ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді відбулася прес-конференція присвячена 92-й річниці створення карного розшуку

    29 березня 2024 п'ятниця
    168 переглядів
    Зустрілися із представниками ЗМІ Володимир Кувик та Володимир Улинець

    Карний розшук — колиска сучасних оперативних служб. Історія створення карного розшуку не проста. Усе почалося ще у далекому 1919-му, коли 15-го квітня Раднарком УРСР прийняв Декрет «Про організацію судово-карного розшуку». Цей день і став відправною точкою в сучасній історії служби. При контрольно-слідчому відділі Народного Комісаріату Юстиції було створено секцію судово-карного розшуку. Починаючи з 1930 року, міліція і карний розшук підпорядковувалися Об’єднаному Державному Політичному Управлінню (ОДПУ).

    Під час Великої Вітчизняної війни та в повоєнні роки ситуація для органів внутрішніх справ була дуже складною. Адже правоохоронцям доводилося воювати на, так званому, «другому фронті», де ворогами були не фашисти, а «свої» розбійники, грабіжники та мародери. Це, в свою чергу, вимагало реформування міліції. Одним із основних кроків на шляху до цього стала V сесія Верховної Ради СРСР, на якій у березні 1946-го прийняли рішення про перетворення РНК у Раду Міністрів. У зв’язку з цим НКВС «переформатували» в МВС СРСР. У тому ж році відділ карного розшуку ГУМ МВС стає відповідним Управлінням. Відтак зросла й кількість особового складу, в тому числі у низинній ланці за рахунок демобілізованих військових.
    Та невдовзі, через три з половиною роки, у жовтні 1949-го, міліцію передали в підпорядкування Міністерства державної безпеки (МДБ). У Головному управлінні міліції було створено три підрозділи: управління міліцейської служби, управління боротьби з розкраданням соціалістичної власності та спекуляцією, а також управління карного розшуку.
    Нині карний розшук є складовою частиною кримінальної міліції, у положеннях якої зазначено, що кримінальна міліція займається попередженням і розкриттям тяжких злочинів шляхом оперативно-розшукових заходів, які проводять її структурні підрозділи: карний розшук (КР), боротьби з незаконним обігом наркотиків (БНОН), боротьби з економічними злочинами (БЕЗ), кримінальної міліції у справах дітей (КМСД). Їм у цьому сприяють, виконуючи спеціальні завдання, підрозділи кримінального пошуку експертно-криміналістичної та оперативно-технічної служб.
    Так, у п’ятницю, 15 квітня в Ужгородському міському управлінні УМВС України в Закарпатській області відбулася прес-конференція присвячена 92-й річниці створення карного розшуку. Зустрілися із представниками обласних ЗМІ перший заступник начальника – начальник кримінальної міліції Ужгородського МУ УМВС України в Закарпатській області майор міліції Володимир Михайлович Кувик; начальник ВКР міського управління майор міліції Володимир Іванович Улинець.
    Як зазначив майор міліції Володимир Михайлович Кувик, робота підрозділу карного розшуку Ужгородського МУ УМВС України в Закарпатській області організована та здійснюється по зонально-лінійному принципу. Територія Ужгорода поділена на 4 території обслуговування. ВКР складається з 4 груп, які забезпечують роботу по 4 основним лініям: розкриття тяжких і особливо тяжких злочинів проти особи, протидія груповій злочинності, незаконному обігу вогнепальної зброї, вибухових речовин і наркотичних засобів; розкриття злочинів, пов’язаних з незаконним заволодінням автотранспорту або з крадіжками з них; розкриття квартирних крадіжок; розшук обвинувачених, підсудних, або осіб, які ухиляються від відбування кримінального покарання, безвісно зниклих осіб.
    Станом на 01.04.2011 року в Ужгородському МУ УМВС по лінії карного розшуку зареєстровано 359 злочинів (у 2010р.--293). Із них 115 – тяжких та особливо тяжких (у 2010р. – 145): вбивства – 2 (розкриті), 1 тяжке тілесне ушкодження (розкрито), 1 тяжке тілесне ушкодження (ТТУ), що спричинило смерть потерпілого (розкрито), 1 розбій (розкритий), 14 грабежів (розкрито), 16 шахрайств (розкрито 3, за іншими фактами ведеться перевірка), крадіжки усіх форм власності – 189 (розкрито 168, інші перебувають у стадії розслідування), крадіжки із квартир – 20 (розкрито 16, інші перебувають у стадії розслідування) незаконне заволодіння автотранспортом – 6 (розкрито 5, за останнім фактом ведеться розшукова робота), незаконне поводження зі зброєю – 5 (розкриті усі).
    – Окрім того розшукано 17 осіб, які ухилялися від суду та слідства, встановлено місце перебування 4 осіб, безвісти зниклих. Розкрито також 31 злочинів минулих років (один із них – замах на вбивство), — говорить майор міліції Володимир Іванович Улинець.
    У цілому, відсоток розкриття в 1-му кварталі п.р. на 27,2 % більший, ніж за аналогічний період минулого року.
    Наприкінці прес-конференції Володимир Михайлович та Володимир Іванович відповіли на численні запитання журналістів та звернулися до ужгородців через представників ЗМІ бути обачними та недовіряти шахраям. Адже надмірна довірливість — наш перший ворог, який працює на руку шахраям. Відомо багато випадків, коли шахрайки, так би мовити, ворожінням «знімали пороблене», як правило, вибираючи жінок і дівчат, видурювали в них гроші та коштовності. Не даючи отямитись, розповідаючи про якесь велике горе чи біду, яка чекає на їхню родину, вони бралися «зняти» чари злих сил за допомогою маніпуляцій з волоссям, голками, яйцями, ґудзиками, хрестами та іншим. Як результат, не підготовлені до такої психологічної атаки, жертви віддавали і несли з дому всі золоті речі, великі суми грошей та дорогий одяг. Єдиний порятунок — не довіряти незнайомим людям, не вступати з ними в будь-який контакт.
    Окрім цього, щоб не стати жертвою шахраїв, правоохоронці пропонують такі правила поведінки:
    1. Якщо до вас підійшли на вулиці з пропозицією поворожити чи «зняти» порчу, намагайтеся якомога швидше відірватися від нав’язливих «добродіїв» та піти геть. Не довіряйте їм та, по можливості, не вступайте з ними в будь-який контакт. Чим менше ви з ними спілкуватиметеся, тим менше шансів у вас бути загіпнотизованими.
    2. Якщо відчепитися від «чарівниць» не вдається, покличте когось на допомогу. Поява сторонньої людини відверне увагу від вас і це допоможе вам уникнути біди.
    3.Ні в якому разі не давайте їм своїх речей, грошей, коштовностей, навіть тимчасово, бо за першою річчю піде друга,третя…
    4. У жодному разі не дозволяйте підозрілим особам, які пропонують різні товари, чи просять пожертвувати гроші, або під іншим приводом намагаються потрапити до вашої домівки,заходити в помешкання. Як правило, це звичайна вигадка, добре видумана історія, щоб відволікти вашу пильність. А якщо ж все таки вони зайшли самостійно — зверніться за допомогою до сусідів, аби випровадити непроханих гостей з квартири.
    5. Не користуйтеся послугами незнайомців для придбання дефіцитних товарів, продажі чи отримання житла, вступу до вищого навчального закладу та інших послуг.
    6. Коли вам пропонують вигідні умови влаштування на роботу за кордоном, швидкий заробіток, значні відсотки під зайняті гроші, миттєвий виграш, завжди пам’ятайте: «Безкоштовний сир може бути тільки в мишоловці!»
    Правоохоронці закликають: "Якщо підозрюєте, що вас намагаються ошукати, не губіться, телефонуйте до нас і ми завжди готові прийти вам на допомогу!
    Наші телефони: 102; 61-43-46; 61-54-03(телефон довіри)".

    Т. Горянка

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору