ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вийшов свіжий номер "Вісника Турінформу" Закарпаття

    29 березня 2024 п'ятниця
    22 переглядів

    № 195 (247) Вісник Турінформу Тижневик: «ТУРИСТИЧНО—ІНФОРМАЦІЙНИЙ ВІСНИК ЗАКАРПАТТЯ»
    1 жовтня — 8 жовтня осінь 2012

    Новини
    (конференції, семінари, круглі столи, повідомлення):

    1. В Ужгороді на ярмарку реалізували більше 600 тонн продукції

    Цими вихідними, 29-30 вересня, у рамках святкування Дня Ужгорода пройшов обласний сільськогосподарський ярмарок «Золота осінь - 2012».

    Традиційний ярмарок «Золота осінь» цього року зібрав рекордну кількість учасників. Аби представити та реалізувати свій товар, до Ужгорода з усієї області приїхало понад 160 виробників сільськогосподарської продукції. Відвідувачі ярмарку могли за доступними цінами без посередників придбати овочі, фрукти, сир, птицю, мед, хліб та інші продукти.

    За підсумками двох днів, на ярмарку реалізували понад 600 тонн сільськогосподарської продукції.

    2. Ужгородську Свободку до Дня міста посадили у діжку з виноградом

    Спеціально до Дня міста ужгородську скульптурку-маяк Свобоку одягли у святковий одяг. Бронзовій дівчині прикріпили святковий фартушок, дали в руку гроно винограду, та посадили у діжку з виноградом.

    Фартушок у Свободки ручної роботи, як традиційно і все інше вбрання. Змайструвала святкову одежу дизайнер Анна Биковська. На фартушку - вишивка-виноградна лоза, так ж, як на гербі міста. За словами Анни, виноград є символом цілого Закарпаття. Таким чином автори ідеї хотіли вшанувати ремесло (виноградарство), яким займаються в регіоні з давніх-давен.

    "Діжку" придумав та змайстрував скульптор Михайло Колодко.

    3. 20 найкращих номерів «БЛІЦ» подарував рідному місту

    28 вересня студія сучасного танцю «БЛІЦ» з нагоди 1119 дня народження Ужгорода подарували жителям міста концерт «Я люблю Ужгород». До програми увійшли 20 найкращих танцювальних номерів колективу.

    У цей вечір були запальні танці різних стилів: від хіп-хопу до контемперарі. Радували глядачів цікавими постановками не тільки викладачів студії, а й були номери, поставлені самими учнями. Танцювали і молодші вихованці «БЛІЦу», і старша група.

    Щодо планів на майбутнє, то найближчим часом студія планує ряд танцювальних інтенсивів - перший пройде вже 6 жовтня о 18:00 годині у залі на вул. Грушевського, 1. Під час одного інтенсиву будуть по годині заняття з трьох напрямків, тобто за три години буде можливість освоїти одразу три стилі танців і навіть вивчити танцювальну зв’язку з кожного з них.

    Великий концерт, де будуть найкращі постановки від викладачів «БЛІЦу» та зіркових танцюристів, які проводили майстер-класи для бліцівців, таких як: Костянтин Томільченко, Маріам, Василь Козар та інші.

    Хореографи «БЛІЦу» також нагадують всім, що ніколи не пізно почати займатись танцями і запрошують у хоббі-групи, які діють при студії.

    4. Спортивний фестиваль провели в Ужгороді

    У рамках святкування Дня міста в Ужгороді провели легкоатлетичний пробіг «Ужгородська десятка - 2012».

    У пробігу брали участь діти та дорослі, стартували поетапно. Кожна категорія мала свою дистанцію, шлях пролягав від пішохідного до пішохідно-транспотрного мостів. Окремий старт мали інваліди-спортсмени, а також і маршрут - від піхохідного мосту по Корзо через пасаж на фініш (кінець пасажу).

    Програма заходу була такою: пробіг на 2, 6 та 10км, майстер-класи, показові виступи, розіграш цінних призів серед учасників пробігу.

    5. Почесними громадянами Ужгорода стали Гюнтер Метцгер, Ганна Задорожна і Василь Шеба

    Під час засідання сесії Ужгородської міської ради депутати обрали 3 осіб, яким присвоять звання Почесних громадян Ужгорода.

    Голосували таємно, за допомогою бюлетенів. Депутатам запропонували обрати 3 кандидатів (з них один - іноземець). Мер міста Віктор Погорєлов сказав, що не озвучувати власне бачення, але попросив звернути увагу на те, кому кошти від отриманного звання більше стануть підмогою до пенсії. Депутатам роздали 56 бюлетнів, при відкритті скриньки виявили 55 бюлетнів.

    У результаті, Почесними громадянами Ужгорода визнано Гюнтера Метцгера, Ганну Задорожну і Василя Шебу.

    Ганна Задорожна (депутат восьми скликань Ужгородської міської ради (1969–1987 рр.) отримала 32 голоси депутатів, Василь Шеба (діяч культури) - 29 голосів, Гюнтер Метцгер (екс-мер міста-побратима Дармштадта) - 51 голос.

    Як повідомляв Zaholovok.com.ua, раніше Ужгородська міська рада оприлюднювала перелік прізвищ осіб, які претендують на звання Почесного громадянина Ужгорода. Під час голосування один із номінантів (Олексій Кіндрат) попросив виключити його із цього списку.

    6. Фінал Чемпіонату КВН подарував Ужгороду яскравий феєрверк гумору

    Заключна гра 15 сезону Закарпатської Ліги КВН днями відбулася у драмтеатрі.
    За КВНівський кубок боролися 4 найсильніші команди сзону: команди з Мукачева «БезУмная молодежь», гравці з Хмельницька «Отдыхаем вместе», а також ужгородські команди: «Корова мора» та «Вхід у змінному взутті».

    Журі конкурсу традиційно були: чотирьохразовий чемпіон Закарпатської Ліги КВН Віталій Торані, кандидат у депутати від партії «УДАР» Ростислав Буланов, директор Студії веб-дизайну «Aldesign» Олександр Богданов, заступник декана ФСН Володимир Гиря, колишній капітан збірної КВН економічного факультету Олександр Доктор, проректор УжНУ Федір Шандор та найпалкіша прихильниця КВНу Марина Федчик.

    Протягом гри команди жваво веселили публіку, демонструючи свої жарти у традиційних конкурсах: представлення, розминка, конкурс капітанів, відеоконкурс та домашнє завдання.

    Під час представлення команди виступали з добіркою жартів та веселих мініатюр, у розминці – намагалися якнайсмішніше відповісти на різноманітні запитання, а також команди повинні були прокоментувати продемонстровані їм світлини, відеоконкурс – передбачав показ комедійної короткометражки від кожної з команд-учасниць, домашнє завдання пройшло під девізом: Veni vidi vici! (Прийшов, побачив, переміг!), у змаганні капітанів – потрібно було капітанам розповісти, що станеться, якщо переможе саме їхня команда, потім інші капітани задавали каверзні питання, на які треба було не розгубитися і кумедно відповісти.

    Наприкінці гри голова Закарпатської Ліги КВН Сергій Денисенко оголосив переможців у окремих номінаціях, які є традиційними у кожному сезоні: кращий актор, краща актриса, кращий капітан, команда-відкриття сезону та зірка надії.

    За підсумками сезону кращим актором став Андрій Диніщук («БезУмная молодежь»), краща актриса – перемогли дівчата з команди «Програма защиты принцесс» (Полтава), кращим капітаном став Олександр Степаненко («Отдыхаем вместе»), команда-відкриття – «Kevin», а володарем «Зірки надії» став Даніель Помфюк («ВУЗВ»).

    Кульмінацією ж гумористичного вечора стало оголошення переможців. Кубок за третє місце дістався команді «Отдыхаем вместе» (Хмельницьк), другою стала «БезУмная молодежь» (Мукачево), а чемпіонство і головний кубок гри виборола «Корова юмора» (Ужгород).

    Тож заключна гра 15 сезону Закарпатської Ліги КВН викликала захват у всіх присутніх і стала справжнім феєрверком гумору для них. Про це свідчили бурхливі оплески та щирі усмішки всіх глядачів.

    Сподіваємося, що наступний сезон, який стартує вже 21 жовтня, буде не менш яскравим та веселим.

    Міжнародні новини туризму:

    1. В ІТАЛІЇ ВІДКРИВСЯ МУЗЕЙ МОРОЗИВА

    Перший в Італії музей морозива відкритий при заводі Carpigiani в Анцола-делл'Емілія.

    Велика експозиція розташована на площі 450 кв. м і розповідає про історію одного із найвідоміших італійських продуктів.

    Наприклад, про те, як найближчий радник королеви Катерини Медичі алхімік Козімо Руджієрі винайшов морозиво, яке вона представила французькому двору. Або про те, як любили заморожені солодкі напої люди в доісторичну епоху, 14 тисяч років тому.

    Як повідомляє Ansa, експонати розповідають і про зростаючу популярність морозива в XIX і XX століттях, коли з'явилися перші компанії з промислового виробництва цього десерту.

    У 1903 р. Вітторіо Маркьонні запатентував виробництво вафельного ріжка для морозива, і відтоді морозиво в ріжку прославилося на весь світ.

    Нагадаємо, у вересні минулого року в Японії з'явився музей локшини швидкого приготування. Ініціаторами відкриття музею виступили співробітники компанії Nissin Foods, яка займається виробництвом страв швидкого приготування. Відкриття музею приурочено до 40-річчя з дня виготовлення фірмою першої упаковки локшини.

    2. У НЬЮ-ЙОРКУ КЛАДОВИЩЕ ДОМАШНІХ ТВАРИН ВИЗНАЛИ ІСТОРИЧНИМ

    Кладовище домашніх тварин в містечку Хартсдейл, розташованому в передмісті Нью-Йорка, визнали історичним, повідомляє Associated Press.

    Як відзначає агентство, воно стало першим кладовищем домашніх тварин, внесених до Національного реєстру історичних місць США.

    За словами виконуючої обов'язки зберігача реєстру Керол Шалл, внесення Хартсдейлского кладовища в список історичних місць - "найбільш підходящий спосіб визнання тієї важливої ролі, яку домашні тварини зіграли в національній історії та культурі США".

    Директор кладовища Еда Мартіна зазначила, що надання кладовищу особливого статусу - велика честь і знак поваги. Мартін також висловив сподівання, що статус історичного місця полегшить отримання грантів, необхідних для забезпечення збереження цвинтаря та підтримки порядку на його території.

    Хартсдейлське кладовище - найстаріше та найбільше в США кладовище домашніх тварин. Воно було засноване в 1894 році лікарем-ветеринаром по імені Семюел Джонсон. На кладовищі поховано близько 75 тисяч домашніх тварин і близько 700 їх власників.

    Додамо, що в Національному реєстрі історичних місць США понад 80 тисяч різних об'єктів, у тому числі 2698 кладовищ.

    3. ПОНАД 660 МЛН КИТАЙЦІВ СТАНУТЬ МАНДРІВНИКАМИ НА ПОЧАТКУ ЖОВТНЯ

    У Китаї панує передсвятковий "чемоданний" настрій: сотні мільйонів осіб вирушають у далекі і не дуже краї, щоб зустріти одне з головних свят - День утворення КНР, яке відзначається 1 жовтня.

    Цього разу традиційні семиденні вихідні, ще їх називають "Золотим тижнем туризму", виявляться на 1 день довшими, оскільки до них додалося Свято середини осені (Чуцзе), яке випало за місячним календарем на 30 вересня, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу у Пекіні.

    "Ми вважаємо, що у цьому році протягом вихідних із нагоди національного свята, яке починається з неділі, подорожуватимуть понад 660 мільйонів осіб, що на 8,8% більше, ніж у цей же період минулого року", - заявив офіційний представник міністерства транспорту Хе Цзяньчжун.

    За його підрахунками, щодня у дорозі - у потягах, літаках, автомобілях і на судах - перебуватимуть у середньому 82,5 млн громадян.

    Зокрема, за прогнозом Головного управління цивільної авіації Китаю, повітряним транспортом у вихідні дні буде здійснено близько 7 млн подорожей. Щоб задовольнити попит авіатори мають намір додати майже півтори тисячі рейсів у найпопулярніші туристичні місця всередині країни, на зарубіжних напрямках буде додано близько 500 додаткових рейсів.

    Послугами залізничного транспорту, як очікується, у цьому році скористаються майже 75,5 млн осіб, що на 5% вище торішнього показника. У відомстві пообіцяли вивести на маршрути додатково 241 склад.

    Водний транспорт перевозитиме у середньому 1,6 млн осіб за день.

    Найбільше навантаження, як звичайно, ляже на автодорожників. Точну кількість автомобілістів у ці дні ніхто навіть не береться підрахувати. У зв'язку з цим влада закликає до особливої обережності, оскільки святкові дні часто захмарюються аваріями на трасах.

    Згідно з прогнозами турагентств, відпочивальники під час своїх законних вихідних розщедряться майже на чверть більше, ніж у минулому році, і доходи галузі зможуть досягнути за "Золотий жовтневий тиждень" 180 млрд юанів (28,4 млрд доларів).

    У міру зростання добробуту громадян КНР збільшується і кількість тих, хто вважає за краще провести вихідні за межами материкової частини країни. Наприклад, у цьому році на о.Тайвань збираються майже 80 тис. осіб, у Республіці Корея - понад 100 тисяч. А ось понад 50 тис. туристів, які мали намір ознайомитися з визначними пам'ятками Японії, змушені терміново міняти путівки - туризм до країни Вранішнього сонця з Піднебесної через загострення політичних відносин між двома сусідами зійшов практично нанівець.

    Іншими популярними місцями подорожей китайських туристів останнім часом є Мальдіви, тайський острів Пукет, індонезійський Балі, і, звичайно, Гонконг. Традиційно популярні також тури Європою.

    4. У МЕКСИЦІ ВІДКРИТO ВЕЛИКИЙ МУЗЕЙ СВІТУ МАЙЯ

    У столиці штату Юкатан - місті Меріда - відкрився Великий музей світу майя (Gran Museo del Mundo Maya). До складу першої експозиції увійшло 600 історичних та археологічних предметів.

    Спочатку туристам буде доступно 12 залів, розділених на чотири тематичні простору. Одна частина присвячена історії, інша - етнографії, третя - антропології та четверта - археології, повідомляє BuenoLatina.ru.

    П'ятий простір музею - інтерактивний. Його верхня частина буде символізувати небо з точки зору майя, а нижня - загробний світ. На чотири бічні сторони також будуть проектуватися різні зображення. Загальна площа виставкового комплексу перевищує 4,5 тисячі квадратних метрів, займаючи три будівлі. Повністю весь простір Gran Museo del Mundo Maya буде доступно відвідувачам після 31 жовтня.

    Вартість входу складає 150 песо (близько $ 12) для іноземців, 100 песо ($ 8) для місцевих жителів і 25 песо ($ 2) для дітей, пенсіонерів та людей з обмеженими можливостями. Створення комплексу велося в рамках реалізації масштабної туристичної програми "Світ майя" (Mundo Maya), яка охоплює південно-східні штати країни: Кінтана-Роо, Кампече, Чьяпас, Юкатан і Табаско. В її рамках в країні будуть відкриті й інші музеї.

    5. КРУЇЗНА КОМПАНІЯ РОЗПИСАЛА НОВИЙ ЛАЙНЕР У СТИЛІ ПОП-АРТ

    Нове судно компанії Norwegian Cruise Line, яке буде відправлятися по круїзним маршрутами з Нью-Йорка, було розписано у стилі поп-арт із зображеннями статуї Свободи і сонячної системи.

    Дизайном лайнера займався художник Пітер Макс. Він повністю декорував судно Norwegian Breakaway, здатне прийняти на борт 4000 пасажирів. Перший семиденний рейс на Бермуди Breakaway відбудеться в травні 2013 року, повідомляє Travel Weekly.

    Вже понад десятиліття Norwegian розписує свої судна, пов'язуючи зображення з назвами лайнерів або маршрутами, по яким вони ходять. Розпис Пітера Маркса покриває понад 3,5 тисячі квадратних метрів корпусу Breakaway.

    6. КОРОЛІВСЬКИЙ ТА ЛИЦАРСЬКИЙ НІЧЛІГ У НІМЕЦЬКОМУ ЗАМКУ

    Коли в замку Бургеллерн неподалік міста Бамберг настає ніч, багато відвідувачів цієї історичної пам’ятки ідуть спати. А деякі з гостей ночують прямо на місці – наприклад, у величезній залі із видом на сорокаметрові буки, або в іншій кімнаті із кам’яними стінами та старовинними меблями.У баварській Франконії таких історичних будівель чимало. На них можна не лише подивитися – тут можна й заночувати. Історія тут поєднується з сучасністю – старовинна зала і безпровідний інтернет, сауна та палацове склепіння.

    Відпочинок у колишній родильній кімнаті

    Наприклад, у замку Бургеллерн. Тут в дитинстві грався під каштанами баварський король Людвіг ІІ. Чудовий заміський будинок в часи Другої світової війни мав інше призначення. В ньому розміщалась жіноча лікарня Бамберга та пологовий будинок. Після війни власники будинку неодноразово змінювалися, аж поки в 1994 році він не був зруйнований. Лише коли у 2005 році те, що залишилось від замку, придбала родина Кастнер, його повністю відремонтували, й замок отримав друге життя.

    Сьогодні це - готель, із рестораном, банкетною залою, конференц-залою та бірґартеном. Колишню родильну кімнату тепер використовують як спальню. "Сюди приїздить багато людей з околиць, тому що вони народилися саме в цій кімнаті",– розповідає власник замку Йоахім Кастнер. Він показує різні частини будівлі. На кам’яних стінах будинку висять портрети славнозвісних колишніх власників замку. Нові хазяї всюди намагаються додати в будівлі елементи старовини – прикрасу стелі та стін чи то оригінальні дерев’яні сходи в барочному стилі.

    Екскурсія замком

    За тридцять кілометрів на південний схід мальовничо розташований палац Унтерауфзес. Він, як і колись, належить старовинному королівському лицарському роду Ауфзес. Вже кілька років тут також можуть ночувати туристи. "Ми не готель. В першу чергу замок відкритий для весіль та інших сімейних урочистостей",– розповідає Юдит із роду Ауфзес, яка разом із своїм чоловіком бароном Екартом фон Ауфзесом проживає тепер поза межами замку.

    Сьогоднішній вигляд і назву замок має з кінця сімнадцятого століття. В документах він вперше згадується у дванадцятому столітті. Проте за весь час свого існування неодноразово ставав ареною для військових сутичок - замок руйнували та знову зводили. Всі, кого цікавить історія будівлі, можуть записатися на спеціальну екскурсію. Є також екскурсія про життя замку для дітей.

    Палац-готель Штайнбург

    Півгодини їзди на авто на захід від Унтерауфзесу – і туристи опиняються в готелі-палаці Штайнбург. Тут є один з найкращих виноградників Німеччини. Сам по собі замок насправді не старий, він був реконструйований сто років тому з руїн старовинної фортеці тринадцятого століття. Спочатку будівля планувалася як ресторан. У 1897 році було збудовано стару частину будівлі - як заміську ресторацію, в англійському тудорському стилі. У 1937 році будівлю придбала родина Безольд. Сім’я реставрувала та модернізувала будинок, добудувавши його до тих розмірів, які ми можемо бачити зараз.

    Тут є різноманітні кімнати – від старомодної темної спальні з балдахіновим ліжком до просторих кімнат з розкладними диванами для більших компаній. Парадна зала, палацове склепіння та камінна кімната створюють в замку унікальну атмосферу.

    Кількість таких фортець та палаців у регіоні є дуже великою. Багато з них відкрилися лише недавно. Не важливо, куди саме приїздять гості, вони будуть дуже здивовані. Ті, хто просто хоче перепочити і зняти втому в ліжку, краще нехай обирають інше місце для ночівлі. Ці місця надто хороші для того, щоб тут просто спати.

    Новини готельно-ресторанного бізнесу,
    Туристично-рекреаційних закладів
    Cадиба «ФОРТУНА»

    Розташування: у центрі селища Дубове, 150 м від центральної дороги. Під'їзд — асфальтована дорога.
    Опис: сучасний двоповерховий будинок на 11 місць. На облаштованій території є тераса з мангалом, невеликий ставок. Господарі живуть в окремому будинку.
    Харчування: сніданок 15-20 грн/особа. Є можливість самостійного приготування їжі. До найближчого ресторану, магазину — 150 м.
    Можна привозити домашніх тварин.
    Настільний теніс, сауна, бадмінтон, більярд, прокат квадроциклів. Катання на санях, збирання грибів та ягід, риболовля. Організація екскурсій — за попередньою домовленістю. Найближчий витяг на турбазі "Великий" (за 7 км).

    Закарпатська область
    Тячівський район
    смт. Дубове, вул. Гагаріна, 39
    Тел.: +38 (03134) 7-23-40
    +38 (067) 794-52-75
    +38 (067) 717-68-55
    www.hotel-fortuna.com.ua

    «ЗАЯЧА САДИБА»

    Розташування: у с. Нересниця, що розташоване при дорозі Тячів-Усть-Чорна, 15 км від траси Н-09 Львів-Мукачеве-Рахів, 55 км до смт. Солотвино.
    Під'їзд — шутрована дорога.
    Садиба: двоповерховий будинок на 9 осіб. Дерев'яний будиночок на 3-5 осіб. Двоповерховий котедж на 16 місць. На подвір'ї — альтанка з мангалом та кухонним вогнищем. Господарі живуть в центрі селища.
    Харчування: у ресторані на 36 місць за меню. Українська кухня, закарпатські страви. Можливість користування кухнею (плита, холодильник, мікрохвильовка, кавоварка). До найближчого магазину — 1,5 км.
    Можна привозити домашніх тварин.
    Спортивний майданчик. Екскурсії на полонини, на г. Червоний камінь та г. Плеша.

    Контакти:
    Закарпатська область
    Тячівський р-н
    смт. Нересниця
    вул. Солоний
    Тел.: +38 (03134) 6-12-96
    +38 (067) 785-28-94
    +38 (097) 916-24-03

    Фестивалі та атракції:
    • 4 жовтня – велонайтрайд «ВелоПедри», Ужгород пл.Театральна 19.00
    • 7 жовтня - фольклорний фестиваль "Волоські страви". с. Новоселиця Виноградівського району.
    • 13 жовтня – фестиваль «Золотий гуляш» Мужієво Берегівський р-н
    • 11 листопада – святомартинські дні в Мукачеві

    Події та свята:
    1 жовтня - день музики
    2 жовтня - день учителя та працівників освіти
    3 жовтня - день середовища проживання
    6 жовтня - всесвітній день вчителів
    8 жовтня - день юриста

    Кафедра туризму УжНУ
    Кафедра виступає співорганізатором дня Святого Мартіна в Мукачеві

    Оголошення та анонси подій:
    Фестивалі 2012:

    • 19-20 листопада – Ужгород, свято молодого вина «Закарпатське Божоле»
    • 19 грудня – «Парад Миколаїв»

    Інформаційний Вісник Туристично-Інформаційного центру Закарпаття:

    Видавець: Товариство соціокультурного розвитку «Панонія» (panonia.org.ua) та кафедра туризму Ужгородського Національного Університету (tourism.uz.ua)
    Керівник ТІЦ Закарпаття – Коваль О.Д.
    Зав.кафедри туризму УжНУ – доц. Шандор Ф.Ф.
    E-mail: [email protected]
    Internet: http://www.tourinform.org.ua

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору