ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Скільки зекономить школа, підвищуючи свою енергоефективність?

    19 квітня 2024 п'ятниця
    46 переглядів

    З вересня 2011 по червень 2012 року в Закарпатті діє проект «Школи крокують до енергозбереження», в рамках якого основна увага спрямована на проведення освітніх та технічних заходів з підвищення енергоефективності та енергозбереження у трьох модельних школах Ужгородського району...

    Середнянській, Коритнянській та Есенській. За цей час у трьох школах був проведений енергоаудит з застосуванням тепловізорного пристрою, уроки та загальношкільні заходи з енергозбереження, розроблено план заходів з енергозбереження для кожної з модельних шкіл. Наразі активно триває завершальний етап проекту – покращення енергоефективності шкіл за допомогою технічного переоснащення.
    За результатами енергоаудитів керівники навчальних закладів звернулись до ГО «ФОРЗА» з пропозиціями щодо фінансування за рахунок проекту та частково власних коштів окремих заходів з енергозбереження, визначених як пріоритетні. Серед таких: влаштування зарадіаторних екранів, яке допоможе заощадити до 9 % тепла, встановлення енергоощадних освітлювальних пристроїв та енергоощадних лампочок, заміна старих енергоємних кухонних плит (конфорок) на енергоощадні, яка дасть змогу заощадити до 30% електроенергії, встановлення в систему опалення додаткових циркуляційних насосів, які допоможуть отримати більш рівномірну температуру у всіх частинах будівлі та усунуть необхідність постіного «перетоплювання» приміщень. Крім цього, Есенська школа визначила пріоритетними заміну старих електровимикачів та розеток на більш сучасні та безпечні.
    Всі визначені енергозберігаючі заходи за орієнтовними підрахунками експертів, мали б допомогти модельним школам, а відтак – бюджету району, суттєво зменшити споживання енергоносіїв та заощаджувати понад 20% природного газу та 18% електроенергії що в грошовому вимірі за сьогоднішніми цінами становить близько 139 тис. грн. або 24% щорічної економії коштів, що витрачаються на придбання енергоносіїв для шкіл району.
    У цілому необхідно витратити близько 1, 5 млн.грн. , з яких на першочергові модельні заходи - близько 120 тис. грн. - планується витратити з бюджету проекту. Роботи проводитимуться власними силами та засобами шкіл в червні цього року.
    Як розповів Андрій Югас, директор Середнянської школи, особливо добре те, що окрім директорів шкіл, інформацію прослухали й учні. Ефективність від проекту вже є. «Ставлення учнів до питання енергозбереження змінилось – всі почали стежити за вимиканням світла, - каже директор. - Думали включити питання енергозбереження у програму уроків з основ безпеки життєдіяльності та екології у всіх класах. Керівники проекту надали нам багато друкованої інформації, яка якраз розрахована на дітей - плакати, наклейки, закладки до книг. У планах заходів по енергозбереженню у нас в першу чергу чергування: у кожному класі буде черговий, який вимикатиме світло на перервах, по школі за цим слідкуватимуть також технічні працівники. За літо намагатимемось покращити теплоізоляцію, щоб вікна не сифонили, поміняти насоси на менш потужні, щоб економити енергію. Підкреслю, що це корисний проект, особливо тим, що по школі провели енергоаудит».
    Михайло Тарахонич, директор Коритнянської школи, який керує не так давно, зауважує, що «хотілося побачити реальні проблеми школи, а завдяки проекту ми провели енергоаудит у січні цього року і за допомогою приладів визначили найнагальніші проблеми. Була проведена бесіда з учнями, вчителями, працівниками школи, тобто всі задіяні у цьому і розбираються у питаннях енергозбереження». У школі також планують створити групи, які відповідатимуть з а вимикання світла, коли воно не потрібне, закриватимуть вікна, двері, щоб не виходило тепло.
    Проект «Школи крокують до енергозбереження» здійснюється за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації. За результатами проекту створені рекомендації для органів виконавчої влади щодо можливих заходів зі зменшення бюджетних видатків на енергоносії в школах району та області та вдосконалення навчально-виховного процесу за рахунок збагачення навчальних програм питаннями свідомого споживання ресурсів планети та енергозбереження – правил поведінки, яких повинні дотримуватись всі жителі нашої планети.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору