ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Шахраї, під виглядом працівників міліції, видурювали гроші в довірливих закарпатців

    25 квітня 2024 четвер
    59 переглядів
    Знову телефонні шахраї!

    У містах віднедавна з’явився новий вид шахрайства: телефонні дзвінки від буцімто працівників міліції з пропозицією «врятувати за гроші» від тюрми родича, котрий скоїв злочин. Довірливі люди перераховують великі суми на вказані банківські рахунки, номери мобільних телефонів, передають спільникам шахраїв. А коли оговтаються і йдуть в міліцію - вже нічого не вдієш. Одержавши гроші, шахрай просто міняє картку мобільного зв’язку або й сам телефон і телефонує вже з нового номера новим жертвам…

    «ВАШ СИН СКОЇВ ЗЛОЧИН І ПОТРАПИВ ДО МІЛІЦІЇ…»

    Серед ночі 53-річну жінку розбудив дзвінок домашнього телефону. Глянувши на годинник, Олена зауважила, що вже перша година ночі.

    - Це з міліції вас турбують, я такий-то, - назвався незнайомець у слухавці. - Ваш син скоїв ДТП, смертельно травмував людину, і його за це затримали. Він сидить у нас.

    Далі чоловік зі знанням справи змалював жінці, що загрожує її сину за аварію згідно з Кримінальним кодексом. Матері аж подих перехопило: син піде в тюрму! Але незнайомець поспішив заспокоїти схвильовану жінку: мовляв, усьому ще можна зарадити. «Міліціонер» пообіцяв так подати в протоколі обставини скоєння ДТП, що сина відпустять. Однак за це він зажадав три тисячі доларів, які пані Олена має передати «другу міліціонера». Зібравши гроші, жінка так і вчинила.

    В обумовлений час до її під’їзду під’їхав легковий автомобіль. Пані Олена передала водієві названу суму грошей. Лише потім сердешна мати додумалася зателефонувати сину. Той, звісно, її ошелешив: яка аварія, яка міліція?! Зрозумівши, що її банально ошукали, потерпіла пішла писати заяву у справжню міліцію…

    Ось — аналогічні історії. Близько п’ятої години ранку 45-річного чоловіка розбудив домашній телефон.

    - З міліції турбують, - промовив у трубці «серйозний» голос. - Ваш син побив людину й може за це «сісти». Від мене залежить, чи дати зібраним матеріалам законний хід, чи притримати все. Думайте. Якщо не хочете, аби син сів у тюрму, давайте 3000 доларів.

    Чоловік, який і справді мав сина, подумав і погодився. Далі все було, як у попередній історії. За іронією долі, того ж таки ранку, з інтервалом у якісь півгодини досвітній телефонний дзвінок підняв на ноги ще одну потенційну жертву. «Міліція» телефонувала на домашній телефон 77-річній пенсіонерці Марії. І все - як у попередніх випадках: неіснуючий злочин сина й пропозиція «допомоги» за 3000 доларів.

    КОМЕНТАР МІЛІЦІЇ

    - Упродовж жовтня місяця в Ужгородське міське управління внутрішніх справ стали надходити заяви громадян про шахрайські дії відносно них, - розповідає заступник начальника управління карного розшуку УМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Іван Повханич. — Наразі маємо 7 таких фактів із заподіяними збитками на загальну суму близько 11000 доларів. Зловмисники телефонували потерпілим на стаціонарні телефони, представлялися співробітниками міліції під різними прізвищами й казали, що їхні близькі родичі (у кого син, у кого зять чи племінник) потрапили в ДТП, або їх затримали працівники міліції за скоєння хуліганства чи бійки. Якщо ви не хочете, аби вашого родича притягнули до кримінальної відповідальності, то для «вирішення питання» потрібно передати певну суму грошей. Суми називалися різні, в залежності від фінансових можливостей жертви, але в основному дві-три тисячі доларів. Як з’ясувалося вже тепер, «розводили» закарпатців на гроші двоє молодиків віком 21 та 22 роки: один—житель Хмельницької області, інший — уродженець Донеччини. Що цікаво, обидва шахраї відбувають покарання у виправній колонії в Хмельницькій області.

    «ПРИВІТ» ІЗ ТЮРМИ

    Роздобувши мобільні телефони, молодики стали телефонувати в різні регіони в надії натрапити на довірливу жертву. Як з’ясувалося, лише в Ужгороді шахраї телефонували кільком десяткам абонентів, семеро з яких попалися на їх гачок. Коли жертва вже готова була заплатити потрібну суму, шахраї телефонували місцевій службі таксі й казали, що потрібна машина на таку-то адресу. Адресу жертви вони, вочевидь, дізнавалися з телефонного довідника або якимсь іншим шляхом. Диспетчер посилав на виклик машину й телефонував замовнику, що машина приїхала. Тоді той знову телефонував жертві й казав винести гроші. Далі таксист забирав конверт із грошима і вже сам телефонував шахраю. Той запитував, яка сума в конверті, казав узяти собі, приміром, сто доларів із трьох тисяч, а решту переказати на вказаний йому рахунок з прізвищем клієнта в одному з комерційних банків. Тут, звичайно, ризикував уже сам аферист, адже таксист міг спокійно покласти собі до кишені всю суму й нікуди не телефонувати… Однак ужгородські таксисти виявилися добросовісними й чесно перераховували зранку, коли відкрився банк, гроші. Принаймні, так встановило слідство. До слова, саме таксисти й допомогли міліції вирахувати пройдисвітів і розкрити ці шахрайства. Потерпілі запам’ятали номери двох іномарок, які приїжджали за грошима. За номерами міліція вийшла на таксистів, а ті розповіли, як усе було, вказавши іменний банківський рахунок, на який вони чесно перераховували гроші. Як з’ясувалося, рахунок цей відкрила в комерційному банку мати одного із засуджених…

    Кінці ниточки повели до Хмельницька, куди виїхала група закарпатських правоохоронців. Спільно з хмельницькими колегами вони й розкрили цю хитромудру аферу.

    СТО ТИСЯЧ ДОЛАРІВ—З ТЕЛЕФОННОЇ СЛУХАВКИ…

    За оцінками фахівців, загалом по Україні лише за певний період аналогічним шляхом шахраї «заробили» близько 100000 доларів! Причому навіть якщо їх спіймають, то ризик незначний. Ст.190 Кримінального кодексу («Шахрайство») передбачає, за першою частиною статті, штраф до 850 гривень, або виправні роботи, або обмеження волі. Тобто не тюрму. І лише коли йдеться про організовану злочинну групу та особливо великі розміри заподіяних збитків (частина 4 даної статті), то тут уже злочинцям світить «строк» від 5 до 12 років з конфіскацією майна. Однак вирахувати телефонних шахраїв, як показує досвід, справа нелегка. Тож напрошується висновок: будьмо пильні!

    - Порада громадянам одна—не вірити шахраям, ким би ті не представлялися і що б не говорили, - наголошує підполковник Повханич.—Якщо вам телефонують і називаються працівником міліції, кажучи, що ваш родич скоїв злочин, відразу зателефонуйте на «102» і поцікавтеся, чи це справді так. Усі скоєні злочини та затримання підозрюваних відповідним чином реєструються в черговій частині міськрайвідділів, які працюють цілодобово. Заодно поцікавтеся, чи працює в міліції такий-то працівник, як назвався незнайомець. А головне — відразу телефонуйте родичеві, про якого йдеться, і поцікавтесь, чи все в нього в порядку. І в жодному разі нікому не давайте грошей!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору