ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті відзначили 106-ту річницю від дня народження Івана Фірцака-"Кротона"

    25 апреля 2024 четверг
    63 переглядів

    Наприкінці 20-их років минулого століття американські газетярі назвали його найсильнішою людиною планети. Тоді ж, на знак пошани, власники концерну „Форд" подарували йому іменного автомобіля, а королева Англії особисто нагородила золотим шоломом інкрустованим діамантами. Нині ж, земляки запровадили силовий турнір імені Кротона, а незабаром планують встановити йому пам'ятник.Деякі силові трюки Івана Фірцака-Кротона досі ніхто не може повторити. Попри важку черепну травму, через яку йому встановили на лобі металеву пластину, він був настільки сильним, що міг зрушити з місця дерев'яну хату або ж на простягнутих руках спокійно тримати 30-літрові чугунні бідони з молоком.

    Андрій Савко, односелець Івана Кротона: "Кладемо йому на шию боксерську рукавицю, він лягає, кладемо йому рейку, і п'ять нас з одного боку, п'ять з другого - і гнеме йому ту рейку на шиї. Ми ще раз надавили – зогнулося. Думаю, все - задушили. Ну то вже дідик, вже був сімдесят років. Айбо він встає і кланяється зрітєлям усім. То феномен. Бере собі чотирьох чоловік отак на руку піднімає і танцює з ними гопака!"

    Переповідають, якось в Іспанії на кориді Кротон голіруч переміг бика, а потому, зваливши його на плечі, відніс до найближчого ресторану. Поїсти 160-кілограмовий велетень полюбляв. Щоранку снідав яєшнею із 40 яєць. Саме із курячим яйцем пов'язують в народі його неймовірну силу.

    Іван Фірцак, онук Івана Кротона: "Курка коли знесе таке маленьке яйце – знесок - то кажуть, треба аби чогось досягнути, його під пахву і 40 днів носити. От він і носив, і вискочило якесь створіння маленьке і запитало: що ти хочеш? То нечиста, кажуть, була сила. От він і каже: хочу бути сильним, і воно дало йому ту силу".

    Цій силі аплодували у 60 країнах світу, але не на батьківщині. Енкаведисти забрали у Кротона всі його нагороди, відзнаки і навіть фотографії. Це не завадило Івану стати засновником закарпатської циркової школи і силових мистецтв. Нині уже учні його учнів здобувають чемпіонські титули у важкій атлетиці. Утім, помер Кротон у повному зубожінні. На схилі життя змушений був здобувати шматок хліба, впрягаючись у плуг: орав сусідам поля.



    1+1

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Треба бути воістину видатним, аби залишити після себе стільки легенд. Ми йдемо до ще одної живої візитки Білок — двічі Героя соціалістичної праці Юрія Пітри. 93-річний кукурудзовод перед тим, як прийняти журналістів, мусить поголитися. Тож ми терпляче чекаємо. Фірцак був старший за нього на 15 років, але обидва видатні односельці зналися добре. Та й хто, зрештою, Кротона не знав?!
    «Ой то був фігляр!» — розповідає Юрій Пітра про веселу вдачу земляка, як купував раз Кротон у Малому Раківці фіру дров. А господар каже, що треба заплатити й за довіз. А Кротон відповідає: «Нащо мені твій довіз? Я сам дотягну!». Той коли таке почув, то каже: «Якщо сам дотягнеш, то можеш дрова задарма брати». Кротон посміхнувся, заліз під віз та й потяг. Газда, коли побачив, то кинувся за Кротоном i просить: «Ти хоч мені за фіру заплати». А Іван просто фіглював з ним. Ясно, що за дрова йому заплатив... А то, бувало, завантажить під Арієвим берегом цілу підводу людей ще й просить кількох найсильніших тягнути ззаду, а сам впряжеться спереду та й витягне усіх нагору. Веселий був чоловік, щедрий, за те його й любили. Коли виступав у школі, то треба було йому на обід спекти гуску і купити ящик пива».
    Подібних історій можна почути від багатьох старожилів. І не тільки Білок. Усього про Кротона не перекажеш. Сьогодні вже важко відрізнити, де правда, а де вигадка. Він справді став легендою, народним міфом про веселого закарпатського силача.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ця людина є великою і сильною!! Про цю чудесну людину я зовсім не знала, але мій вуйко боксер мені розказав про нього трішки. Після цього я вирішила знайти додаткову інформацію про нього. Іван Фірцак--- найсильніша людина в цілому світі, і я би хотіла щоб таких людей було побільше...
    Царство йому небесне!