ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Європейські грантові програми можуть сприяти розвитку та впровадженню інновацій в країні

    25 квітня 2024 четвер
    19 переглядів

    В Ужгороді відбулася конференція-семінар, під час якої експерти проекту “Формування мережі обміну інформацією про науково-освітні програми Європейського Союзу” розповіли про актуальні грантові програми Європейського союзу, а також про можливості використання їхнього потенціалу для розвитку та впровадження інновацій в Україні.


    Учасниками конференції стали представники різних регіонів України, які прибули до Ужгорода, не тільки щоб послухати про нові конкурси та процедуру подання проектів ЄС, але з метою налагодження стійких і взаємовигідних контактів.
    На прикладі першої зареєстрованої і діючої в Україні національної технологічної платформи (НТП) “Агропродовольча”, яка входить до мережі ЄТП “Їжа для життя”, було показано, як реально можна об’єднати зусилля бізнесу та науковців для успішної розробки та впровадження інновацій. Це своєю чергою демонструє, як європейська практика сприяє не тільки самофінансуванню науки, зростанню конкурентоздатності вітчизняної продукції та створенню нових робочих місць, але й покращенню загальної соціально-економічної ситуації в регіоні, та країні в цілому.
    Іван Кульчицький з ГО “Агенція європейських інновацій” (м. Львів), керівник проекту МФВ “Формування мережі обміну інформацією про науково-освітні програми Європейського Союзу” зазначив, що для України відкриті ряд науково-дослідних програм ЄС, і однією з основних серед них є 7-ма Рамкова Програма. “Наш проект спрямований на те, щоб донести інформацію про можливості цих програм до якнайбільш широкого кола зацікавлених осіб. Йдеться про створення технологічних платформ, що сприятиме формуванню державно-приватного партнерства та залученню бізнесу до фінансування науково-дослідних робіт, – розповів І. Кульчицький. – Ужгородський Центр транскордонного наукового співробітництва (ЦТНС) є пілотною структурою, яка першою в Україні започаткувала створення подібних технологічних платформ. Досвід ЦНТС може бути корисним при створенні інших технологічних платформ в Україні”.
    Надія Бойко, професор Ужгородського національного університету, директор ЦТНС зауважила: “Ми є першим і успішним прецедентом на Україні щодо створення ТП. Для Європи така структура співпраці є вже звичною. Вона має на меті реальне впровадження інновацій, а це в свою чергу передбачає інноваційний спосіб мислення і призведе до вирішення низки економічних проблем у державі”.
    Про можливості підтримки закарпатських інноваційних ідей розповів директор Карпатського регіонального центру інновацій та розвитку Василь Матій: “Ми маємо ряд географічних переваг і, відповідно, умови для здійснення перспективних проектів, які не можуть втілити інші області. Це, до прикладу, проект з одержання запасів скрапленого газу, потенційне проведення зимніх параолімпійських ігор на Закарпатті тощо.
    Інна Гагауз, директор Центру розвитку малого бізнесу “Харківські технології” зазначила, що у просуванні інновацій проблемою залишається відсутність інформаційного поля. Якщо виконується цінна наукова робота, то представники бізнесу, які могли б бути зацікавлені у подальшому фінансуванні практичного впровадження її результатів, мало про це знають. Тому й створюються технологічні платформи і ми з Вами вже сьогодні бачимо їх безпосереднє сприяння залученню бізнес структур до підтримки інноваційної діяльності в Україні. Так, наприклад, за словами Надії Бойко, супермаркет “Дастор” в Ужгороді (Роберт і Ернест Горвати) вже давно співпрацює з науковцями УжНУ (опитування споживачів, пакування відібраних взірців традиційної їжі тощо), більше того готовий безкоштовно надавати свою торгову площу для реалізації місцевої інноваційної продукції – нових продуктів харчування з доведеними документально корисними для здоров’я людей властивостями.
    В’ячеслав Соловйов заступник директора Центру досліджень НТП та історії науки ім. Г. М. Доброва НАНУ відзначив важливість орієнтування інноваційних програм і проектів саме на особливості регіону, де вони мають бути впроваджені. Він зазначив, що часто термін “інновації” вживають як модне слово, не розуміючи його реального економічного значення. У зв’язку з цим, вкладення бізнесом коштів у проекти, які з самого початку не передбачають вирішення конкретних і реальних завдань підвищення продуктивності праці, ресурсо- та енергозбереження, тобто є непродуманими, не можуть мати успішного продовження через їх відірваність від реалій. Тому важливим є логістичний і виважений підхід до втілення інновацій із прогностичним баченням ситуації, що реалізується у Закарпатті, який єдиний може призвести до сталого розвитку регіону.
    Експерт проекту Ольга Кот підкреслила, що європейські програми дають шанс як українським науковцям, так і представникам середнього і малого бізнесу розвиватися, обмінюватися новими ідеями, бути відкритими для Європи і всього світу і взагалі, працювати більш злагоджено і гармонічно. “Понад 13 мільйонів євро на рік – такий середньорічний бюджет цих програм і тому слід донести інформацію про можливість використання цих коштів до якомога більшої кількості людей для пожвавлення співпраці з європейськими структурами, – каже О. Кот. – Головне, щоб інновації знайшли свого виробника і в кінцевому результаті забезпечили економічне зростання нації”.
    Максим Вакуленко як директор компанії “Міжріччя”, що є засновником першої в Україні “Агропродовольчої” національної Технологічної платформи, засвідчив розуміння і бажання бізнесу співпрацювати як з наукою, так із державою. Виділення значних коштів на фінансування діяльності такої платформи пов’язане із перспективністю її розвитку, яка, насамперед, мала б забезпечити в найближчі терміни не лише швидке впровадження наукоємних технологій в економіку, а й одержання інвестицій зарубіжних партнерів на взаємовигідних умовах шляхом встановлення як прямих бізнес-контактів, так і сумісної участі в рамкових та інших програмах фінансованих ЄС.
    Усі, хто зацікавився цією інформацією, можуть звертатися до Центру транскордонного наукового співробітництва УжНУ за тел./факс в Ужгороді 66-46-03 (+38 0312 664603) або безпосередньо до проф. Надії Бойко за мобільним тел. +380506275445.
    Центр розташований на пл. Народній 1 (1-й поверх медичного факультету УжНУ).

    ДОВІДКОВО:
    Головною метою проекту “Формування мережі обміну інформацією про науково-освітні програми Європейського Союзу”, який виконується за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” є забезпечення формування спільного інформаційного поля в Україні щодо можливостей участі у різних науково-освітніх програмах ЄС на основі узгодженої інформаційно-консультативної діяльності експертів, які мають досвід участі у даних програмах, та широкого кола зацікавлених осіб та організацій.

    Проект виконується Громадською організацією “Агенція європейських інновацій”.
    Організації-партнери: Львівський центр науки, інновацій та інформатизації, Центр транскордонного наукового співробітництва Ужгородського національного університету (ЦТНС УжНУ), Донецький національний університет, Центр “Харківські технології”.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору