ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді на базі гімназії відкрилася справжня школа плавання

    25 квітня 2024 четвер
    74 переглядів
    В Ужгороді може відродитися плавання та водне поло

    Вже третій день на базі басейну Ужгородської гімназії тривають заняття Школи плавання. Як розповів ініціатор програми навчання дітей плаванню Андрій Погорєлов, мета – аби всі ужгородські діти навчилися триматися на воді.


    Голова депутатської групи «За розвиток Ужгорода» в міськраді й, до речі, майстер спорту з плавання, вчився плавати в басейні «Спартак», займався у тренера Олександра Даниловича, який нині тренує збірну Саудівської Аравії. Нині ж Андрій Погорєлов доклав всіх зусиль, аби в місті діяла програма, доступна всім ужгородським дітям.
    Він розповідає: «Ця ідея існувала доволі довго, і нарешті ми бачимо її практичне втілення. Всі ми знаємо, що основний міський басейн – «Спартак» - нині не діє. Ми йшли на вибори – міський голова, я як депутат, інші учасники громадської ініціативи «Повернемо місту порядок!» - із наміром повернути його громаді. На жаль, це не вирішується одразу, займає довгий час, тривають судові справи, але ж навчати плавати дітей треба вже сьогодні. В місті і за його межами існують комерційні басейни, та для звичайної ужгородської родини занадто дорого профінансувати навчання дітей плаванню - сплачувати за відвідування басейну і тренеру, це близько 50 гривень за одне заняття. І ми вирішили взятися за цей басейн – басейн гімназії, котрий теж не працював близько чотирьох років – відновити його і організувати безоплатне навчання дітей плаванню. Це вдалося і робота школи навчання плаванню вже розпочалася. І головний аспект цього проекту – те, що діти навчаються безкоштовно!»
    Андрій Погорєлов розповів, що, аби організувати Школу плавання, слід було в першу чергу владнати справи басейну, передовсім з котельнею, яка здійснює підігрів води. Відтак для того, аби з дітьми займалися фахові тренери, потрібно було розширити склад ДЮСШ, що було непросто в нинішніх складних фінансових умовах. «Але ми вийшли із ситуації, додали в ДЮСШ додатковий напрямок водних видів спорту, ввели три тренерські ставки, і зараз з дітьми займаються професійні наставники. Ми знайшли фахових тренерів, які вже тривалий час змушені були займатися іншими справами, адже водний спорт у нас зупинився вже років 20 тому. Ну, й домовилися з адміністрацією гімназії про час, який виділяється саме Школі плавання для безкоштовного навчання дітей».
    У Школі плавання розпочали набір дітей з 4-го класу, адже саме їх зросту за нормативами відповідає глибина басейну. Як зазначає Андрій Погорєлов, одночасно в Школі може проходити навчання близько трьохсот дітей. Водночас депутат міськради каже, що мають намір розвивати цю програму й на базі ЗОШ №20, адже там глибина басейну дозволяє займатися і малечі з першого класу.
    Найважливіше у цьому проекті – вийти із ситуації, коли ужгородські діти практично не мають змоги навчитися триматися на воді, - акцентує Андрій Погорєлов. А в перспективі на базі Школи створюватимуться і групи власне спортивного напрямку. Як наголосив голова Федерації водних видів спорту Закарпатської області Роберт Левицький, котрий доклав чимало зусиль до організації Школи плавання, такий проект в перспективі посприяє відродженню водних видів спорту в краї – мрією є відновити закарпатську школу плавання та водного поло.
    Тим часом у басейні діти із захватом навчаються триматися на воді. Як розповідає тренер Наталія Колечко, комусь це дається легше (є школярі, які починають плавати і з першого тренування), а декому потрібен час, аби подолати страх перед водою. «Але нема дитини, яку б не можна було навчити плавати!», - каже наставник, котра опікується вже півсотнею учнів Школи плавання.
    У школярів вирують емоції, задоволені й батьки, котрі очікують на своїх дітей «на березі». Заняття проходять у час після уроків. У вечірній час в гімназії діють комерційні групи, завдяки яким заклад заробляє на утримання басейну. Але пріоритет – саме дітям, їх безоплатним заняттям, - інформує прес-служба міської ради. Набір у групи навчання плаванню триває, адже мета Школи – навчити всіх ужгородських дітей триматися на воді.



    ФОТОРЕПОРТАЖ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору