ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Які ще сюрпризи чекають на мукачівських ромів?

    28 березня 2024 четвер
    51 переглядів

    Відтепер мешканці ромського поселення в Мукачеві, щоб дістатися своїх лічильників обліку електроенергії, вимушені вилазити на стовпи на висоту 5-6 метрів.

    Як стверджує депутат Мукачівської міської ради Іван Йонаш, обраний ромською громадою, вже два тижні працівники мукачівського РЕМу без усякого попередження знімають лічильники в будинках ромів, натомість встановлюють свої на стовбах, на висоті 5-6 метрів. Наші кореспонденти побували на місці подій. "Громада дуже збурена, – коментує Іван Михайлович, – і вважає це черговим проявом дискримінації ромського поселення. Я розумію, що на території табору були випадки, коли абоненти користувались електроенергією позаобліково. Але це дійсно малозабезпечені люди - до прикладу, електропостачання припинили сім’ї, де проживає інвалід та неповнолітні діти. Як їм тепер жити? Я знаю, що мешканці багатих мікрорайонів міста теж крали електроенергію, платили по 20-30 гривень у місяць і взагалі не пускали представників РЕМу на приватну територію. А на території ромського поселення вони ведуть себе абсолютно безкарно, порушуючи права громади, зокрема, право власності. Вони заходять без попередження, без дозволу, та не в присутності хазяїв до подвір’я, знімають лічильник, куплений абонентом за власні кошти, і встановлюють його на стовпі, на висоті 5-6 метрів. При цьому не має значення, чи абонент є справним платником, чи боржником, чи порушником правил електропостачання. Люди у місті так само крадуть електроенергію, як і в нашому поселенні, це можна перевірити, порівнявши кількість складених актів у нас і в решти міста".
    "Я щомісяця сплачую за спожите світло, – показує нам пачку квитанцій поважний панок, – чому мій лічильник також витягли на стовп? Тепер мої знайомі і друзі подумають, що я злодій. А це - великий сором для мене. Є законодавство, і усі повинні діяти згідно нього. Зафіксували крадіжку світла – написали акт, відключили; людина сплатила штраф – підключили. Але вішати лічильник на стовп біля будинку – це наче поставити тавро на чолі. Міська влада вміє тільки розмовляти про налагодження зв’язків між табором та містом, а на ділі - мовчки спостерігає, як наше поселення дискримінують".
    До розмови приєднується голова культурно-просвітницького товариства "Романі Яг" Іван Лукич: "Найперше, ми маємо факт порушення права власності, адже лічильники купували господарі, відповідно це є їх власність. Лічильники встановлюють на висоту, це теж недоцільно. Якщо у газди згорить, наприклад, телевізор, і він полізе на стовп - його оштрафують за втручання. Або наступна ситуація: паде сніг чи дощ, вибиває світло, а у хаті багато дітей, в тому числі немовлят, тому світло - життєва необхідність; енергетики до ромського поселення не поспішають, газда вилазить на стовп і падає, чи його б’є струмом. Хто буде відповідати? Далі, а як контролери будуть знімати показники? Ходити з драбиною? Сумніваюсь. Значить, будуть їздити з автовишкою, а це витрати на бензин. А як хозяїн проконтролює, чи правильно записав показники контролер? Взагалі, все що тут відбувається, робиться незаконно - нам не пред’являють жодних документів, на якій підставі проводяться масові перенесення лічильників. Світло відключають без попередження, що може призвести до псування побутової техніки. До того ж, нам погрожують: "Не подобається - відріжемо взагалі!"
    "Не тільки погрожують, а й знущаються, – додає представник Церкви Живого Бога Руслан Янковський, – коли ми спитали, а як інвалід на візочку (на фото - ред.) зможе зняти показники лічильника, працівники РЕМу відповіли: "Приїде підйомник, і підніме..." Вони ведуть себе так нахабно тільки тому, що ми - роми. Не думаю, що інші мешканці міста зазнають таких самих знущань при "відвідинах" енергетиків".
    Коментарі, як кажуть, зайві. Ми сідали у авто, а роми навперебій засипали нас питаннями, на які у нас відповіді немає. Зовсім нещодавно табір було затоплено, тепер його переслідує "енергетична навала". Місто мовчки спостерігає... Які ще сюрпризи чекають на мукачівських ромів?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.