ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Абітурієнтам радять вступати тільки до закарпатських вишів

    18 квітня 2024 четвер
    40 переглядів
    На Закарпатті можна отримати якісну вищу освіту

    На Закарпатті можна отримати якісну вищу освіту, тому нема сенсу виїжджати за межі області. У цьому переконаний завідувач сектора вищої освіти і науки управління освіти і науки облдержадміністрації Василь Телеп, на чому він і наголосив під час зустрічі із журналістами у прес-центрі “Закарпаття”.


    Враховуючи, що з 2 липня розпочинається вступна кампанія, Василь Степанович дав потенційним абітурієнтам та їхнім родичам кілька порад: «Я не розумію тих батьків, які планують вступ дитини у вузи Києва, Львова, Харкова. Хочу відповідально заявити, що якісну вищу освіту можна здобути тут, на Закарпатті. І потреби їхати за межі області нема. Звісно, якщо йдеться про спеціальності, які не представлені у наших закладах, тоді зрозуміло. А коли є спеціальності, які дублюються у нас в області, тоді змісту їхати нема. Тому закликаю вступати до закарпатських вузів. По-друге, треба подумати батькам про вибір спеціальності. Звичайно, престижно вчитися на спеціальності «міжнародні відносини». Це звучить. Однак, якщо ви проживаєте у селі чи районному центрі, то з такою спеціальністю важко буде знайти роботу. Можливо, варто обирати спеціальності, які забезпечать робоче місце, адже диплом без грошових надходжень не має смислу. І останнє, коли подаватимете документи, треба звернути увагу на копії ліцензій або сертифікатів про акредитацію. Особливо це стосується приватних вузів. Бо якщо він не має ліцензії, але здійснює набір, то це може скінчитися погано: буде проблемно закінчити навчання і отримати диплом”.
    Службовець повідомив, що сьогодні на Закарпатті діє 6 закладів 3-4 рівня акредитації (4 виші державної і 2 приватної форм власності) і 14 вузів — 1-2 рівня акредитації.
    Прийом документів до навчальних закладів триватиме до 31 липня, за умови, якщо на ту чи іншу спеціальність не перебачено проведення творчих конкурсів. В іншому випадку прийом документів завершується раніше, а саме: 20 липня.
    Цього року, за словами Василя Телепа, документи можна подавати як особисто, так і через мережу інтернет. Для цього під рукою треба мати паспорт і сертифікат.
    Ще одним нововведенням цьогорічної вступної кампанії є правило, що абітурієнт може вступати лише тоді, якщо він із профільного предмету набрав не менше 140 балів, а з інших – не менше 124 балів. Якщо ж вступник із непрофільних предметів набрав менше, ніж 124 бали, однак кількість балів з профільного перевищує 170, то приймальна комісія може допустити до складання іспитів.
    “Цього року можна вступати одночасно до 5 навчальних закладів на три спеціальності в кожному. Маєте 5 днів на те, аби принести оригінали документів, що свідчить про ваше бажання навчатися саме у цьому вузі, і тоді вже відбувається зарахування. Є чітка вимога, що рейтингові списки мають бути оголошені 1 серпня до 12 години. Списки мають бути оприлюднені як на сайті навчального закладу, так і на дошці оголошень”, — додав Василь Степанович.
    Представниця одного із найбільш творчих вишів області — проректор з навчальної роботи і член приймальної комісії Марина Кіяк — розповіла про навчальний заклад, який представляє. “Закарпатський художній інститут має у структурі Закарпатський коледж мистецтв імені Ерделі. Ми проводимо підготовку за трьома напрямками: дизайн (спеціалізації: графічний дизайн, дизайн інтер’єру, дизайн середовища), образотворче мистецтво (живопис) і декоративно-прикладне мистецтво (художня обробка дерева, металу і кераміки). Це мистецький навчальний заклад. Звичайно, специфіка підготовки у ньому відрізняється від традиційних вузів. Відрізняється і кількість студентів у групах: у нас макисмальна кількість — 7-10 осіб”, — зазначила вона. За словами Марини Кіяк, дипломні роботи студентів можна побачити по всьому місту: “Наприклад, у Художньому музеї ім. Бокшая можна побачити роботи відділу металу: лавички, урни для сімття, внутрішні перегородки, двері ковані металеві, рамки, вішаки тощо. У ботанічному саду УжНУ багато робіт з кераміки, які органічно вписалися в екстер’єр. Більшість випускників з спеціалізації “графічний дизайн” працюють у фірмах, що займються розробкою рекламної, друкованої та іншої продукції”.
    Марина Кіяк повідомила, що прийом документів у Закарпатський художній інститут завершується 17 липня, що пов’язано із творчими конкурсами. Перелік документів для вступу аналогічний, як і у всіх вузах. Так само зареєструватися можна і на сайті, і особисто. Щоправда, перед початком творчих конкурсів треба прийти особисто. До речі, за словами проректора з навчальної роботи, щороку у закладі проводяться підготовчі курси для творчих конкурсів. Цього року вони почнуть працювати з 25 червня і триватимуть 3 тижні.
    Відповідаючи на запитання, яка спеціальність є найпопулярнішою, пані Марина відповіла: “Були роки, коли найпопулярнішим було чарівне слово “дизайн”. І на сьогодні він є досить популярним. Дуже популярним було “дизайн середовища”, оскільки в уяві батьків це асоціювалося з альпійськими гірками, однак останні роки “тримає марку” метал”.
    У свою чергу проректор з наукової роботи Мукачівського державного університету Василь Кабацій розповів присутнім, в чому унікальність цього вишу. “Очолює Мукачівський державний університет доктор хімічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Юрій Мигалина. Із 13 спеціальностей, які є в нашому вузі, тільки 3 співпадають із тими, що є в інших начальних закладах. Інші – абсолютно відмінні. МДУ – єдиний в області готує спеціалістів у легкій промисловості. Цього року буде відкрито спеціальність “інженерна механіка”. Ви знаєте, що легка промисловість в області добре розвинена, тому потреба у спеціалістах є. Крім того, розташування області між кордонами є сприятливим для інвестицій, ведення бізнесу, тому факультет “менеджмент і підприємництво” готує студентів за спеціалізаціями “виробнича сфера”, “невиробнича сфера”, “зовнішньо-економічна діяльність”. Закарпаття є зручним для ведення туризму і рекреації. Ми одними з перших відкрили спеціальність “туризм”. Фахівці, яких ми готуємо, дуже затребувані, і проблем із їх працевлаштуванням у нас нема. Більше того, ми єдині в області готуємо педагогів за різними напрямками: це початкова освіта і дошкільна освіта. Нова спеціальність — англійська філологія для дітей початкових класів”, — пояснив Василь Кабацій. Крім того, проректор розповів, що у складі університету є 6 факультетів (педагогічний, гуманітарний, менеджмент і підприємництво, туризм та готельно-ресторанний бізнес, технологічний) і 2 структурні підрозділи (Виноградівський державний технологічний коледж і Мукачівський гуманітарно-педагогічний коледж). За його словами, сьогодні в університеті навчаються 3900 студентів, разом із структурними підрозділами — більше 6 000. До їхніх послуг — 6 навчальних корпусів, 2 гуртожитки, кафе, спортивні секції, майданчики тощо.
    Значну увагу в університеті надають науковій роботі, — стверджує Василь Миколайович. “Керівництво вважає, що без науки рухатися нікуди не можна. Щороку 5-10 наших студентів є переможцями різних конкурсів, олімпіад. Крім того, студенти, які закінчили з відзнакою, мають можливість продовжувати навчання в аспірантурі, або ж можуть бути направлені в інші вузи. На базі ж самого вузу щороку проходять 2-3 наукові конференції. Та нас уже знають не тільки в Україні. Дівчата, студентки технологічного факультету, організовують конкурси — “Новий колорит”, “Печерські каштани” тощо. Нерідко беруть участь у закордонних конкурсах, у яких займають призові місця”, — зазначив він.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору