ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Закарпатті 36% с/г угідь вже розпайовано і передано у приватну власність

    29 березня 2024 п'ятниця
    57 переглядів

    Із понад 1275 тис. га земельного фонду Закарпаття 470 тис. га займають землі сільськогосподарського призначення. Майже 170 тисяч га з них, або 37,5%, уже розпаювали й передали в приватну власність. Станом на 1 січня 2012-го 91,8% власникам паїв оформили державні акти на землю.


    Такі цифри озвучив у вівторок на прес-конференції в прес-центрі «Закарпатської Правди» перший заступник начальника Головного управління земельних ресурсів у Закарпатській області Мафтей Попович.
    За словами Мафтея Васильовича, минулого року в області плідно працювали над тим, аби земельну реформу якомога швидше можна було втілити в життя. І першочерговими завданнями на цьому шляху стояли нормативно-грошова оцінка земель та розмежування земель державної й комунальної власності. Стосовно виконання першого – ми десь у «золотій серединці» на загальноукраїнському фоні. Із усіх 609 населених пунктів області первинну оцінку проведено в 571 (тобто в 93,8%). Іще з 20-ма населеними пунктами наразі вже укладено відповідні договори. Але там, де оцінка проводилася 5-7 років тому, її доводиться робити заново – адже відповідно до статті 18 ЗУ «Про оцінку земель» є нечинною. Відтак повторна нормативна грошова оцінка проведена по 45 населених пунктах, що становить 29,2% від потреби станом на 2011-й. Крім того, необхідно розробити повторну грошову оцінку 74 населених пунктів, термін дії якої закінчується в цьому році. Як завжди, роботу гальмує нестача коштів.
    Стосовно розмежування земель, то на 01.01.2012 в області його потребує 282,4 тис. гектарів державної власності. Органи місцевого самоврядування та виконавчої влади прийняли 43 рішення щодо розмежування земель державної та комунальної власності на площі 187,59 тис. гектарів. Замовлено 32 проекти землеустрою щодо розмежування земель державної та комунальної власності на площу 45,04 тис. гектарів. Якщо говорити про межі населених пунктів, то їх встановлено у 291-му з 609 населених пунктів області. Зміни меж потребують 318 населених пунктів. Загальна площа земель населених пунктів становить 216,6 тис. га, з них проведено інвентаризацію 185,2 тис. гектарів (85,6%).
    Журналістів цікавило й те, скільки бюджети різних рівнів отримали минулого року від продажу земель. Виявляється, менше, ніж у 2010-му – всього 30 млн. грн. Суттєво зменшує надходження неврегульоване законодавче поле щодо аукціонів. Фактично, в 2011-му через торги продали тільки 4 ділянки (у 2010-му – 26) та право оренди на три земельні ділянки.
    Серед основних проблем у сфері земельних відносин Мафтей Попович виділив відсутність достатнього фінансування на проведення робіт із розмежування земель державної та комунальної власності, проведення грошової оцінки земель населених пунктів, інвентаризації земель тощо. Протягом 30 років не проводиться суцільне оновлення планово-картографічних матеріалів, а також великомасштабне ґрунтове обстеження. На державному рівні слід вирішити питання щодо акумулювання коштів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, на обласному рахунку. Існує також потреба розроблення законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно безоплатної передачі громадянам земельних ділянок, які включені до території природно-заповідного фонду загальнодержавного значення без вилучення у попередніх власників землі та землекористувачів, згідно зі ст. 121 Земельного кодексу України. Проблемою є і відсутність нормативної грошової оцінки населених пунктів та земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, що унеможливлює проведення трансакцій земельних ділянок (дарування, спадщина, міна). Власне, всі ці та багато інших питань і не наповненість земельного кадастру й призвели до того, що введення в дію Закону про Державний земельний кадастр відстрочили на рік – до 1 січня 2013-го. Також, в законопроекті про ринок земель було чимало недоробок, і 1087 поправок, внесені між першим і другим читанням, говорять самі за себе. І навіть якщо парламент ухвалить закон раніше, мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення все одно діятиме до наступного року.
    Прес-центр «Закарпатської Правди»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору