ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Держгірпромнагляд: Лісосіки двох районів Закарпаття до роботи не готові

    19 квітня 2024 п'ятниця
    59 переглядів

    Невтішними для господарів відразу двох потужних лісорозробних підприємств Закарпаття виявилися наслідки перевірок, здійснені спеціалістами Територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області.



    В обох випадках предметом дослідження було дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки. І хоча господарі лісосік були різними – перевірялися держпідприємство «Брустурянське лісомисливське господарство» Тячівського району та Перечинська філія державного спеціалізованого лісогосподарського агропромислового підприємства «Закарпатагроліс» – головні недоліки у їхній діяльності, як констатували перевіряючі, майже ідентичні. Найперше слід говорити про те, що посадові особи, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, не пройшли чергове спеціальне навчання та перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці. Більше того, технологічне керівництво з безпечного ведення лісозаготівлі покладено на майстрів, знання яких у цілком конкретних видах робіт також не знайшли документального підтвердження.

    Лісоруби 4-5 розрядів (помічники звалювача), чокерувальники взагалі не мають необхідної професійної підготовки, непоодинокі випадки, коли до керування потужною технікою, зокрема, трелювальними тракторами, допускаються працівники без кваліфікаційних посвідчень. Карти технологічного процесу розробки лісосік складені в обох господарствах із суттєвими недоліками, без зазначення варіантів розташування ланок працівників і техніки на безпечних відстанях, порядку взаємодії між ними, деталізованих описів безпечних способів і методів праці як на підготовчих, так і основних роботах.

    На жаль, як засвідчила перевірка ДП «Брустурянське ЛМГ» Тячівського району, – поінформував головний державний інспектор Теруправління Держгірпромнагляду у Закарпатській області М.Й. Феделеш, – належних висновків після загибелі на лісосіці 30 липня 2011 року лісоруба у господарстві не зроблено.

    Чимало неприємних запитань до керівництва Перечинської філії державного спеціалізованого лісогосподарського агропромислового підприємства «Закарпатагроліс» за наслідками перевірки виникло і у головного державного інспектора з охорони праці теруправління С.М. Пенцка. Як наслідок, на в. о директора філії І.Ю. Керецмана за допуск до робіт з підвищеною небезпекою працівників, які не пройшли попереднє фахове навчання, накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу. Та все ж найголовнішим покаранням для обох господарств стала заборона ведення лісосічних робіт до усунення всіх без винятку порушень.

    Територіальне управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору