ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Боржавську вузькоколійку продали з дозволу попередньої влади Закарпаття

    18 квітня 2024 четвер
    53 переглядів

    Боржавську вузькоколійку «з молотка» продав Фонд держмайна з дозволу… попередньої влади краю – колишнього очільника Іршавської РДА пана Хохлова (це команда «Єдиного Центру»).


    Підтвердження цих фактів у вигляді офіційних документів облетіло вихідними всю область. Тобто ті, хто безжально лає за продаж вузькоколійки нинішню владу, насправді самі її продали й просто «переводять стрілки». І тут не про політику треба говорити, хоча саме через неї й постраждала наша історична спадщина, а про елементарну совість.
    Минулого тижня «Закарпатська правда» писала про те, що Боржавську вузькоколійку знову намагаються розібрати на металобрухт. Бізнесмени зі Сходу України, котрі викупили частину колії на аукціоні, кажуть, що мають на це всі права – і, в принципі, не вірити їм немає підстав. Біда лише в тім, що ті, хто продавав, вочевидь, не мали ні краплини моралі за душею, якщо дали на це дозвіл. Досі ніхто не говорив, хто ж насправді стоїть за фактом продажу історичної спадщини. Нині ці імена стали відомими. І що найприкріше, ці ж особи, цинічно прикриваючись якимись благородними ідеями, вішають усі гріхи на владу нинішню та саме з неї пропонують спитати громадськості Закарпаття.

    Мова про те, що днями міністр МНС України Віктор Балога заявив: «Слід відмінити рішення Фонду держмайна про продаж столітньої Боржавської залізниці й передати її Закарпаттю, бо це історичний спадок усіх закарпатців». Про це політик написав у facebook перед Днем Боржавської вузькоколійки, який відзначали у неділю, 5 серпня. Ця заява відверто шокувала більшість закарпатців із огляду на певні події, що передували заяві міністра, а саме конкретні факти про те, з чийого дозволу відбувся продаж унікального об’єкта. Тому більшість мас-медіа так і подали новину: «…нинішній очільник МНС лише днями «побачив», що Боржавську вузькоколійку знищують. А тому вирішив на цьому заробити собі «плюсик» перед виборами й почав голосно лаяти місцеву виконавчу владу Закарпаття за її «…дивну байдужість і недалекоглядність щодо понад столітньої долі Боржавської залізниці».
    Можна би лише радіти, що сам міністр хоче захистити власність громади Закарпаття, якби не одне й надзвичайно вагоме «АЛЕ»: чому високий чиновник при всьому цьому забуває сказати (може, визнати свою помилку? – Авт.), що саме та команда, котру він поставив керувати на Закарпатті одразу після помаранчевої революції, саме його молодший брат та його поплічники, саме партійці Єдиного Центру дали дозвіл Фонду держмайна України на включення частини Боржавської вузькоколійки до переліку об’єктів, які можна виставляти на аукціон? І це не вигадки, а реальність, хоча документи занадто довго лежали під грифом «секретно». Скановану копію дозволу за підписом нині екс-, а в 2008 році голови Іршавської РДА Максима Хохлова відомий у краї сайт KarpatNews.in.ua оприлюднив 3 серпня (на фото). Також на сайті з’явилася така інформація: «Частину унікальної залізниці, яку збудували ще за часів Австро-Угорщини, Фонд держмайна без відома нинішніх місцевих та обласних керівників продав із аукціону. 15 кілометрів вузькоколійки за 400 тисяч гривень придбала приватна луганська фірма. І тут найцікавіше: рішення про передачу колії Фонду держмайна було прийняте ще у 2008 році. Тодішнє керівництво краю – голова облдержадміністрації Олег Гаваші, його перший заступник Іван Балога та голова обласної ради Михайло Кічковський – жодним чином не суперечили такому рішенню, вочевидь, вважаючи правильним продаж малої залізниці. Підтвердженням цьому є й нижченаведений документ за підписом члена тодішньої владної команди – голови Іршавської РДА Максима Хохлова. У ньому йдеться про те, що місцева влада підтримує продаж Боржавської вузькоколійки. До речі, Максим Хохлов і сьогодні працює на команду Балоги – на сайті «Єдиного центру» зазначено, що він очолює Іршавську районну організацію ЄЦ».
    Чи треба ще щось додавати? Напевно, зайвим буде навіть вказувати на цинічність людей, котрі називають себе захисниками Закарпаття, а насправді розпродують його по шматках…



    Василь МОШКА, "Закарпатська правда"



    dokument.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору