ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Правове регулювання аліментних правовідносин

    29 березня 2024 п'ятниця
    48 переглядів

    Правове регулювання аліментних правовідносин здійснюється на підставі Конституції України, Сімейного кодексу України та інших нормативно-правових актів, які видаються відповідно до Конституції України та Сімейного кодексу.


    Відповідно до Конституції України, батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття, а повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Згідно з законодавством України батьки або осо¬би, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхід¬них для всебічного розвитку дитини, а також за порушення прав та обме¬ження законних інтересів дитини на охорону здоров'я, фізичний та розу¬мовий розвиток, навчання; за невиконання та ухилення від виконання батьківських обов'язків. Батько та мати мають рівні права та обов'язки по відношенню до своїх дітей. Виходячи з взаємних прав та обов'язків бать¬ків та дітей, в судах виникають справи по стягненню аліментів, як на ді¬тей, так і на батьків.
    Аліментами (від лат. «аlіmеntum» — годування, утримання) називаєть¬ся грошове утримання у розмірі, встановленому законом, яке у визначе¬них законом випадках одні особи зобов'язані надавати іншим (внаслідок непрацездатності, шлюбу, батьківства) у зв'язку з діючими між ними шлюбними або сімейними відносинами. Те утримання, яке надається не в силу юридичного обов'язку, а на підставі моральних норм, не буде вважа¬тись аліментами.
    Аліментне зобов'язання носить особистий характер і це обумовлюєть¬ся тим положенням, що внаслідок смерті особи, яка повинна сплачувати аліменти чи особи, на яку присуджено аліменти, аліментні зобов'язання припиняються. Права на отримання аліментів, а також обов’язок по їх сплаті не можуть бути передані іншій особі._
    Законодавством передбачене стягнення аліментів не тільки на неповнолітніх дітей, але й на повнолітніх, які за станом здоров'я або іншими причинами потребують матеріальної допомоги.
    Відповідно до Сімейного кодексу України одержувачами аліментів можуть бути:
    - неповнолітні та непрацездатні діти, а також повнолітні дочка та син, які продовжують навчання, у зв'язку з цим, потребують мате¬ріальної допомоги;
    - непрацездатні батьки;
    - один із подружжя у випадках, встановлених Сімейним кодексом;
    - один із подружжя після розірвання шлюбу, якщо він став непраце¬здатним до розірвання шлюбу, або протягом одного року від дня ро¬зірвання шлюбу і потребує матеріальної допомоги, в разі, коли ко¬лишній чоловік (дружина) може надавати матеріальну допомогу.



    Начальник відділу документування,
    контролю виконання та звернень громадян
    Головного управління юстиції
    у Закарпатській області
    Тетяна Ляшук

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости