ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Валерій Пацкан: Українська повинна залишатися єдиною державною мовою

    25 квітня 2024 четвер
    22 переглядів

    Про це народний депутат від УДАРу заявив під час розгляду мовного питання на другому пленарному засіданні ХІ сесії Закарпатської обласної ради після того, як представники угорських партій відстояли угорську як регіональну.

    «Позиція УДАРу є чіткою і незмінною: представники кожної нацменшини повинні мати можливість користуватися тією мовою, яку вони вважають для себе найбільш зручною, не відчуваючи жодних обмежень. Однак, державною мовою в Україні має бути єдина мова -- українська. Вважаю мовне питання штучним і політичним, адже на території Закарпаття століттями компактно проживають представники різних етнічних груп і при цьому ні проблем, ні конфліктів, пов’язаних з мовами, тут не виникало. А загострювати це питання на рівні спільних образ і конфліктів зараз не є правильним і доцільним», - сказав Валерій Пацкан.

    Також, політик зауважив, що вважає необхідним не тільки створювати умови для захисту мов і ідентичності національних меншин, але й сприяти підняттю рівня освіти в краї, щоб угорці, румуни, росіяни, що проживають тут, мали можливість досконало вивчити українську мову і розуміли, що для повноцінного життя у цій країні їм це потрібно, - інформує прес-служба Закарпатської організації партії «УДАР».

    На другому пленарному засіданні ХІ сесії Закарпатської обласної ради депутати повернулися до розгляду мовного питання. Голосами 78 депутатів було вирішено рекомендувати органам місцевого самоврядування Закарпатської області за наявності законних підстав вживати заходи щодо реалізації на території адміністративно-територіальних одиниць положень закону «Про засади державної мовної політики».

    Крім того, згідно з рішенням рекомендовано взяти до відома, що станом на 21 грудня відповідно до ст. 7 закону «Про засади державної мовної політики» на території окремих територіальних одиниць області (сіл, селищ, міст) поруч з українською як державною поширеними є, як регіональні, угорська, румунська та русинська мови.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости