ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Штрафи за "ліві" вирубки лісу в Карпатах можуть зрости у 5 разів

    25 квітня 2024 четвер
    15 переглядів

    Верховна Рада України може збільшити штрафи за незаконну порубку та пошкодження дерев і знищення або пошкодження лісових культур у п’ять разів.

    Про це повідомив голова Партії Зелених України, голова постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики Денис Москаль, повідомили у прес-службі депутата.

    За словами Д. Москаля, відповідний законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері охорони лісових ресурсів) зареєстрований у Верховній Раді України.

    "Цей законопроект передбачає підвищення штрафу за знищення або пошкодження лісових культур. Якщо зараз порушник сплачує всього лише до 170 грн, то у разі прийняття цього законопроекту максимальний штраф за незаконну вирубку дерев становитиме більше 800 грн Проте навіть така сума навряд чи зупинить підприємців, котрі вирубують дерева у лісі заради будівництва кафе чи якогось іншого розважального закладу. Штрафи за знищення дерев у лісі необхідно підвищувати у десятки разів. Адже зараз сума штрафу не йде ні в яке порівняння із заподіяною шкодою!", - переконаний Д. Москаль.

    Депутат зазначив, що вказаним законопроектом пропонується встановити покарання за незаконну порубку і пошкодження дерев і чагарників, знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, у вигляді штрафу у розмірі від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 425 до 850 грн) або громадських робіт на строк від 20 до 60 годин. Якщо такі порушення вчинить посадова особа, то їй може загрожувати штраф у розмірі від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів (від 850 до 1190 грн).

    Д. Москаль нагадав, що наразі штраф за такі порушення, вчинені громадянами, складає 5-10 неоподатковуваних мінімумів (85-170 грн), а посадовими особами, – 7-12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119-204 грн).

    "Посилення відповідальності за незаконну вирубку лісу зараз є надзвичайно актуальним для Києва. Адже вирубка дерев цінних лісових порід уже набуває загрозливих масштабів. Впевнені у своїй безкарності ділки знищували ліс біля Коцюбинського, поруч із Гостомелем, неподалік Новобіличів. Задля захисту Біличанського лісу ми погодили надання йому природоохоронного статусу. Переконаний, що винних у незаконній вирубці лісу необхідно карати якнайжорсткіше, щоби викорінити таке ганебне явище", - резюмував голова Партії Зелених України.

    Д. Москаль додав, що законопроектом також передбачено встановлення штрафу за знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень вздовж берегів річок, каналів, навколо водних об'єктів, гідротехнічних споруд, на смугах відводу автомобільних доріг, залізниць та інших захисних лісових насаджень для громадян у розмірі 25-50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425-850 грн), а для посадових осіб – 30-60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-1020 грн).

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору