ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

До 2010 року 23 відсотка території Закарпаття буде під природо-заповідною охороною

    19 апреля 2024 пятница
    63 переглядів

    Відповідно до Закону України "Про природно-заповідний фонд України" та Указу Президента України від 23 травня 2005 року № 838/2005 "Про заходи щодо подальшого розвитку природно-заповідної справи в України" держуправлінням екоресурсів за активної участі громадських екологічних організацій протягом останніх років вжито ряд практичних заходів по збереженню, створенню та розширенню територій та об'єктів природно-заповідного фонду в Закарпатській області.Як повідомив “UA-Reporter.com” начальник відділу біоресурсів Державного управління екології та природних ресурсів у Закарпатській області Анатолій Поляновський, чисельні фактори сучасного стану та впливу процесів урбанізації на довкілля обумовлюють цей напрямок діяльності як один із головних та пріоритетних у діяльності держуправління. Показники розвитку і охорони територій та об'єктів природно-заповідного фонду щорічно включаються до плану соціально-економічного розвитку області.

    Слід відмітити, зауважив А.Поляновський, що завдяки практичній реалізації заходів мережа охороняємих територій в області за десятиріччя значно зросла. Так, якщо у 1992 р. процент природно-заповідних територій складав 6,5 %, то у 1995 р. — 8,9 %, на 01.01. 2004 р. вже становить 12,5 відсотків(159,2 тис. га).До 2010 р. цей показник намічено довести до 20-23 відсотків.

    На виконання Закону України № 1989-ІІІ "Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000 - 2015 роки" обласною координаційною радою з питань формування регіональної екологічної мережі підготовлено проект обласної програми формування екологічної мережі. В основу програми покладено вимоги законодавства по збереженню біологічного та ландшафтного різноманіття, захисту та відтворенню природних екосистем, збалансованому використанню лісових угідь як найбільшого ресурсного потенціалу області(лісистість області - 50,8%).

    До основних завдань проекту програми формування регіональної екологічної мережі також відносяться:



    — заходи по збереженню популяцій видів рослинного і тваринного світу;

    — ведення кадастру природно-заповідного фонду;

    — збереження і відтворення природних ландшафтів;

    — створення захисних насаджень;

    — створення нових об'єктів природно-заповідного фонду;

    — формування транскордонних природоохоронних територій.



    З врахуванням основних завдань програми до першочергових заходів, що започатковують на практиці розвиток екомережі, держуправління відносить розширення Карпатського біосферного заповідника - на 10,0 тис.га, НПП "Синевир" - до 3,0 тис.га та Ужанського НПП, який входить складовою частиною до трьохстороннього міжнародного біосферного заповідника "Східні Карпати" - до 10,0 тис.га.

    Зокрема, розширення території НПП "Синевир" за рахунок урочища "Вільшани", Вільшанського лісництва, Хустського держлісгоспу, створює умови об'єднання із територією Карпатського біосферного заповідника (Угольський та Широколужанський масиви) у екологічний коридор і розпочинає на практиці створення елементів екомережі на території області.

    Карпатським біосферним заповідником активно проводяться узгоджуючі заходи по проекту розширення території відповідно Завдань Загальнодержавної програми, отримано позитивні згоди багатьох сільських рад, Ясінянського ДЛМП та Рахівського ДЛП. Крім того, отримано згоду на включення до складу КБЗ дубових лісів від філіалу "Тячівдержспецлісгосп" в урочищі "Дубки" на площі 300 га на околиці сел. Буштино, де збереглись рефугіуми льодовикового періоду, погоджено входження до складу КБЗ заплавних ділянок вздовж р. Тиса на проміжку від сел. Буштино до м. Хуст загальною площею 2,5 тис.га. Продовжується співпраця по створенню білатерального Українсько-Румунського біосферного заповідника "Мараморошські(Гуцульські) Альпи", до якого заплановано включити діючі території КБЗ.

    На пропозицію громадськості та науковців за поданням держуправління у 2003 році вже погоджено обласною радою створення на основі однойменного РЛП національного природного парку "Зачарований край" на загальній площі 6101 га" у 2005 році державним управлінням внесено пропозицію про його розширення до 8,5 тис.га.

    Для забезпечення розбудови екомережі відповідно до проекту програми на території області заплановано на перспективу створення НПП "Ждимир" (2008р.) площею до 20 тис.га, розглядаються пропозиції громадських екологічних організацій по перспективі створення НПП "Закарпатські Бескиди" (2010 р.) площею до 40 тис. га, НПП "Жденієвський"(2010р.) на площі 10 тис. га та регіонального ландшафтного парку "Шаянський"(2010 р.) площею до 10 тис. га.

    Ці об'єкти у послідуючому надають умови створення як мережі екологічних коридорів так і цілісної системи екологічної мережі по сполученню не тільки окремих масивів і територій Карпатського біосферного заповідника, НПП "Синевир" та Ужанського НПП, а і інших запроектованих територій. Зокрема, створення НПП "Ждимир" та "Жденієвський" створить умови у майбутньому через екологічні коридори взаємозв'язку території Ужанського НПП і НПП "Синевир".

    Держуправлінням екоресурсів вживаються заходи щодо виявлення природних територій, перспективних для наступного заповідання та збереження біо- і ландшафтного різноманіття, їх обстеження та підготовки наукових обґрунтувань для включення до майбутньої екомережі. Ми відійшли від традиційного пошуку таких територій у лісах, звернуто увагу на низинну частину заплавних територій основних річок області.

    Держуправління приділяє постійну увагу створенню нових об'єктів ПЗФ місцевого значення, на їх основі у майбутньому формуватиметься основа розвитку екомережі та ряд інших охороняємих територій, що будуть основою таких об'єктів як регіональні та національні парки. У цьому напрямку продовжуються наукові дослідження і погоджуючі заходи по створенню гідрологічних, іхтіологічних та орнітологічних заказників місцевого значення площею до 2,5 тис.га у Міжгірському, Мукачівському та Ужгородському районах.

    Враховуючи унікальність географічного розташування області держуправління приділяє значну увагу перспективі створення спільних міжнародних охороняємих територій.

    Зокрема, вбачаємо перспективу по створенню водно-болотних угідь міжнародного значення. В області на обліку знаходиться об’єкт водно-болотних угідь міжнародного значення (рішення від 29.07.04р. Бюро Конвенції про водно-болотні угіддя), який розташований на території НПП "Синевир" – озеро Синевир площею 29 га. З даного питання перспективним є гідрологічно-ботанічний заказник "Глуханя", що розташований на території НПП "Синевир". На перспективу розглядаються пропозиції щодо відновлення найбільших водно-болотних угідь "Чорний Мочар".

    В плані виконання поставлених проектом Програми завдань, держуправління екоресурсів працює над створенням спільних об'єктів природно-заповідного фонду з державними установами та громадськими організаціями Угорської Республіки по створенню двохстороннього природно-заповідного об'єкту з Угорщиною, куди з Української сторони пропонується включити майбутній регіональний ландшафтний парк "Притисянський" (площею до 30 - 40 тис.га.), а з Угорської сторони ряд аналогічних об'єктів Сатмар-Берегського району. Нещодавно було підписано угоду про участь держуправління у проекті "ІНТЕРРЕГ" по вивченню можливості створення спільних угорсько-українських природооохоронних територій, що втілить практично у дію вимоги Рамсарської конвенції щодо охорони водно-болотних угідь, яких згідно спільних українсько-угорських досліджень в області пропонується взяти під охорону вздовж рр. Тиса, Латориця та Боржава до 14 тис. га. та одноразово передбачає можливість інвестування у розвиток туристично-рекреаційного потенціалу.

    Мета спільного проекту відповідає принципам розбудови Національної екологічної мережі, як частини Всеєвропейської екологічної мережі.


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору