ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Іштван Гайдош взяв участь у Міжнародному саміті "Досвід України для світу"

    19 квітня 2024 п'ятниця
    17 переглядів

    Сьогодні у Києві розпочався Міжнародний саміт з питань захисту прав національних меншин «Досвід України для світу». Участь у форумі взяли Президент України, представники уряду, національних меншин, народні депутати України, фахівці у цій сфері, а також представники ООН, ЄС, ОБСЄ, ПАРЄ та інших міжнародних інституцій. Участь у заході взяв і Іштван Гайдош, кандидат у народні депутати України від Партії регіоінів та почесний голова Демократичної спілки угорців України

    Виступаючи під час відкриття саміту, Віктор Янукович наголосив, що в Україні створені всі умови для розвитку та утвердження самобутності всіх без винятку національних громад. Україна, підкреслив Глава держави, не лише гарантувала на законодавчому рівні права національних меншин, а й забезпечила відповідні умови для їх самоорганізації та етнокультурного відродження. У цьому контексті він нагадав, що наша держава приєдналася до всіх основних міжнародних документів, прийнятих у даній сфері. Йдеться, зокрема, про Рамкову конвенцію із захисту національних меншин і Європейську хартію регіональних мов або мов меншин.

    «Держава взяла на себе зобов’язання щодо всебічної, в тому числі, фінансової підтримки діяльності громадських організацій у збереженні та розвитку традиційних національних культур» — наголосив Президент.

    «Сьогодні культурне розмаїття — це справжня цінність українського суспільства, запорука його єдності, перепона для поширення ксенофобії та екстремізму, які сьогодні стають все більш тривожним явищем у різних частинах світу» — заявив Глава держави.

    Віктор Янукович звернув увагу на те, що протягом останніх років в Україні суттєво вдосконалені механізми державної етнічної політики. Він додав, що продовжується робота над «Стратегією державної етнонаціональної політики», «Стратегією боротьби з дискримінацією в Україні», новою редакцією Закону «Про національні меншини», а також триває вдосконалення вітчизняного міграційного законодавства та його узгодження з європейськими та міжнародними стандартами.

    Участь у Міжнародному саміті з питань захисту прав нацменшин взяв і Іштван Гайдош, кандидат у народні депутати України та почесний голова Демократичної спілки угорців України, який звернув увагу на те, що форум відбувається у ювілейний з огляду на становлення права національних меншин році, адже Генеральна Асамблея ООН на своїй 48-ій сесії 18 грудня 1992 прийняла Декларацію про права осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних та мовних меншин. Голова Демократичної спілки угорців України(ДСУУ) згадав і про те, що 20 років тому прийняті й інші важливі документи, що регулюють статус національних меншин у Європі, та в Україні, зокрема.

    Виступаючи на міжнародному форумі, Іштван Гайдош констатував, що з обранням Президентом України Віктора Федоровича Януковича, формування парламентської більшості навколо Партії Регіонів та Уряду на чолі з Миколою Яновичем Азаровим, політика органів влади України щодо меншин формується на засадах, передбачених Декларацією ООН.

    «З приходом нової владної команди кардинально змінилася на краще політика держави по відношенню до національних меншин у сфері освіти та мови. Так, серед іншого були покращені умови вступу до вузів для представників тих національних меншин, які мають завершену систему середньої освіти, була надана можливість складання зовнішнього незалежного оцінювання на мові національних меншин, також стало можливим складання на філологічні спеціальності вступного іспиту з рідної мови, значно покращилось становище навчальних закладів, які здійснювали освітню діяльність на національних мовах тощо» — наголосив учасник саміту.

    Голова ДСУУ зазначив, що черговим позитивним кроком стало прийняття та набуття чинності Закону України «Про засади державної мовної політики». Цей документ відкрив шлях до реальної імплементації у повсякденну практику органів державної влади та місцевого самоврядування норм і принципів згаданої Декларації ООН та Мовної Хартії Ради Європи. Він є прогресивним, справді європейським як за буквою так і за духом. Його прийняття знаменувало початок нового, сприятливого етапу у розвитку національних меншин. Міський голова м. Берегова інформував учасників саміту про те, що міська та районна ради першими на Закарпатті прийняли рішення про початок реалізації „мовного” закону.

    «Україна стоїть перед черговими виборами. Через кілька тижнів обиратимемо депутатів до вищого законодавчого органу нашої держави — Верховної Ради України. Роблячи вибір між політичними силами та кандидатами у мажоритарних округах, ми обираємо курс розвитку нашої держави, нашого суспільства. У цьому виборі досвід, набутий за минулі два десятиліття є однозначним дороговказом для наших спільноти. Адже угорці, румуни, русини, як і всі інші громадяни нашої держави, зацікавлені у демократичному розвитку України, у її просуванні на шляху євроінтеграції, у формуванні таких суспільних відносин, які ґрунтуються на беззастережному дотриманні принципів захисту прав людини – невід’ємною частиною якого є визнання та забезпечення прав національних, етнічних, мовних та релігійних меншин» — підсумував Іштван Гайдош.

    Прес-служба кандидата у народні депутати України

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору