ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Енергоаудит дозволить школам Ужгородщини ощадливо використовувати тепло

    20 квітня 2024 субота
    62 переглядів
    ФОРЗА організувала енергоаудит у школах Ужгородського району

    Про енергоаудити, енергозбереження, альтернативні джерела енергії в наші дні багато говорять як спеціалісти, так і звичайні люди, для яких сьогоднішні ціни на енергоносії стають непомірною ношею.


    В бюджетних установах, серед яких будинки культури, школи, дитсадочки, побудовані в 60-80 роки минулого сторіччя, взимку люди або мерзнуть, або витрачаються значні кошти на обігрів. Як краще все-таки обігріти приміщення при меншій затраті коштів. Шляхів є багато, але професійну відповідь на це питання може отримати лише за результатами енергетичного аудиту будівель.
    Громадська організація «ФОРЗА» у рамках проекту «Школи крокують до енергозбереження» пішла саме таким шляхом, організувавши на початку цього року проведення енергоаудиту у трьох школах Ужгородського району - Есенській, Коритнянській та Середнянській. Школи - партнери проекту, основною метою якого є підвищення обізнаності управлінців, працівників шкіл, учнів та населення з питань збереження енергоресурсів, та зміна їх ставлення до питань належного використання природних ресурсів та «розумного» споживання енергії.
    Енергетичне обстеження проводилось відібраною на конкурсній основі компанією «БТС-ІНЖИНІРИНГ» з м. Рівне, яка має значний досвід та право проведення енергетичних аудитів об’єктів та установ, зокрема і бюджетної сфери. Під час енергообстеження спеціалісти використали сучасний прилад - ручну інфрачервону камеру-тепловізор, що дає змогу визначити, де і скільки втрачається тепла. Обстежили будівлі і приміщення шкіл, котельні господарства і енергомережі, здійснили їх термографічну зйомку.
    На основі результатів проведеного енергообстеження фахівці компанії здійснять комплексний аналіз обсягів енерго- і водоспоживання, причин і факторів, що впливають на енергозатратність і ефективність використання енергоресурсів в кожній обстеженій школі та розроблять рекомендації щодо економічно обґрунтованих заходів зі зниження енергозатрат. Буде приведено порівняльні характеристики роботи енергетичних мереж та обраховано обсяги енергоспоживання до і після можливого впровадження рекомендованих енергоефективних заходів, розрахунок суми коштів, необхідних для впровадження зазначених заходів та економії бюджетних коштів за рахунок оптимізації енергоспоживання.
    Вже наприкінці лютого звіт з результатами енергообстеження презентують керівництву Ужгородського райвно та шкіл району. На підставі рекомендацій спеціалістів, робочі групи, сформовані у кожній з шкіл, повинні розробити план дій школи з енергозбереження з урахуванням фінансових можливостей. Частина заходів буде здійснена та профінансована в рамках проекту «Школи крокують до енергозбереження».
    Окрім того із школярами проводитимуться заняття на тему енергоресурсів, енергозбереження, як треба поводитися, щоб економно використовувати тепло. Для цього фахівці розробили спеціальні навчально-методичні матеріали «Зеленого пакету», http://www.greenpack.in.ua. Також у кожній з шкіл планується провести заходи з підвищення ефективності використання ресурсів (електроенергії, тепла, води, сортування та переробка сміття тощо), які мають бути вигадані та організовані самими учнями за підтримки вчителів шкіл.
    Проект «Школи крокують до енергозбереження» виконується за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації. Виконавчем проекту є Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА», www.forza.org.ua.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору