ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Про порядок сплати орендної плати за землю та земельного податку

    29 марта 2024 пятница
    53 переглядів

    У зв’язку з набранням чинності Законом України від 25.03.2005 № 2505-IV „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2005 рік” та деяких інших законодавчих актів України” від платників податків надходять запити щодо порядку сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки.Як повідомили “UA-Reporter.com” у відділі обслуговування платників податків ДПА у Закарпатській області, насамперед що названим Законом пункт 8 частини першої статті 14 Закону України „Про систему оподаткування” викладено у новій редакції, тобто, до переліку загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів) віднесено не тільки земельний податок, а й орендну плату за земельні ділянки державної і комунальної власності.

    Відповідні зміни внесено і до Закону України „Про плату за землю”. Зокрема встановлено, що платники земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислюють суму земельного податку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій (стаття 14);

    - податкове зобов’язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (стаття 17);

    - органи державної податкової служби здійснюють контроль за правильністю обчислення і справляння земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (стаття 27).

    У Законі України „Про оренду землі” визначено, що строки внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності встановлюються відповідно до Закону України „Про плату за землю”. Тобто орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності сплачується за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

    Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності не може бути меншою за розмір земельного податку, що встановлюється Законом України „Про плату за землю”, і не може перевищувати 10 % їх нормативної грошової оцінки, тобто чітко встановлена нижня і верхня межа цієї плати за вказані земельні ділянки;

    Відповідно до Закону № 2505-IV ці норми набирають чинності з дня опублікування цього Закону, тобто з 31.03.2005.

    У зв’язку з цим, перша податкова декларація з орендної плати за землі державної і комунальної власності подається за квітень протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Тобто не пізніше 20 травня 2005 року.

    Зважаючи на наближення терміну для подання податкових декларацій по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності (у період з 4 по 20 травня 2005 року), до затвердження ДПА України форми такої декларації, як виняток, дозволяється приймати від платників податкові декларації по цій платі за формою, встановленою для земельного податку. При цьому рекомендується заповнювати лише форму Податкового розрахунку, де слова „Податковий розрахунок земельного податку” замінювати на слова „Податкова декларація по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності”. У формі податкової декларації заповнюються усі рядки частини першої цього розрахунку (реквізити платника, його місцезнаходження і т.д.), рядок 4 частини другої розрахунку „разом нараховано податку на 2005 рік” (за період з квітня по грудень 2005 року), рядки 4.4-4.12 частини другої розрахунку, а також заключну частину розрахунку (дата заповнення, підпис керівника підприємства, головного бухгалтера, печатка). Додатки до Податкового розрахунку земельного податку не заповнюються та не подаються.

    Підрозділами адміністрування облікових показників та звітності доручено відкрити картки особових рахунків платників орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності для здійснення обліку платежів.

    Щодо сплати земельного податку виробниками товарної сільськогосподарської і рибної продукції, то згідно із Законом № 2505-IV такі платники сплачують земельний податок щомісяця протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

    Враховуючи наведене, виробникам товарної сільськогосподарської і рибної продукції – платникам земельного податку у термін не пізніше 20 травня 2005 року також необхідно подати нові звітні розрахунки цього податку на 2005 рік з розбивкою річної суми податку рівними частками за місяцями 2005 року (з січня по грудень 2005 року).

    При цьому слід врахувати, що податкові зобов’язання за січень, лютий та березень 2005 року таких платників підлягають погашенню у терміни, встановлені Законом України „Про плату за землю” у редакції, що діяла у цей період (до внесення змін Законом № 2505-IV), тобто до 15 серпня 2005 року.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору