ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чи може кожна багатодітна мати на Закарпатті претендувати на присвоєння почесного звання України "Мати-героїня"?

    18 квітня 2024 четвер
    93 переглядів
    Оксана Пагулич - начальник відділу молодіжної сімейної політики

    Відповідно до Закону України "Про державні нагороди" почесні звання України, в тому числі і „Мати-героїня”, мають статус державної нагороди...


    Згідно з „Положенням про почесні звання України” почесне звання України "Мати-героїня" присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п'ять і більше дітей. При цьму враховуються і діти, усиновлені в установленому законодавством порядку. Неодмінною умовою для присвоєння почесного звання України „Мати-героїня” є вагомий особистий внесок матері у виховання дітей в сім'ї, створення умов для здобуття ними освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

    Детальніше розповісти про те, кому присвоюється почесне звання України „Мати-героїня” ми попросили заступника начальника управління – начальника відділу молодіжної сімейної та гендерної політики управління у справах молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації Оксану Василівну ПАГУЛИЧ.



    – Оксано Василівно, почесне звання „Мати-героїня” в Україні встановлено у 2005 році. Але ж як на Закарпатті, так і по всій Україні, є багато матерів, які мають звання „Мать-героиня” колишнього Радянського Союзу. Чи є вони рівнозначними і чи дійсні сьогодні старі нагороди?

    – Почесне звання України „Мати-героїня” у нашій державі було встановлено з метою посилення уваги до проблем народжуваності і зміцнення інституту сім’ї, відзначення кращих матерів, які забезпечують належні умови для всебічного розвитку дітей, зміцнення їх здоров’я і духовного розвитку. Це звання присвоюється жінкам – громадянкам незалежної України і є найвищою державною нагородою для багатодітних матерів.

    Відзнака „Мати-героиня” колишнього Союзу РСР та почесне звання України „Мати-героїня” не є за своєю суттю рівнозначними нагородами. „Мать-героиня” колишнього СРСР свого часу було встановлено як вища ступінь відзнаки за народження та виховання десяти та більше дітей і не входило до переліку почесних звань СРСР.

    Почесне звання України „Мати-героїня” входить до переліку почесних звань держави, а матері користуються пільгами, встановленими для них законами нашої країни.

    Нині багатодітні матері, які мають відзнаку „Мать-героиня”, також користуються пільгами, передбаченими Законом „Про особливі заслуги перед Україною”.

    – Скажіть, будь ласка, кому зараз присвоюється почесне звання України „Мати-героїня”?

    – Почесне звання України „Мати–героїня” присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятеро і більше дітей, в тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку за вагомий особистий внесок у справу виховання дітей в сім'ї, за материнську самовідданість, забезпечення умов для повноцінного розвитку здорових, гармонійно розвинутих особистостей, громадян незалежної України.

    Насамперед особлива увага звертається на духовні, моральні якості осіб, які представляються до присвоєння почесного звання, також конкретні заслуги матері у справі виховання дітей, її авторитет. Важливу роль грає позитивний імідж сім'ї в громаді тощо. Неодмінною умовою тут є рішення органів місцевого самоврядування про висунення кандидатури на здобуття звання. Звичайно, враховується при цьому чи притягувалися до кримінальної, адміністративної чи дисциплінарної відповідальності діти зазначеної особи, їх поведінка у громаді, а також їх ставлення до праці, наявність освіти, участь у громадському житті.

    – Пані Оксано, а який порядок висунення кандидатур на присвоєння почесного звання „Мати-героїня”?

    – Висунення осіб для присвоєння почесного звання України ”Мати-героїня” здійснюється гласно у трудових колективах підприємств, установ та організацій області, громадських організаціях та об’єднаннях громадян, а також органами місцевого самоврядування. Тут проводяться загальні збори, на яких обговорюється кандидатура, затверджується нагородний лист з характеристикою на багатодітну матір та складається протокол засідання. Усі матеріали, підготовлені згідно встановлених вимог, розглядаються на засіданні колегії райдержадміністрації чи виконкому міської ради за місцем проживання багатодітної родини.

    – Куди насамперед необхідно звернутися багатодітній матері та які документи необхідно подати для присвоєння почесного звання „Мати-героїня”?

    – Багатодітній матері, яка претендує на почесне звання за законом, насамперед, необхідно звернутися у сільську, селищну ради за місцем проживання. Якщо родина мешкає у місті, то необхідно звернутися до відділу у справах сім’ї, молоді та спорту місьвиконкому. Також необхідно подати такі документи: ксерокопія паспорта багатодітної матері (1, 2, 3, 10, 11 сторінки), ксерокопії свідоцтв про народження на всіх дітей, довідки-характеристики з місця навчання кожної дитини (шкільного і студентського віку) та характеристики з місця роботи на кожну дитину (для тих, хто вже працює), акт обстеження умов проживання багатодітної сім’ї, соціальний паспорт багатодітної родини встановленого взірця, та довідку про склад сім’ї за місцем проживання.

    На основі всіх цих зібраних документів органами місцевого самоврядування складається нагородний лист. У ньому обов’язково повинна міститися інформація про заслуги матері у вихованні дітей, а також відомості про кожну дитину. Опісля розгляду кандидатури, сільська, селищна ради приймають рішення про підтримку кандидатури на висунення за здобуття почесного звання „Мати-героїня” чи відмову. У останньому випадку негативна відповідь повинна бути вмотивована. Після цього документи подаються до райдержадміністрації, яка у свою чергу вивчає їх. Підтримані тут документи потрапляють до управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації. Після розгляду управлінням та Комісією з питань нагородження при облдержадміністрації підтримані нагородні матеріали надсилаються до Міністерства України освіти і науки, молоді та спорту.

    Додам, що схвалені Міністерством нагородні документи надсилаються до Адміністрації Президента України.

    – А якщо у багатодітної матері всі діти дорослі, вже створили власні сім’ї, проживають за кордоном чи в іншій області України. Що ж робити у такому випадку?

    – Щодо цього, то такі проблеми вирішуються громадою. Односельчани добре знають своїх сусідів, ставлення їх дітей до родини. У більшості випадків матері, незважаючи на те, що їхні дорослі діти уже багато років проживають окремо, за першим проханням отримують такі характеристики навіть з інших регіонів країни.

    – За який період часу розглядаються подані документи?

    – Повний пакет документів згідно з Законом «Про звернення громадян» розглядаються протягом місяця за місцем подання матеріалів.

    – Пані Оксано, а чи потрібно переоформлювати документи матерям, яким присвоєно звання „Мать-героиня” колишнього СРСР для здобуття звання „Мати-героїня”?

    – Так, таким багатодітним матерям також необхідно зібрати повний пакет документів для того, щоб одержати почесне звання України, а наявність звання колишнього Союзу РСР дає переваги для присвоєння почесного звання України.

    – А коли багатодітна мати, яка вже отримала почесне звання „Мати-героїня” отримує одноразову грошову винагороду, передбачену законом?

    – Після подання до органу соціального захисту за місцем проживання жінки наступні документи: заяву про виплату винагороди із зазначенням способу виплати: через відділення поштового зв’язку або на особистий банківський рахунок; копію сторінок паспорта з даними про прізвище, ім’я та по батькові, місце реєстрації; копію посвідчення про присвоєння почесного звання України „Мати-героїня”.

    – Скільком багатодітним матерям Закарпаття протягом останніх років обуло присвоєно почесне звання України „Мати-героїня”?

    – Кількість жінок, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня» з кожним роком збільшується. Якщо у 2006 році їх було тільки 5, у 2007 році – 24, то у 2009 вже 313, а у 2010 році – 355. Станом на березень цього року Указами Президента України, почесне звання присвоєно 51 матері.

    – Щиро дякуємо Вам пані Оксано за розмову.



    Тетяна Горянка,
    Вікторія Попович,
    м. Ужгород

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Чому не присвоїли звання матерям-героїням, які подали всі документа з доброю характеристикою?