ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Куди заведе Угорщину "правий поворот"?

    18 квітня 2024 четвер
    47 переглядів
    Протести проти урядової політики у Будапешті

    Угорська рада з нагляду за ЗМІ на чолі з особами, близькими до правлячої партії ФІДЕШ, у середу, 21 грудня, відібрала частоту у єдиної опозиційної радіостанції Klubradio. Критика ЄС на угорську владу, схоже, не діє.

    Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан спирається на підтримку двох третин у парламенті. Тож він може проводити будь-які закони та зміни до конституції, не особливо зважаючи на думку опозиції. Власне, так він і діє. Закон про медіа, який наділив широкими повноваженнями раду з нагляду за ЗМІ, і деякі положення якого днями визнав неконституційними найвищий в країні Конституційний суд, є частиною ширших змін до основного закону країни. Їх консервативний уряд Угорщини просуває під гаслом "національно-консервативної революції", що має виправити помилки попередників Орбана при владі.

    Виправлення помилок є правильним, але шляхи цих виправлень добра країні не віщують, вважає головний редактор німецькомовної газети "Pester Lloyd" Марко Шікер. За його словами, нова конституція відкидає країну назад, у "темне XIX століття". Зокрема це стосується внесення змін до трудового права, обмеження прав профспілок тощо. Ці методи, ігноруючи об’єктивну реальність, наголошує Шікер, нагадують диктаторські.

    Незалежність Центробанку під загрозою

    Марко Шікер Угорщина перебуває у непростій економічній ситуації й залежить від допомоги Євросоюзу та МВФ. Одного разу вони вже витягли Будапешт з економічної прірви й готовності робити це знову більше не виявляють. Минулого тижня угорську столицю відвідала делегація, яка хотіла пересвідчитися в тому, на що йдуть допоміжні кошти. Одночасно з цим уряд оголосив про заплановане злиття Центрального банку країни з державною установою фінансової регуляції. Таким чином повноваження банку будуть значно обмежені.

    Реакція з боку ЄС не забарилася: члени делегації зібрали валізи й заморозили переговори. Негайним ефектом стало й падіння курсу національної валюти. Цьому сприяли й заяви керівника Центрального банку Андраша Шімора, який висловив побоювання повного поглинання його установи урядом.

    Правий поворот

    Протести проти урядової політики у Будапешті, жовтень 2011 Все це можна вважати частиною "правого повороту", який може вилитися у знищення демократії в країні, наголошує Марко Шікер. За угорським прецедентом, безперечно, спостерігатимуть й праві по всій Європі, адже більшість рішень угорського уряду суперечить європейським законам та стандартам. Це стосується як трудового законодавства, так і обмеження свободи преси. Ці права є основоположними у ЄС й прописані у конституції.

    Як би там не було, Марко Шікер не вірить у припущення лівоорієнтованої угорської газети "Nepszava" про те, що кінцевою метою Орбана є вихід з ЄС. На думку Шікера, це прем’єрові "не принесе нічого". Слушним, вважає він, було б запровадження санкцій з боку ЄС, які могли б трошки протверезити угорську владу.

    Автор: Маттіас фон Геллфельд, Дмитро Каневський

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору