ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Функція господарського суду у ліквідаційній процедурі

    19 квітня 2024 п'ятниця
    59 переглядів

    У випадках, передбачених Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.


    Строк ліквідаційної процедури не може перевищувати дванадцяти місяців. Господарський суд може продовжити цей строк на шість місяців, якщо інше не передбачено Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”та призначає ліквідатора, який виконував повноваження розпорядника майна або (та) керуючого санацією боржника. Положення Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” не забороняє господарському суду самостійно призначати ліквідатора без клопотання комітету кредиторів боржника.
    За клопотання ліквідатора, погодженим із комітетом кредиторів, господарський суд призначає членів ліквідаційної комісії. Підприємства у статутному фонді якого державна частка складає більш ніж двадцять п”ять відсотків, господарський суд призначає членами ліквідаційної комісії представника державного органу з питань банкрутства та при необхідності органу місцевого самоврядування.
    Ліквідатор (ліквідаційна комісія) виконують свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому Законом “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкруом” та іншими нормативно- правовими актами.
    Господарський суд у ліквідаційній процедурі розглядає скарги на дії учасників ліквідаційної процедури, здійснює інші повноваження, передбачені Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”. Зокрема, до таких повноважень господарського суду у ліквідаційній процедурі належать:
     звернення до ліквідатора із вимогою про надання необхідних відомостей щодо проведення ліквідаційної процедури (ч.12ст. 30 Закону);
     припинення повноважень ліквідатора за клопотанням комітету кредиторів у разі невиконання або неналежного виконання ним своїх обов”язків;
     призначення нового ліквідатора за пропозицією комітету кредиторів (ч. 13ст.30 та ч. 32 Закону);
     затвердження звіту кредиторів та ліквідаційного балансу (ч. 1ст. 32 Закону).



    Головний спеціаліст Сектору з питань банкрутства
    Головного управління юстиції у Закарпатській області А.Й. Макаі

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору