ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті буде створено регіональне бюро фрілансерів

    28 марта 2024 четверг
    69 переглядів

    Для позаштатних журналістів (фрілансерів) у Незалежні медіа-профспілці України створюється Бюро фрілансерів, яке діятиме як один з підрозділів Незалежної медіа-профспілки України, повідомив «» голова Ужгородської організації НМПУ Василь Бедзір. Бюро надаватиме послуги юридичного та консультативного характеру фрілансерам, умови праці яких значно відрізняються від умов штатних журналістів. Базою для створення Бюро фрілансерів стане первинна організація фрілансерів Київської незалежної медіа-профспілки. Рішення про створення Бюро прийнято на зборах осередку 14 квітня 2005 року, а його координатором обрано Сергія Баранова. В подальшому такі ж осередки будуть утворені в усіх регіональних організаціях НМПУ і об’єднані в Бюро.Фрілансери мають свій розділ на веб-сайті профспілки, а згодом і власний Інтернет-ресурс, де буде розміщено базу даних фрілансерів, а також спеціальну програму пошуку замовлень на послуги фрілансерів. Ця програма дасть можливість редакторам швидко знаходити журналістів з потрібною кваліфікацією та напрямком роботи, а для журналістів це буде можливість підвищувати свої доходи. Крім того, на сайті буде розміщена інформація про розміри гонорарів в тих чи інших виданнях або теле- радіокомпаніях, щоб фрілансери могли порівнювати: чи справедливо оплачують їх роботу.

    Також для фрілансерів буде організована юридична допомога при виникненні проблем з вчасним отриманням гонорарів, юридичні консультації з інших питань, пов’язаних з роботою фрілансерів.

    Вже зараз фрілансери можуть отримати національну профспілкову прес-карту, яка підтверджуватиме їх професійну належність до журналістики. Отримання такої прес-карти накладає обов’язок дотримуватись Етичного кодексу українського журналіста. Одночасно профспілка бере на себе захист прав фрілансерів на вільне отримання та розповсюдження інформації.

    Більшість послуг будуть безкоштовними для фрілансерів, що є членами Незалежної медіа-профспілки України (як Києва, так і регіональних підрозділів).

    Як показали соціологічні дослідження, близько половини фрілансерів не мають оформлених трудових стосунків з редакціями, гонорари часто виплачуються неофіційно, що призводить до проблем у разі конфліктів між журналістом та редакцією. Також дуже часто порушуються авторські права фрілансерів.

    Створення Бюро фрілансерів відбувається в партнерстві з Національною спілкою журналістів Великобританії та Ірландії (NUJ), яка має аналогічну структуру. Колеги з NUJ передали НМПУ пакет юридичних документів та порад для фрілансерів, на базі якого розроблені відповідні поради для українських журналістів, з врахуванням специфіки нашого законодавства.

    Після створення Бюро планується провести Конференцію вільних журналістів, на якій затвердити спільну програму захисту прав позаштатних журналістів. Також в планах НМПУ ініціювати переговори та укладання угод з редакціями, які врегульовували б питання оплати праці фрілансерів та компенсацію за продаж авторських прав. Окремою ініціативою будуть переговори з урядом щодо створення пільгових умов для фрілансерів, які працюють приватними підприємцями.

    На даний момент розпочалася робота над створенням єдиної бази фрілансерів та ЗМІ, які можуть потребувати послуг вільних журналістів.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору