapesten, a Várkert Bazárban - az öt támadás között elsőként említette, hogy Brüsszel meg akarja majd tiltani a rezsicsökkentést. A kérdés szerinte az lesz, hogy Magyarország megvédi-e a rezsicsökkentést vagy ismét a nagyvállalatokra bízza a rezsidíj megállapítását.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kijelentette, hogy az anyaország nem tűri el az Ukrajnában élő magyarok anyanyelv-használati jogainak korlátozását, amennyiben elfogadják az új államnyelvtörtvényt – olvashatjuk a miniszter Kommerszant újságnak adott interjújában.

(к 72-летию Первого Съезда Народных Комитетов Закарпатской Украины)

volodimir csubirkoAz erről szóló megállapodást a jelölt és Tarics Zoltán, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Alapszervezetének elnöke október 19-én írta alá a KMKSZ ungvári székházában. Az eseményen jelen volt dr. Brenzovics László parlamenti képviselő, a magyar érdekvédelmi szervezet elnöke.

A magyar kormány meghozta a szükséges döntéseket ahhoz, hogy a kedvezményes honosítással magyar állampolgárságot nyert külhoniak külföldön születő gyermekei is napok alatt megkaphassák a magyar útlevelet – jelentette ki a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) pénteki pódiumbeszélgetésén Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kárpátalja perecsenyi járásában található Rónafüred (oroszul: Лумшоры, ukránul: Лумшори /Lumsori/) községben kiváló pihenési lehetőség kínálkozik, többek között kipróbálhatják az ásványvízzel töltött üstben való gyógyfürdőt is. A turistákat egy 1000 literes tartályba ültetik, majd tüzet gyújtanak alattuk. A vizet 40-45 °C-ra melegítik. Ez a fürdő javítja és izomzat és az idegrendszer működését.

A csapi határőrség emberei akadályozták az egyesített Ungvári Hadkiegészítő Parancsnokság mobilizációs feladatinak teljesítését a Csap–Záhony ukrán–magyar határátkelőnél – panaszkodott Mikola Zsuravljov.

Szombat óta hajkurásszák ukrán kommandósok a Jobb Szektor embereit, akik Munkácson egy kétes hátterű képviselő testőreivel kerültek tűzharcba. A Jobb Szektor egyszerre politikai szerveződés, szurkolói csoport, milícia és bűnszervezet. Nem az egyetlen Ukrajnában, melynek egységét ma már ugyanúgy fenyegetik a hasonszőrű csoportok, mint az oroszok. A háttérben a legnagyobb kárpátaljai üzlet, a cigarettacsempészet áll.

A Munkács környéki hegyekben folytatódott a városban szombat délután kezdődött tűzharc a rendőri erők és a Jobb Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei között, az összecsapásnak eddig legalább két halottja és kilenc sebesültje van – jelentette a Karpatnews.in.ua kárpátaljai hírportál.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a magyar pedagógusok hősies erőfeszítéseket tesznek a kárpátaljai magyarság megmaradásáért a mostani nagyon nehéz időszakban – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Felsőszinevéren, a XXIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem pénteki zárónapján tartott előadásában.

Hetven éve, 1945. június 29-én kötötték meg Moszkvában azt a szovjet-csehszlovák egyezményt, amelynek értelmében Kárpátalja az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársasághoz került.

Az elmúlt időszakban ismét kezd aktivizálódni Kárpátalja volt kormányzója, Olekszandr Ledida. Az Ellenzéki Blokk megyei szervezetének vezetője a regionális sajtóorgánumokhoz eljuttatott kommentárjában erős kritikát fogalmazott meg a jelenlegi ukrán vezetéssel szemben - írja a Kárpáthír.

A legfontosabb a béke, hogy azok, akik a beregszászi főiskolán most átveszik diplomájukat, békében élhessenek, hogy katonai behívó helyett ösztöndíj- és állásajánlatokra várhassanak - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diplomaátadó ünnepségén.

Sztepan Szviridov, az “Antifasiszt” nevű online politikai magazin újságírója egy igen érdekes elmélettel állt elő arról, hogyan fog megszűnni az ukrán államiság a következő évek során. Az újságíró szerint ez már csak idő kérdése, és emellett azt is valószínűsíti, hogy Magyarország fogja elindítani Ukrajna végső felbomlását.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke a héten levéllel fordult Brenzovics Lászlóhoz, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökéhez, szorgalmazva az általános és – a közelgő helyhatósági választásokra való tekintettel – a választási együttműködést. A részletekről az országos szervezet vezetőjét kérdeztük.

Hídvégi-Üstös Pál és Takár Károly: a vasemberek Kárpátaljáért futnak.A kárpátaljai Técső testvérvárosából, Vácról kelt útra hétfőn Hidvégi-Üstös Pál, a Tisza Nagykövete és Takár „Katyó” Károly kárpátaljai ultrafutó.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2015. július 7–11. között negyedik alkalommal rendezi meg a határon túli magyar anyanyelvű egyetemista hallgatók számára az ELTE Kárpát-Medencei Magyar Nyári Egyetem nevű programot, a 15 éves sikeres múlttal rendelkező Budapesti Nyári Egyetem folytatásaként. A Nyári Egyetem mottója ismét: „Egységben a tudomány”.

Kigyulladt egy turistákat szállító autóbusz a Kijev–Csap autópálya 750. kilométerének közelében április 26-án, közép-európai idő szerint 16 óra környékén – adta hírül a zakarpattya.net.ua április 27-én.
Az említett időpontban az autóbusz a Kárpáti szanatórium és Szolyva közötti útvonalon haladt, miközben kigyulladt a motorja.

Több magyar község névtábláit rongálták meg és középületek magyar zászlóit tépték szét ismeretlen elkövetők hétfőre virradóra Kárpátalja Ungvári járásában, a rendőrség nyomozást indított az ügyben.