ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Підвідомчість, підсудність та правова підстава порушення справи про банкрутство

    19 квітня 2024 п'ятниця
    58 переглядів

    Справи про банкрутство розглядаються господарськими судами за місцезнаходженням боржника. Відповідно до Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємств” місцезнаходженням юридичної особи визначається як адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.



    Заява кредитора чи боржника є підставою для порушення господарським судом провадження у справі про банкрутство. Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (далі-Закон) установлюються певні особливості регулювання питань наявності чи відсутності матеріальних підстав порушення провадження у справі про банкрутство.
    Справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо вимоги кредитора (кредиторів) безспірні до боржника. Вони мають складати не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачене Законом. Для порушення провадження у справі про банкрутство господарські суди мають брати до уваги вимоги кредиторів за грошовими зобов’язаннями, у тому числі щодо виплати заробітної плати, а також зобов’язаннями щодо сплати податків і зборів (обов’язкових платежів).
    При порушені справи про банкрутство громадянина-підприємця до розміру вимог кредиторів не включаються: зобов’язання, які виникли внаслідок заподіяння шкоди життю або здоров’ю громадян; вимоги зі стягнення аліментів та інші вимоги особистого характеру.(ч.2 ст.4 Закону).
    Подаючи до господарського суду свою заяву, кредитор повинен надати суду докази, що він дійсно є кредитором і що боржник неспроможний задовольнити його вимогу. Таким чином, процедура банкрутства настає за виконавчим провадженням.
    Що стосується боржника, то він має право ініціювати справу про банкрутство тільки за наявності в нього майна, якого достатньо для покриття судових витрат. Закон встановлює випадки, коли боржник змушений у місячний строк звернутися у господарський суд про порушення справи про банкрутство через настання низки обставин. Так відповідно до ст.110ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку ст. 51 даного Закону. Отже, основною підставою для порушення провадження є недостатність майна боржника для погашення вимог хоча б одного із кредиторів, що виявляється в ліквідаційній процедурі, яка проходила поза межами цього Закону.


    Головний спеціаліст сектору з питань банкрутства
    Головного управління юстиції у Закарпатській області
    А.Й. Макаі

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору