ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Іршавщині мало не знищили документи періоду Карпатської України

    20 квітня 2024 субота
    20 переглядів

    Цінність знайдених під час ремонту храму документів місцеві мешканці не оцінили, а тому вирішили знищити. На щастя, документи потрапили до рук членів закарпатського осередку ВО “Свобода” і, таким чином, були врятовані.


    Як зазначив у прес-центрі “Закарпаття” розповів голова ЗОО ВО “Свобода” Олег Куцин, “восени 2001 року у селі Заріччя під час ремонту сільського храму було виявлено цікаву знахідку — комплекс документів. При їх опрацюванні з’ясовано, що це приватне зібрання місцевого пароха часів Карпатської України, а саме 1930-х років. Священника звали Бартолемей Балтович і, як свідчить знахідка, він був не лише духовним наставником, але й активним громадсько-політичним лідером краю”. За словами Олега Івановича, усі віднайдені документи можна певним чином класифікувати. Комплекс містить друковані видання (книги, журнали), оголошення, листівки, елементи офіційного листування з представниками органів виконавчої та педставницької влади, особисті листи отця Балтовича, вітальні листівки тощо. На особливу увагу заслуговують офіційні документи з оригінальними підписами керманичів Карпатської України та печатками центральних установ, список вояків Карпатської Січі, що загинули під час оборони у 1939 році, лист-повідомлення від Української народної ради в Ужгороді про перенесення столиці до Хуста та переговори Августина Волошина з німецькою стороною про господарську допомогу та інші. У приватних листах Балтовича також описуються тогочасні події. Наприклад, у листі до Марусі (невідомо, чи це дружина, чи сестра), датованому 13.02.1939, описано хід виборів та особисті переживання священника.
    Наприкінці Олег Куцин підсумував, що віднайдена знахідка є дуже важливою для розуміння історії нашого краю, адже вона доповнює інформацію про державотворчі процеси на Закарпатті, демонструє активність місцевої української інтелігенції та духовенства у розбудові місцевих органів влади часів Карпатської України та вболівання за українську національну справу.
    Під час прес-конференції було презентовано заскановану версію документів, а оригінали у той час були доступні для ознайомлення у приміщенні лялькового театру “Бавка”.

    .

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору