ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Хустському районі відбувся косарський етнофестиваль (ФОТО)

    20 квітня 2024 субота
    84 переглядів
    На Закарпатті фестивалем косарів підняли дух у всіх велятинців

    У полі, де в голові паморочиться від ароматів різнотрав’я, не притлумленого спекотним червнем, згадалося Довженкове: «Коли б спитав мене хто-небудь, яку музику я любив у ранньому дитинстві, який інструмент, яких музик, я б сказав, що більше за все я любив слухати клепання коси…»



    Це справді музика! Послухати її та побачити, на що здатні косарі-горяни, до Велятина звідусюди прибули гості.
    Ідея проведення такого фестивалю зародилася в директора місцевої школи Жанни Микитюк та жителя села Івана Дівинця ще під час створення у Велятині краєзнавчого музею.
    Програма фесту була насиченою. Під час змагання косарів у вправності, швидкості та якості, гості мали можливість частуватися смачною "Велятинською кухнею" та слухати музичні композиції від різних закарпатських колективів. Так, участь у концертній програмі взяли такі гурти як "Rock-H", "Гудаки", співачка Надія Копча, молоде обдарування Хустщини Ангеліна Буковська, самодіяльні колективи району. Крім того, були всілякі лотереї, виставка музичних інструментів, презентації карпатських ремесел.
    А тим часом, всяк, хто забажав показати майстерність або просто випробувати себе у косарськім ділі, вирушив у поле. А таких було чимало. Мимоволі згадалися й рядки з пісні, присвячені косарям:
    — Гей ви, наші косарі,
    Вийшли рано на зорі.
    Скошена трава у росах,
    Славлять косарів покоси!
    Одним з найцікавіших моментів фестивалю була участь в ньому відомих у краї людей. Зокрема, свою вправність на косовиці доводив депутат Закарпатської обласної ради Степан Деркач, представники районної влади, голова облради Іван Балога та ін. До речі, меценат С.Деркач був одним із тих, хто надав вагому підтримку етнофестивалю, подбавши й про цінні подарунки для переможців косарського конкурсу. Вітаючи жителів Велятина та гостей фесту обласний депутат побажав і на далі берегти й шанувати звичаї, традиції, які передалися нам з діда-прадіда, пообіцявши й на далі підтримувати такі заходи.
    "Запорука гарного покосу — добре нагострене лезо, а клепання коси — це справжній обряд, — поділився досвідом Степан Деркач. – Кожна людина повинна передовсім налаштувати косу під себе. Сьогоднішнім фестивалем не лише віддаємо шану косарям, а й піднімаємо дух велятинців".

    Учасники фестивалю довели, що косарська справа в пошані й сьогодні. Відповідно, якою б сучасною технікою не користувалися під час косіння, старі дідівські способи є затребуваними й понині. Особливо, коли мова йде про гірську місцевість.
    Олександр ГРАБ


    2.jpg
    3.jpg
    4.jpg
    5.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору