ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Журналістам розкрили секрети банкрутства готелю "Інтурист-Закарпаття"

    29 березня 2024 п'ятниця
    69 переглядів
    В Ужгороді на прес-конференції з банкрутства готелю "Закарпаття"

    В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція Голови правління ПАТ ГТК «Інтурист-Закарпаття» Світлани Бежинець, яка озвучила резонансні факти, виявлені на підприємстві аудитом та інвентаризацією за час управління корпорацією «ІНЕКО».


    Йшлося також про хід процедури банкрутства готельно-туристичного комплексу і офіційну позицію його керівництва з цього приводу.
    Як розповіла Світлана Бежинець, за наслідками здійснення інвентаризації правління ПАТ «ГТК «Інтурист-Закарпаття» змушено констатувати, що укладення ряду невигідних для товариства правочинів на користь компаній групи «ІНЕКО» довело його до банкрутства. Наразі триває процедура подання кредиторських вимог, об’єм яких на цей момент складає 6,5 млн. грн.
    Щодо угод, про які йдеться, то, наприклад, за період 2006 р. по грудень 2008 р. на підставі договору про надання управлінських послуг на рахунки ТОВ ІГ «ІНЕКО» «Інтуристом-Закарпаття» було перераховано 350 тисяч грн. Оригінал договору на товаристві відсутній. Ксерокопії актів виконаних робіт не дають змоги встановити, які саме управлінські послуги були надані готельно-туристичному комплексу. За наслідками вказаної операції фактичний збиток нанесений ПАТ «ГТК «Інтурист-Закарпаття» корпорацією склав 350 тис. грн.
    Щодо інших втрат, то за відсутності рішення Загальних зборів, на підставі договорів купівлі-продажу у власність ВАТ ІК «ІНЕКО» із «Інтуристу» було передано 278 картин закарпатських художників — таких авторів, як Коцка, Кашшай, Микита, Шолтес, Глюк та інші. Оригінали договорів купівлі-продажу, акт оцінки витворів мистецтва та відомості бухгалтерського обліку щодо балансової вартості вказаних картин на ПАТ «ГТК «Інтурист-Закарпаття» відсутні. На підставі ксерокопій договору купівлі-продажу встановлено, що вартість колекцію картин для «ІНЕКО» склала лише 192 825 грн. (в середньому по 650 грн. за картину). За попередньою мінімальною оцінкою вартість вказаної колекції картин закарпатських художників становить 18,624 мільйонів грн., що в 95 разів перевищує сплачені за колекцію кошти. Отже, орієнтовний розмір збитку, завданого ПАТ «ГТК «Інтурист-Закарпаття» внаслідок продажу картин на користь «ІНЕКО» по заниженій вартості, складає понад 18, 4 мільйони гривень.
    «Слід зауважити і той факт, що зазначений договір купівлі-продажу колекції картин закарпатських художників та протокол Спостережної ради про укладення цього договору підписано однією і тією ж особою – Копиловим Денисом Валерійович, у приватній колекції якого — безцінна колекція картин перебуває і на сьогодні», -- каже С. Бежинець.
    Правління ПАТ «ГТК «Інтурист-Закарпаття» подало до суду відповідний позов про розірвання договору купівлі-продажу картин з метою повернення у власність готелю безцінної колекції закарпатських художників, що є історичною та мистецькою спадщиною Закарпаття. Також відповідна заява спрямована і до Генеральної прокуратури України.
    Крім того, на підставі договору оренди з ВАТ «ІК «ІНЕКО» ГТК «Інтурист-Закарпаття» взяв в оренду приміщення замку в с. Роздол Івано-Франківської області. Оригінали відповідного договору оренди на товаристві також відсутні. Загальні витрати ГТК «Інтурист-Закарпаття» на оренду та охорону Роздольського замку склали 265 630 грн. Жодної копійки прибутку від оренди замку ГТК «Інтурист-Закарпаття» не отримав.
    Замок в с. Роздол Івано-франківської області належав князям Ленскорським, є пам’яткою архітектури та історії, культурною спадщиною регіону. За період, коли замок перебував у власності корпорації «ІНЕКО» та оренді ПАТ «ГТК «Інтурист-Закарпаття», з його стін були викрадені барельєфи, що мають історичну, мистецьку та архітектурну цінність. Служба безпеки України наразі веде розслідування з цього приводу.
    «Доведення підконтрольних підприємств до банкрутства є звичним для корпорації «ІНЕКО» способом привласнення активів. Доказом викладеного є факти банкрутства Дніпропетровського лакофарбового заводу, Львівського науково-дослідного нафто масло заводу, Ніжинського пивзаводу. Сьогодні керівництво ПАТ «ГТК «Інтурист-Закарпаття» веде управління господарською діяльністю товариства в звичному режимі, а розкраданню майна товариства покладено край», - запевнила Світлана Бежинець.
    Для довідки.
    12 жовтня 2011 року відбулися збори акціонерів ПАТ ГТК «Інтурист-Закарпаття», на яких шляхом голосуванням було переобрано голову Наглядової ради підприємства, ним став акціонер підприємства Павло Маєрчик.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору