ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Парк Реформації в Чернівцях став символом свободи слова

    28 марта 2024 четверг
    Аватар пользователя Новости религии
    Чернівецька міська рада в процесі декомунізації перейменувала найбільший міський парк в південній частині міста загальною площею близько сімдесяти гектарів з Жовтневого на парк Реформації.Парк РеформаціїПарк заснований в другій половині двадцятого століття і названий Жовтневим в честь Жовтневої революції. Площа парку — близько семидесяти гектарів. На його території розкинулися прогулянкові стежки, два штучних озера, спортивні майданчики і поля, є також комплекс атракціонів. Щорічно парк відвідують тисячі людей.
    Відповідно до Закону України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборони пропаганди їх символіки" 24 січня 2017 року Чернівецька міська рада змінила назву парку з символу тоталітарного режиму — Жовтневої революції, на європейський символ відродження і свободи слова — парк Реформації.
    Варто зазначити, що зараз по всій країні проходить декомунізація подібних назв: в Маріуполі Жовтневий район перейменований в Центральний, в Миколаєві проспект Жовтневий перейменували на Богоявленський, в Полтаві Жовтневий район став Шевченківським, в Запоріжжі Жовтневий район став Олександрівським, а також велика кількість сіл і вулиць з назвою "жовтневий" отримали нові назви.
    Значення слова "реформація" наступне — "відновлення до належного стану". Епоха Реформації — символ свободи слова з всесвітньої історії, коли європейці в XVI столітті виступили проти утисків свободи слова і розгулу інквізиції, та відновили в належний стан права людини. Коментуючи нову назву парку, чернівчани сподіваються, що парк Реформації буде постійним нагадування про важливість свободи слова.