ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Хустський замок-фортецю внесено до реєстру пам’яток архітектури національного значення

    19 апреля 2024 пятница
    40 переглядів

    Міський голова закарпатського м.Хуст Михайло Джанда підписав паспорт пам’ятки архітектури та містобудування ХІІ-ХІV ст.ст. — Хустського замку. Цим самим руїни замку-фортеці внесено до Єдиного державного реєстру пам’яток архітектури національного значення, до якого увійшли 9 закарпатських замків. Паспорт містить усю юридичну та історичну документацію-опис замку.

    Як повідомили “UA-Reporter.com” у прес-службі Хустської міської ради, до Верховної Ради подано законопроект «Про єдиний державний реєстр пам’яток архітектури», у разі затвердження якого пам’ятки отримають державне фінансування для захисту, збереження та відновлення.

    У давнину Хустський замок складався з верхнього та нижнього дворів, був оточений 3 брамами, кожну з яких було укріплено двома баштами. Зі сходу мури підсилювалися трикутною баштою, а з півночі та заходу — бастіонами. На території замку розташовано криницю, глибина якої, як свідчать історичні документи — 160 метрів. Замок мав численні підземні ходи. За словами спеціаліста Служби охорони культурної спадщини Закарпатської ОДА Володимира Віровбала, фахівці виконали історико-архітектурне дослідження території руїн замку, уклали паспорт та направили його до центрального органу Державної служби охорони пам‘яток культури. Згодом проект консервації або відновлення замку готуватиме, найімовірніше, „Укрзахідпроектреставрація”.


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    цікаво з якого часу підпис міського голови е підстава для внесення руїн замку в єдиний державний реєстр