ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Про епідемічну ситуацію щодо кору на Закарпатті

    20 квітня 2024 субота
    26 переглядів

    Характерними проявами епідпроцесу кору є циклічність захворювання (5 років) та зимово – весняна сезонність. В Закарпатській області останній циклічний підйом спостерігався в 2006 році, коли захворіло 657 чоловік.


    За підсумками 11 місяців 2011 року виявлено 2 спорадичних випадки кору (показник 0,16 на 100 тис. нас.), що в 2 рази нижче середньодержавного показника. Серед захворілих 1 дитина у віці 5 років (не щеплена у зв’язку з відмовою від усіх видів щеплень до 18 років) та дорослий 33 роки (дані про щеплення відсутні.).
    Для попередження захворювання та забезпечення сприятливої епідемічної ситуації найефективнішим методом профілактики являється щеплення комбінованою вакциною проти кору, краснухи та паротиту. Вакцинацію здійснюють у віці 12 місяців, при відсутності протипоказань, разом із щепленням проти краснухи та паротиту у спеціальних кабінетах профілактичних щеплень у дитячих поліклініках. Повторне щеплення (ревакцинацію) проводять у віці 6 років.
    Закарпатська область в 2011 році вакциною для даного щеплення забезпечена на 40%. План щеплень проти кору виконано на 40,6% (у віці 1 року) та 25,7% (6 років).
    У зв’язку з ускладненням епідситуацї в країнах Європи та Західних областях України, та враховуючи інтенсивні міграційні процеси, нерегулярні поставки вакцини проти кору, збільшення імунонезахищеного прошарку населення через значну кількість відмов від щеплень (за 2011р. по області зареєстровано 4688 відмов (з 2004 року – 21033 відмови), прогноз щодо розвитку епідситуацї з кору на найближчі 3 місяці є несприятливим.

    Довідково.

    Кір – вірусно – контагіозне, антропонозне гостре інфекційне захворювання, що проявляється гарячковою реакцією, інтоксикацією, катаральними явищами, характерною висипкою на шкірних покривах та слизових оболонках. Захворювання характеризується можливістю ускладнень з боку ЦНС та органів дихання.
    Збудником кору являється вірус. Властивості вірусу: термолабільність, малостійкий в навколишньому середовищі, чутливий до сонячного світла. Швидко знешкоджується спиртом та іншими дезрозчинами.
    Джерело інфекції – хвора людина. Механізм передачі повітряно – крапельний. Інкубаційний період – 7-14 днів, до 21 одного дня. Виділення збудника починається в останні дні інкубаційного періоду і в період висипань. Інтенсивне виділення збудника хворим, висока вірулентність та тотальна сприйнятливість призводить до швидкого поширення збудника інфекції.
    Для кору характерна зимово – весняна сезонність, що пов’язано із зниженням резистентності організму та скупченістю людей в організованих колективах. Середня циклічність захворювання становить 5 років.
    У своєму розвитку кір має кілька періодів. Перший - інкубаційний - триває від 7 до до 21 дня. Інкубаційний період - проміжок часу від зараження під час контакту до появи перших ознак хвороби.
    Другий - катаральний - триває від 3 до 7 днів. Звертає на себе увагу поява високої температури тіла у перший день. На 2-3 добу вона може знижуватися до 37-38 градусів. Спостерігаються інші ознаки токсичного впливу вірусу: зниження апетиту, головний біль, порушення сну. У першу ж добу виникають катаральна прояви з боку верхніх дихальних шляхів: сухий кашель, хрипкий голос, нежить. З кожним днем вони посилюються.
    Характерними симптомами хвороби також є кон’юнктивіт і склер, які супроводжуються светобоязнью, сльозотеча. До кінця катаральна періоду виділення з носа та очних щілин набувають гнійний характер. Всі ці симптоми нагадують гострі респіраторні вірусні інфекції. Але особливістю саме кору в цих випадках буде наростання катаральна проявів, кашель ставатиме частішим, болісним. Основними ж відмінними рисами, які дозволяють розпізнати кір ще до виникнення висипки на шкірі, є поява в кінці катаральна періоду на слизовій оболонці щік, губ, ясен висипань, які нагадують манну крупу, та дрібних рожево-червоних плям на м’якому і твердому небі.
    Коли з’являється цей симптом хвороби (на 4-5 добу), лікарі зазначають, що починається третій період - період висипань. Особливістю його є те, що висип спочатку виникає на обличчі, за вухами і впродовж 3-4 діб поширюється поступово вниз, покриваючи шию, тулуб, ноги. Вона має вигляд плям рожево-червоного кольору, які переважно виступають над непораженной шкірою. Знову підвищується температура до високих цифр. Лихоманка триває протягом усього періоду розповсюдження висипки, катаральні явища тривають. У перші два дні від початку висипань ще зберігаються характерні зміни в ротовій порожнині. Надалі слизова оболонка рота стає яскраво-червоною, легко ранімой, губи сухими, потрескавшіміся, покриваються скоринкою, а мовою з’являється наліт. Все це сприяє приєднанню бактеріальної інфекції та розвитку стоматиту.
    Потім у розвитку хвороби настає період пігментації. Висипання починають темніти, набуваючи коричневий відтінок. Пігментація відбувається в тому ж порядку, як і з’являлася висип (від голови до ніг), утримується від одного до півтора тижнів. В подальшому може спостерігатися дрібне лущення, У цей період нормалізується температура, поступово зникають катаральна явища.
    Останнім етапом у перебігу кору є період одужання, особливість якого полягає в ослабленні захисних сил організму. Отже, в цей час потрібно остерігатися будь-яких інфекційних захворювань. Повторно захворіти на кір неможливо, оскільки всі, хто перехворіла, набувають стійкий імунітет.
    Не треба забувати про ускладнення кору, які можуть бути більш грізними, ніж саме захворювання. Їх поділяють на вірусні та бактеріальні. Вірусні ускладнення зумовлені власне вірусом кору. До них відносять стенозуючих ларинготрахеїт (круп), пневмонію, менінгіт, енцефаліт, енцефаломієліт Бактеріальними ускладненнями кору найчастіше бувають пневмонії, отити, стоматиту, ентероколіти, пієлонефрити, що також необхідно враховувати в лікуванні таких дітей.
    Специфічних засобів, які б діяли на вірус кору, не існує. Тому лікування полягає в посиленому догляді для полегшення перебігу захворювання. Хворого ізолюють в окрему, добре провітрюваних кімнату. При неускладнених перебігу, термін ізоляції - не менше чотирьох діб від появи перших висипки. Протягом 7-10 днів треба дотримуватися постільного режиму. Для зменшення ознак інтоксикації дитині дають багато пити - чай, соки, компоти, відвари трав, мінеральну столову воду. Об’єм рідини залежить від віку і становить 1,5-2,5 літра на добу.
    Профілактика кору
    Профілактичні заходи у вогнищі кору включають ізоляцію дитини. Приміщення після ізоляції добре провітрюють, проводять вологе прибирання, якщо є можливість - проводять кварцуваня. В осередку інфекції щодня проводять профілактичний огляд і термометрію малюків, які перебували в контакті з захворілим. Всіх виявлених хворих терміново ізолюють.

    Пам’ятайте: захворювання легше попередити, ніж лікувати.

    Ще раз наголошуємо, що єдиним надійним захистом від кору є вакцинація.
    Закарпатська СЕС

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Good to see a tanelt at work. I can't match that.