ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді говорили про те, як не потрапити на гачок аферистів в Інеті

    20 квітня 2024 субота
    17 переглядів
    Керівник агенції "Пошук" Ірина Прокопенко в Ужгороді

    14 листопада в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, основною темою якого була розмова про особливості працевлаштування на Закарпатті. Гостем прес-клубу була керівник рекрутингової агенції «Пошук» Ірина Прокопенко.


    Пані Ірина презентувала журналістам дослідження у цій сфері, що спростовує певні стереотипи щодо віку, за якого легше чи важче знайти роботу, сфери працевлаштування, у якій більше чи менше вакансій. Окрім того, фахівець розповіла про небезпеку та проблеми, через які люди можуть потрапити на гачок інтернет- аферистів, шукаючи роботу за оголошеннями на сторінках Інтернет- видань.
    – Основним видом нашої діяльності, основним нашим напрямком є пошук і підбір персоналу. Тому і сьогоднішньою темою нашої розмови буде працевлаштування та його безпосередні властивості на Закарпатті. Так як я у даній сфері працюю понад 4 роки, можу сказати про те, що тема працевлаштування на сьогоднішній день є дуже актуальною. Я маю можливість безпосередньо спостерігати як на моїх очах з’являються та інформуються нові стереотипи, міфи, легенди щодо працевлаштування. Зараз зробивши певний аналіз, ми прослідкували деякі тенденції й хочемо розвіяти ці стереотипи безпосередньо цифрам і фактами. На сьогоднішній день існують дві абсолютно протилежні думки, абсолютно абсурдні. Перша це та, що дуже складно знайти роботу людям, які не мають досвіду роботи взагалі, тобто студентам, а друга – складно знайти роботу тим, яким вже за 30 років. Із цих припущень випливає запитання, а кому ж насправді у наш час легко знайти роботу?... На це запитання хочу відповісти так: легко знайти роботу тим людям, які шукають роботу, мають бажання знайти її та роблять усе можливе для цього.
    Ми підрахували скільки було за останній рік працевлаштовано людей. У результаті розбили отримані дані на 4 категорії по віку. Так, ми працевлаштували 30% осіб від 18 до 25 років (І категорія), 15% людей віком 26-30 років (ІІ категорія), 26% осіб у віці 31-40 років (ІІІ категорія) та 29% людей від 41 до 55 років. Як пересвідчуємося із наведених вище цифр, більше ніж 55% людей працевлаштовані віком від 30 років і більше. Зауважу, що знайти роботу легко, головне, щоб було для цього бажання, —розповідає пані Ірина.
    На питання «Чи важко знайти роботу жінкам, у яких закінчилась декретна відпустка по догляду за дитиною?», керівник рекрутингової агенції «Пошук» відповіла так:
    – Якщо у жінки є бажання, то вона знайде роботу. До прикладу, десь 6 місяців тому до нас звернулася компанія, яка мала бажання працевлаштувати менеджера по продажу певних матеріалів. Її представники сказали, що перевагу будуть віддавати чоловікам. Але якщо буде жінка із дуже великим бажанням працювати, то, можливо, і її візьмуть на роботу. У той час, ми компанії запропонували 3 чоловіків із досвідом роботи і одну жінку, котра мала велике бажання працювати, але не мала практичного досвіду в торгівлі. Окрім цього, в неї щойно закінчилася декретна відпустка по догляду за дитиною. І як би то не здавалося дивним, вимоги у цієї компанії були одні, але взяли на роботу вони саме цю жінку. І по сьогодні вона активно працює й приносить хороший дохід компанії.
    Неабиякою проблемою для людей, котрі шукають роботу є вимоги роботодавців.
    – Якщо говорити про ці вимоги, то роботодавці озвучують активно, що їм не стільки важливий досвід роботи, освіта, аніж бажання людини працювати. Вони говорять, що їм потрібні такі люди, у яких "горять очі". Знову ж таки повернуся до вищесказаного мною, що якщо людина має бажання працювати й вона знає чого хоче, то знайти для себе роботу буде абсолютно не складно, – говорить пані Ірина. .
    Щодо сфери діяльності, то наша агенція зробила висновок, що найбільше компаній які відкривають нові вакансії, у сфері торгівлі – 52%, сфері готельного бізнесу – 33%, виробництво – 9% і будівництво – 6%. Саме стільки людей у відсотковому відношенні нами було за останній рік працевлаштовано, – наголошує Ірина Прокопенко.
    Але бувають й прикрі ситуації, які заважають працювати як службі зайнятості, так й рекрутинговим агенціям. Безпосередньо від цього страждають люди, котрі хочуть працювати.
    - На сьогодні з’явилося декілька кампаній, або ж групи людей, котрих можна спокійно назвати аферистами. Серед наших місцевих ужгородців, закарпатців є вже такі люди, котрі потрапили на гачок цих аферистів.
    Як ці шахраї дурять людей?... Вони розміщують в Інтернеті оголошення, які практично не відрізняються від тих, котрі дають роботодавці чи рекрутинговані агенції. Але є один нюанс - вказаний тільки номер телефону, по якому потрібно телефонувати. Одна хвилинна такої розмови коштує від 12 до 30 грн. Якщо набрати такий номер, то можна почути як включається автовідповідач. У режимі цього «говоруна» народ запрошують на співбесіду. Ми перевірили декілька вказаних номерів телефону в Інтернеті, щодо працевлаштування, і як виявилося 15 із них були просто «липа». Зазначу, що ці номери мобільників нічим не відрізняються від стандартних номерів. Це українські оператори, до яких ми з вами звикли. Єдину пораду, яку я можу дати шукачам роботи, котрі користуються Інтернет-сторінками, то це звертати увагу на саме оголошення. Чому? А тому що роботодавці, які розміщують оголошення про вакансії, насамперед, пишуть про свої вимоги, функціональні обов’язки робітника, вказують назву фірми чи кампанії, а також адресу, за якою їх можна знайти. Якщо ж в оголошеннях, які ви знайшли на сторінках Інтернет-видань, немає конкретних назв компаній чи фірм, то я не рекомендую людям телефонувати за вказаними номерами. Цим самим ви збережете себе «від гачка» аферистів. Адже, якщо ж в оголошеннях вказано назву фірми, компанії й їхня адреса, то ви маєте можливість перевірити, чи вони існують взагалі, – говорить керівник рекрутингової агенції «Пошук».
    На кінець зустрічі Ірина Прокопенко презентувала присутнім мас-медійникам результати здійсненого у ході роботи агенції аналізу, який засвідчив певні тенденції у сфері працевлаштування на Закарпатті. Також фахівець розповіла чи важко не тільки влаштуватися на роботу, але й знайти відповідального працівника, та відповіла на багато запитань журналістів.

    Т. Горянка

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору