ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Парк «Підзамковий» перетворюється на найкраще місце відпочинку

    20 квітня 2024 субота
    213 переглядів
    Тарас Румянцев

    Підзамковий парк Ужгорода має багату історію, коріння якої губиться у XVI столітті. У різні часи називався Звіринцем, Підградським, Сечені, Горького і, нарешті, Підзамковим..

    Протягом століть він часто змінював своє призначення, проте найбільше занепав на початку 80-х років ХХ століття: саме тоді найпопулярнішим місцем відпочинку ужгородців став відкритий парк 300-річчя возз’єднання України з Росією (нині Боздоський). Поступово Підзамковий і зовсім утратив своє призначення. Було знищено звіринець, амфітеатр, будиночок кінцевої станції “Парк”, ігровий і торгові павільйони, танцювальний майданчик, огорожу. Коли ж і останній об’єкт, який ще відвідували городяни, - басейн - припинив своє функціонування, колишній парк перетворився на порослий чагарником ліс, де подекуди й гуляти було страшно.

    Однак нині стараннями КП “Парк культури і відпочинку “Під замком”, численних меценатів і небайдужих городян парк отримав друге дихання.
    Розповідає директор КП Тарас Румянцев:
    — Роботи на території заповідної зони розпочалися з “суботників”, яких тільки за останні два роки було проведено з десяток. Під час цих толок було видалено величезну кількість дерев та кущів-самосівів. Також вдалося реставрувати стару ковану браму, яка була змонтована ще в радянські часи. В цьому допомогло ВАТ “Ужгородський Турбогаз”. Навколо парку встановлено огорожу, а ще ми заасфальтували і нанесли розмітку вздовж доріжок і тепер дітвора з задоволенням катається тут на велосипедах та роликах. Мріємо про відновлення амфітеатру, який функціонував тут у радянські часи.

    Приємно, що окрім «зеленого куточка», відновлюється й інфраструктура парку. Тут уже працює кілька атракціонів для дітей, проведено освітлення в нічний час, з’явився комплекс відпочинку «Арізона», де діти та дорослі можуть втамувати голод та спрагу. І чи найголовніше – за сприяння Сергія Ратушняка тут було обладнано достойну громадську вбиральню, до речі, першу, яку взагалі звели в Ужгороді за останні чи не п’ятдесят років. І, що немало важливо, абсолютно безкоштовну. (Для порівняння – «візит» у єдину діючу в місті вбиральню біля пішохідного моста коштує дві гривні).
    Також зусиллями адміністрації комплексу «Арізона» облаштовано спеціальні майданчики для гри у петанк. Тут вже проведено кілька змагань, участь в яких брали спортсмени з України, Словаччини та навіть Казахстану.
    Парком нині можна водити й туристичні екскурсії, адже саме тут росте найстаріше дерево на Закарпатті - платан Другета. За легендою, цьому платану майже півтисячі років і саджав його саме один із представників роду Другетів.

    Однак в кожній діжці меду не без ложки дьогтю. Про «деревопади» в Ужгороді вже писали неодноразово, тож не минула ця тема і парк «Підзамковий» - адже де, як не у 500-річному парку, можуть рости найстаріші в місті дерева. Тож ще у травні бійці та спецтехніка МНС за кошти адміністрації комплексу відпочинку «Арізона» провели вкрай необхідну роботу – коронування аварійних тополь поблизу парку «Підзамковий». Однак деякі із місцевих «борців за справедливість» тут же підняли ґвалт, мовляв, нищаться зелені насадження Ужгорода. Що ж, типово по-закарпатськи.

    Саме через нерозуміння того, як можна керуватися власними інтересами, коли мова йде про добробут тисяч людей, директор КП “Парк культури і відпочинку “Під замком” Тарас Румянцев, який, до речі, є депутатом ужгородської міської ради, покинув фракцію «Батьківщина» і приєднався до фракції Партії регіонів. На його думку, в такому маленькому місті вибори взагалі не можна проводити за партійними списками, бо це дає можливість продавати прохідні місця за немалі гроші, які потім депутати намагаються будь-яким чином «відбити». Натомість «мажоритарними» - люди, які вклали здебільшого власні кошти на розвиток добробуту громади, яка їм і довірила свої голоси.

    Дбаючи не тільки про власний добробут, Тарас Румянцев розповідає про перспективи розвитку парту «Підзамковий»:
    — На разі вже є домовленість із інвесторами, тож при позитивному збігові обставин вже цьогоріч матимемо сучасний басейн. Розроблено проект аквапарку, негіршого за ті, на котрі закарпатці традиційно звикли їздити в Угорщину. Тож незабаром «Підзамковий» перетвориться не тільки на найкраще місце відпочинку Ужгорода, але й цілого Закарпаття.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору