ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На 1 жовтня поточного року, в Закарпатті зареєстровано 32 тис.52 хворих на цукровий діабет

    29 березня 2024 п'ятниця
    21 переглядів

    Як відомо, 14 листопада з 1991 року в 150 країнах відзначають Всесвітній день діабету, який проходить під егідою Міжнародної діабетичної федерації. Метою Всесвітнього дня боротьби проти діабету є підвищення поінформованості про діабет, про зростаючі показники захворюваності в усьому світі і про те, як можна запобігти розвитку цієї хвороби.
    Цей День, започаткований Міжнародною федерацією діабету (МФД) і ВООЗ, відзначається в день народження Фредеріка Бантінга, який разом з Чарлзом Бестом зіграв вирішальну роль у відкритті в 1922 році інсуліну - ліків, що рятує життя людям, хворим на діабет.
    За оцінками ВООЗ, більше 220 мільйонів чоловік у всьому світі хворі на діабет. Без належних втручань до 2030 року це число, ймовірно, більш ніж подвоїться. Майже 80% випадків смерті від діабету відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.
    У Закарпатській області, як і по Україні загалом, щорічно кількість хворих на цукровий діабет збільшується. Згідно Сент-Вінсентської декларації, до якої приєдналася й Україна , вказується на гарантоване право людей з цукровим діабетом на безкоштовне лікування препаратами інсуліну та цукрознижуючими таблетованими засобами.
    Рішенням сесії Закарпатської обласної ради від 14.01.09 затверджено обласну програму «Цукровий та нецукровий діабет» на 2009-2015 роки. На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 19.08.09 «Про затвердження Державної цільової програми «Цукровий діабет» на 2009-2013 роки» рішенням сесії обласної ради від 07.05.10 внесено зміни і доповнення до обласної програми.
    Метою комплексної програми є виявлення хворих цукровим діабетом (ЦД) на ранніх стадіях та зменшення кількості ускладнень, інвалідності і смертності від цього захворювання, а також поліпшення якості та тривалості життя хворих на ЦД.
    За 9 місяців поточного року в Закарпатті вперше виявлено 2тис.553 нових хворих на цукровий діабет, захворюваність серед дорослого населення зросла і становить 2,7 (2010-2,5) на 1000 осіб дорослого населення. Про це повідомив журналістам учора, 13 листопада, на прес-конференції начальник управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Роман Шніцер.
    − На 1 жовтня 2012 року у Закарпатській області зареєстровано 32 тис.52 хворих на цукровий діабет. Із них хворих з цукровим діабетом I типу нараховується 1тис.720 осіб, а хворих на цукровий діабет II типу - 30 322 осіб. На інсулінотерапії знаходиться 2 тис. 979 осіб хворих на цукровий діабет. Всього інсулінозалежних хворих з цукровим діабетом I та II типу – 4700 (на 01.10.2012) − зазначив начальник управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА.
    За словами Романа Шніцера, усі інсулінозалежні пацієнти у нашому краї, забезпечені необхідними видами інсулінів на 100%, згідно потреби.
    Забезпеченість пацієнтів цукрознижуючими таблетованими засобами у середньому складає 80% (за рахунок закупок обласного та районних бюджетів).
    Також на прес-конференції начальник управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Роман Шніцер розповів мас-медійникам краю й про те, що в Закарпатті працює єдине ендокринологічне відділення на 37 ліжок у складі Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака.
    За словами пана Романа, важливим фактором , що впливає на успішне лікування хворих на ЦД є можливість безкоштовного контролю глікозильованого гемоглобіну , який є основним критерієм компенсації та адекватності вибраної схеми лікування хворого з цукровим діабетом.
    − Щороку централізовано та за кошти обласного бюджету виділяються кошти на закупівлю реактивів для визначення НвА1с% на апараті ДС-10 що працює на базі обласної лікарні ім. А. Новака в Ужгороді, Мукачівській районній лікарні та Хустській районній поліклініці. Зауважу, що в області зареєстровано 3 школи діабету для дорослого населення, що функціонують на базі ЗОКЛ ім. А. Новака та Мукачівської ЦРЛ, та "Школа діабету" при обласному ЗОККД – на добровільних засадах. Також у нашому краї функціонують 2 кабінети «Діабетична стопа», де надається допомога хворим діабетом з ускладненнями на нижніх кінцівках. Щодо очного відділення ЗОКЛ ім. А. Новака, то там проводиться лазеркоагуляція сітківки, пацієнтам з ЦД. Окрім цього проводиться фотографування очного дна за допомогою фундус-камери, − розповідає Роман Шніцер.
    Стосовно дітей хворих на цукровий діабет, то їх в області є 200. Усі вони забезпечені на 100% імпортними інсулінами , засобами самоконтролю та глюкагоном.

    Т. Горянка

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору