ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Волонтери трьох країн відновлюють військові поховання

    20 квітня 2024 субота
    63 переглядів
    В Закарпатті відбувається міжнародний збір-похід «Слідами забутої війни»

    У вівторок, 10 липня, відбувся прес-тур Ужгородського прес-клубу до Ужанського національного природного парку, де з 27 червня по 12 липня 2012 року відбувається міжнародний збір-похід «Слідами забутої війни».

    Організатори експедиції: Федерація Скаутів «Галицька Русь» (Україна) спільно з Фондом Анатолія Лісіцина (Росія, м. Ярославль), Ужанський НПП та Клуб військової історії «Бескиди» (Словаччина, м. Гуменне).

    Протягом двох тижнів волонтери із України, Словаччини та Росії спільно займаються розчищенням та благоустроєм забутих військових некрополів часів Першої світової війни, що залишилися після запеклих і кровопролитних боїв Карпатської операції (зима-весна 1915 р.). Створені після війни меморіальні військові кладовища згодом були забуті і в наші дні знаходяться у вкрай занедбаному стані.
    Рішення про проведення експедиції було прийняте в квітні цього року на засіданні міжнародної конференції «Гуманітарне співробітництво напередодні 100-річчя Першої світової війни». Проведення волонтерського збору-походу «Слідами забутої війни», що став однією з форм реалізації міжнародного гуманітарного проекту «Пам'ять Вітчизни», стало можливим завдяки міжнародній компанії «ТНК-ВР», що надала фінансову підтримку в організації експедиції. Для участі в гуманітарному проекті в Західну Україну прибула група волонтерів з Росії, яку очолив член Ради Федерації Росії від Ярославської області Анатолій Лісіцин.
    Кілька днів об'єднаний українсько-російсько-словацький загін волонтерів працював на вершині г. Черемха, розчищаючи некрополь, на території якого поряд поховані останки понад 650 воїнів армій Російської та Австро-Угорської імперій. Ентузіасти-історики з клубу «Бескиди» розшукали в архівах Праги (у міжвоєнний період цей район Закарпаття входив до складу Чехословаччини) унікальні документи, що дозволили знайти забутий некрополь і провести перший етап робіт з його відновлення.
    Завершення комплексу робіт з реконструкції пам'ятника історії стало однією з основних тем обговорення під час зустрічі в базовому таборі волонтерів: досягнута домовленість продовжити роботи на г. Черемха у другій половині серпня 2012 року.
    Паралельно з реконструкцією некрополя на г. Черемха скаути активно допомагають спеціалістам Ужанського національного природного парку у відновленні військового кладовища часів Першої світової війни, розташованого поблизу залізничної станції Волосянка (лінія залізниці - Львів-Самбір-Ужгород - одного зі стратегічних напрямків Карпатської наступальної операції). За наявною інформацією, тут поховано 687 воїнів обох воюючих сторін. На цьому забутому некрополі також є могили періоду Великої Вітчизняної війни. Організатори трудового десанту, на основі архівних документів і фотографій, планують відновити кладовище втому вигляді, який воно мало напередодні Другої світової війни. Роботи з відновлення кладовища в с. Волосянка планується повністю завершити до кінця літа.
    Окрім волонтерської праці, учасники збору-походу проходять курс «Школи ратника», вдосконалюючи свої знання з різних скаутських дисциплін і набуваючи навичок таборування та виживання в умовах дикої природи.



    2.jpg
    3.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору