ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Петро СТАНКО: "Ми не повинні чекати доброго дядька з-за кордону, а віддавати перевагу місцевим інвестиціям"

    29 березня 2024 п'ятниця
    50 переглядів

    «Перспективи розвитку рекреаційно-туристичної та готельної інфраструктури Закарпаття» — таку тему мало виїзне засідання Ужгородського прес-клубу реформ, яке відбулося у Хустському районі області. Журналісти побували на території зразкового рекреаційного-туристичного закладу краю — готельного комплексу «Карпатія», на базі якого відбулася прес-конференція за участі представників влади та туристичного бізнесу.

    Туризм та рекреація для краю — пріоритетні галузі, які повинні сприяти розвитку економіки та соціальної сфери, вважають в управлінні туризму та курортів Закарпатської ОДА. Усього на Закарпатті налічується 273 туристично-рекреаційних та готельних об’єктів. Лише за перші 4 місяці цього року на модернізацію матеріально-технічної бази галузі направлено 5,7 млн. грн. Звичайно, незадоволених потреб залишається чимало, зокрема, залишає бажати кращого рівень доріг, комунікацій, придорожніх інформаційних вказівників. За вказаний період в області створено 43 робочі місця у сфері туризму.

    Проблемним питанням залишається рівень кваліфікації кадрів на місцях. В умовах сучасної конкуренції з комфортабельними рекреаційними закладами країн-сусідів закарпатський туризм може ефективно розвиватися лише за умови створення системи належного сервісу. Пріоритетним зокрема є створення мережі приватних готелів, поступовий розвиток спектру додаткових послуг для туристів. Так, наприклад, комплекс «Карпатія», що розташований в унікальному куточку Хустщини — Шаяні, пропонує відвідувачам комфортні сучасні номери, окремі дерев’яні котеджі, ряд цікавих атракціонів (мотоскутери, квадроцикли, дитячі надувні конструкції, моторні човники, більярд, дартс, пейнт-бол тощо), на території комплексу обладнано басейн, лазню, тенісні корти, тренажерні зали, рибник.

    Протягом січня-квітня 2005 року у Закарпатті розпочали роботу 18 об’єктів рекреаційно-туристичного призначення, добудовуються ще 23. Незабаром відкриються санаторні корпуси у селах Солочин і Поляна на Свалявщині, кемпінги та готелі у смт. Жденієво, Підполоззі, Нижніх Воротах, що на Воловеччині. Проблемною залишається ситуація із Драгобратом, де законність привласнення окремих земельних ділянок з’ясовує відповідна комісія.

    Заступник голови Закарпатської облради Петро Станко наголосив на необхідності розвивати те, що закарпатцям дане Богом. «Слід перейти від слів до конкретних справ, — сказав Петро Станко. — Багато владних рішень і розпоряджень сьогодні підкріплені починаннями місцевої бізнес-еліти, представники якої, на щастя, повірили у можливості туристичної індустрії рідного краю і почали вкладати у неї кошти. Ми не повинні чекати доброго дядька з-за кордону, а віддавати перевагу місцевим інвестиціям. Влада ж мусить перешкодити корупції та координувати зусилля ініціативних закарпатців заради спільної мети. Ми повинні запозичити успішний досвід сусідів, зокрема, щодо розбудови інфраструктури, і ми вже над цим працюємо».

    Ужгородський бізнесмен, який долучився до розвитку туристичної справи рідного Закарпаття, генеральний директор готельного комплексу «Карпатія» Андрій Сугай розповів учасникам засідання, що легкого прибутку у цій галузі підприємцю не знайти. За красою природи у рекреаційних куточках повинна стояти сучасна технологія, що вимагає значних капіталовкладень. Тим більше, що про стан доріг, проведення комунікацій тощо власнику закладу найчастіше приходиться дбати самотужки. Не кажучи вже про інформаційне забезпечення. Так, на з’їзді у центральному гастроентерологічному інституті країни у Дніпропетровську Андрій Сугай дізнався, що провідні професори Східної України узагалі не знайомі із можливостями закарпатської мінеральної води, та навіть не знають про існування тутешніх джерел. Саме тому «Карпатія» цьогоріч оплачує участь закарпатського вченого у міжнародній конференції, де той презентуватиме можливості шаянської «мінералки». Приїжджаючи до Закарпаття, турист не має сконцентрованої повної інформації про наявність вільних місць у закладах, можливості різних комплексів. До представників влади Андрій Сугай висловив побажання залучати до Закарпаття максимум нарад, семінарів, конференцій, де фахівці з усієї України, інших держав дізнавалися б про потенціал місцевих курортів. До речі, комплекс „Карпатія” дає можливість не тільки добре відпочити, але й плідно попрацювати. Тут обладнано сучасний конференц-зал на 50 місць, що відповідає європейським стандартам.

    Золтан Лендєл, голова Тячівської райдержадміністрації ознайомив присутніх з рекреаційними можливостями ввіреного йому району. Тут, звичайно, йдеться про гірський туризм та лікувальні шахти і солотвинські солені озера, на яких нещодавно (на День медичного працівника) побував міністр охорони здоров’я України Микола Поліщук. Сьогодні у Солотвино надходять значні інвестиції, разом з тим не меншає проблем із несанкціонованим будівництвом різноманітних закладів на берегах озер. Стрімко розвивається у районі річковий туризм. Цього літа запланований спуск не менше тисячі байдарок Тисою аж до Угорщини. Пріоритетним керівник Тячівщини поряд із зимовим вважає розвиток зеленого туризму. Представники місцевої влади закликають мешканців району облаштовувати садиби для прийому туристів, що не вимагає значних капіталовкладень.

    Про розвиток туризму на Хустщині розповів заступник голови Хустської райдержадміністрації Юрій Бобер. Так, Хустський район знаменитий двома заповідниками, десятками штучних озер, пам’ятками архітектури, неповторною природою. На території району діють близько 20 об’єктів санаторно-курортного призначення, при чому більше 10 з них розташовані у селі Шаян, яке вважають візитною карткою району. Не задіяно ще чималий потенціал району, тому влада у першу чергу працює над розбудовою інфраструктури району.

    В обласному центрі Закарпаття ліцензовано 11 туроператорів. Директор туристичної агенції «Терра-тур» Валерій Федор висловив власне бачення можливих шляхів покращення туристичного бізнесу Закарпаття. Насамперед він вважає за доцільне оплату за рахунок бюджету участі Закарпаття у міжнародних туристичних виставках — під лежачий камінь вода не тече, то ж слід заявити світу про себе.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору