ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Українські діти в Румунії читатимуть книжки рідною мовою

    28 марта 2024 четверг
    54 переглядів

    За своїм геополітичним розташуванням Закарпаття є унікальним регіоном – межує з чотирма державами. Давні дружні стосунки склалися між нашим краєм і сусідніми областями Румунії. Однак зустріч голови Закарпатської облдержадміністрації Віктора Балоги та голови повітової ради Марамуреш Марінела Ковача, яка відбулася 30-31 травня, обіцяє наповнити цю співпрацю новим змістом. Метою робочої поїздки керівника Закарпаття в Румунію стало прагнення зміцнити стосунки між двома сусідніми областями. Для цього, на думку керівника Закарпаття, на території краю слід активніше розбудовувати митні переходи між обома країнами. Нагадаємо, для будівництва переходу в Солотвино, що на українсько-румунському кордоні, Держмитслужбою було виділено майже 5 мільйонів гривень. За словами голови ОДА, румунська сторона вже розпочала побудову митного переходу, з нашого боку роботи почнуться не пізніше липня.

    Як повідомили “UA-Reporter.com” у прес-службі Закарпатської ОДА, у рамках візиту члени закарпатської делегації побували в румунських селах, де живуть українці. „Після відвідання нами школи у с. Репеде (Бистра) у моїй душі залишився осад”, – зізнався Віктор Балога, розповідаючи про те, що матеріально-технічна база цього навчального закладу досить слабка, а діти всі предмети вивчають не рідною, а румунською мовою. Віктор Іванович подарував учням цієї школи комплекти навчальних посібників та літератури.

    Домовлено також про створення представництва Закарпатської торгово-промислової палати у м. Бая-Маре та, відповідно, Марамуреської – в Ужгороді.

    Для Закарпаття в економічному плані буде корисним відкриття цеху румунського керамічного заводу „Ceramar”, який на сьогодні 98 відсотків своєї продукції експортує в Німеччину. Зведуть цех в Ужгороді або Берегові на базі одного з таких, що колись діяли, однак наразі простоюють.

    Згідно з даними останніх переписів населення на Закарпатті проживає понад 32 тисячі румунів, а в Румунії – більше 66 тисяч наших колишніх співвітчизників. А тому варто сподіватися, що вже в недалекому майбутньому лінія кордону між Закарпаттям та Румунією протяжністю понад 203 кілометри буде не роз’єднуючою, а навпаки – лінією дотику двох споріднених народів.


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору