ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Судові процедури, які застосовуються щодо боржника

    28 березня 2024 четвер
    59 переглядів

    З допомогою судових процедур розв’язується головне завдання відновлення господарюючого суб’єкта. У процедурах зосереджені спеціальні механізми й інститути відносин неспроможності.


    Інститут банкрутства відіграє велику роль у ринкових відносинах, оскільки його головною метою є насамперед фінансове оздоровлення господарюючих суб’єктів.
    Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» встановлює умови і порядок відновлення платоспроможності боржника шляхом застосування судових процедур банкрутства.
    Судова процедура - це порядок застосування спеціальних традиційних засобів неплатоспроможності із метою створення необхідних умов для відновлення платоспроможності або ліквідації. Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено чотири процедури: розпорядження майном, санація, ліквідація та мирова угода. Основним завданням процедури розпорядження майном є створення сприятливих економічних умов для переходу інших судових процедур. У цій процедурі вживаються заходи для збереження майна боржника шляхом застосування спеціальних або традиційних заходів (мораторій на задоволення вимог кредиторів, заборона на ліквідацію або реорганізацію боржника).
    Санація є пріоритетною судовою процедурою, завданням якої є фінансове оздоровлення господарюючого суб’єкта. Для проведення судової санації повинен бути затверджений судом план санації.
    Ліквідаційна процедура має місце тільки у випадку неможливості відновлення платоспроможності господарюючого суб’єкта. При ліквідації немає фінансового оздоровлення боржника. Тут іде повний розпродаж майнових активів для повного або часткового погашення грошових вимог кредиторів.
    На відміну від інших процедур мирова угода є універсальною. Мирову угоду можна застосувати на будь-якій стадії процедури банкрутства, її завданням є досягнення згоди між кредиторами і боржником щодо врегулювання боргу і відновлення платоспроможності господарюючого суб’єкта.
    Кожна процедура має свою специфіку та призначення. У судових процедурах сконцентровано юридичні приписи та дозволи. Так, у процедурах розпорядження майном і ліквідації переважають юридичні розпорядження, а в санації та мировій угоді - дозволи. Фінансове оздоровлення боржника здійснюється у двох процедурах - санації та мирової угоди.
    Наостанок слід зазначити, що провадження у справі про банкрутство є окремим судовим процесом, який суттєво відрізняється від позовного провадження, зокрема своїми цілями та порядком провадження.



    Провідний спеціаліст сектору з питань банкрутства
    Головного управління юстиції у Закарпатській області І. В. Бережник

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору