ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатців очікують новорічні сюрпризи у потягах Львівської залізниці

    28 березня 2024 четвер
    21 переглядів

    Без державного фінансування вже наступного року Львівська залізниця не зможе у повному обсязі забезпечити перевезення пасажирів через брак рухомого складу.

    На сьогодні у пасажирському секторі Львівської залізниці склалася критична ситуація, яка вже у наступному році може призвести до того, що залізниця буде неспроможною у повному обсязі і на належному рівні задовольнити потреби населення у перевезеннях.
    Аналіз парку пасажирських вагонів залізниці свідчить про його значне зношення. На 01.11.2012 інвентарний парк пасажирських вагонів ЛЗ нараховує 1070 вагонів, з яких 446 (42%) працюють у межах нормативного терміну експлуатації, 556 (52%) – з продовженим терміном експлуатації та 68 (6 % знаходяться за межами нормативного терміну експлуатації.
    Щорічно 598 вагонів потребують проведення планових видів ремонту. З них 157 (26%) вагонів потребують капітального ремонту та 441 (74%) деповського ремонту. Вартість проведення планових ремонтів складає 101 млн. 739 тис. грн.
    Щороку кількість вагонів, придатних для експлуатації, скорочується, а закупівля нових не проводиться. Відтак вже у 2013 році дефіцит пасажирських вагонів складатиме 227 одиниць, у 2014 – 289, у 2015 – 368, у 2016 – 568 та у 2017 – 850.
    Згідно із Законом України «Про залізничний транспорт» (стаття 10), оновлення рухомого кладу залізниці має здійснюватися за кошти Державного бюджету, однак за часи незалежності Львівська магістраль не отримала грошей на жоден вагон, жодну запчастину. У той же час залізниця виконує усі зобов’язання, покладені на неї державою, забезпечуючи перевезення пасажирів за завідомо заниженою вартістю та сплачуючи податки до державного та місцевих бюджетів, а також цільових фондів, у тому числі і Пенсійного фонду України (у нинішньому році ця сума вже склала 1 млрд. 112 млн. 100 тис. грн.). Щороку пасажирські перевезення завдають залізниці значних збитків, до прикладу, за 10 місяців 2012 року вони склади 812 млн. 661 тис. грн., а до кінця року очікується, що зростуть до 975 млн. 193 тис. грн.
    Сума збитків – це наслідок невиділення коштів із держбюджету та дисбалансу, який виникає у результаті того, що закупівлю матеріалів залізниця здійснює за світовими цінами (метал, паливо-мастильні матеріали, верхня будова колії, гальмівні колодки, мийні засоби тощо), а вартість наших перевезень – у 2-3 рази нижча, ніж у сусідній Європі. Унаслідок цього магістраль не має коштів на покращення технічного стану наявних вагонів та закупівлю нових. Врятувати ситуація може лише виконання статті 10 Закону України «Про залізничний транспорт» та початок фінансування програми оновлення рухомого складу з державного бюджету. Згідно з Проектом плану капітальних інвестицій, поданим Укрзалізницею на розгляд в Міністерство інфраструктури, у 2013 році пропонується спрямувати з державного та місцевих бюджетів кошти у сумі 399 млн. грн.. на закупівлю 36 одиниць пасажирського рухомого складу для Львівської залізниці, в тому числі:
    - 30 купейних вагонів на суму 330 млн. грн.;
    - 5 купейних вагонів з місцями для перевезення інвалідів на суму 60 млн. грн.;
    - 1 спеціалізований вагон типу СТ на суму 9 млн. грн.

    Довідково. Стаття 10 Закону України «Про залізничний транспорт» («…Будівництво і реконструкція магістральних залізничних ліній, об'єктів мобілізаційного призначення, придбання залізничного рухомого складу для перевезень пасажирів у поїздах далекого слідування та місцевого сполучення здійснюються у встановленому порядку за рахунок коштів Державного бюджету України в межах лімітів державних капітальних вкладень»).

    Прес-центр Львівської залізниці

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору