ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Продаж майна банкрута

    28 березня 2024 четвер
    55 переглядів

    За загальним правилом, після проведення інвентаризації і оцінки майна банкрута воно підлягає продажу на відкритих торгах з метою збору максимальної кількості коштів від його реалізації.


    Ліквідатор забезпечує через засоби масової інформації оповіщення про порядок продажу майна банкрута, склад, умови та строки придбання майна. Продаж майна державних підприємств-банкрутів здійснюється з урахуванням вимог Закону України “Про приватизацію державного майна”.
    Комітет кредиторів може вибрати вид торгів: аукціон або конкурс. При цьому проводити торги може, як сам ліквідатор, так і залучена за договором з ним інша особа. У разі надходження двох і більше пропозицій щодо придбання майна банкрута ліквідатор проводить конкурс (аукціон). Порядок проведення конкурсу (аукціону) визначається згідно із Законом України “Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію). Продаж цінних паперів, що належать банкруту на праві власності, здійснюється відповідно до законодавства.
    Уступка вимог банкрута здійснюється в порядку, передбаченому цивільним законодавством України, за згодою комітету кредиторів. Ліквідатор зобов'язаний використовувати при проведенні ліквідаційної процедури тільки один рахунок боржника в банківській установі. Інші рахунки, виявлені при проведенні ліквідаційної процедури, підлягають закриттю ліквідатором. Залишки коштів на цих рахунках перераховуються на основний рахунок боржника. З основного рахунку здійснюються виплати кредиторам у порядку, передбаченому статтею 31 цього Закону.
    Продаж майна банкрута оформляється договорами купівлі-продажу, які укладаються між ліквідатором і покупцем відповідно до законів України. При цьому операції з продажу майна банкрута належать до об'єкта оподаткування і оподатковуються за ставкою, передбаченою Податковим кодексом України.
    Ліквідатор не рідше одного разу на місяць надає комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також іншу інформацію, на вимогу комітету кредиторів.
    У випадку, коли ліквідатор у силу своїх особистих, ділових та професійних якостей неспроможний виконати вимоги Закону щодо проведення ліквідаційних заходів із реалізації майнових активів банкрута, суд першої інстанції на підставі результатів роботи ліквідатора (звіту ліквідатора) повинен здійснити його заміну на іншого ліквідатора з метою підвищення ефективності роботи ліквідаційної процедури. Відсутність вини ліквідатора у порушенні встановлених законом строків не є підставою для залишення в силі повноважень такого ліквідатора.
    Припиняючи повноваження ліквідатора, суд зобов'язаний призначити іншого ліквідатора, і правом пропонування кандидатури арбітражного керуючого при цьому наділений комітет кредиторів.



    Провідний спеціаліст сектору з питань банкрутства
    Головного управління юстиції у Закарпатській області Бережник І.В

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору