ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Економічний стан домогосподарств області

    28 березня 2024 четвер
    55 переглядів

    Основною інформаційною базою для комплексного дослідження рівня мате¬ріального добробуту різних соціальних груп населення є дані вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, які об’єктивно відображають вплив на життєвий рівень домогосподарств (сімей)

    багатьох процесів соціально-економічного розвитку країни. У 2011р. в Закарпатській області за розрахунковими даними налічувалося 356,5 тис. домогосподарств, що становить 2,1% загальної кількості по країні. Працюючих осіб мають у своєму складі 82,0% домогосподарств області при 70,6% по країні. При середній кількості працюючих у розрахунку на одне домо¬господарство 1,5 особи по області та 1,2 – по країні, коефіцієнт економічного навантаження на працюючого члена домогосподарства (відношення загальної кількості членів домогосподарства до кількості працюючих) становив 2,33 раза.
    Середньомісячні сукупні витрати одного домогосподарства в 2011р. склали 4158,93 грн. та 3456,01 грн. в середньому по країні. Сукупні витрати в середньому на одного члена домогосподарства області в місяць становили 1534,66 грн. в перерахунку на умовну особу, однак були нижчими, ніж у середньому по країні.
    Найбільш вагомою статтею сукупних витрат домогосподарств області залишаються витрати на харчування (включаючи харчування поза домом) і становила 54,4%. Це свідчить про низький рівень матеріального становища більшої частини населення області. Вартість харчування в 2011р. в середньому на одну особу становила 27,47 грн. на добу при 28,62 грн. в середньому по країні.
    Споживання продуктів харчування повинно бути таким, яке необхідне для належного задоволення потреб членів домогосподарства. Відбулося деяке покращення структури харчування: збільшилося споживання картоплі – на 3,8%, овочів і баштанних, молока, молокопродуктів та масла – на 5,0–5,4%, фруктів, ягід, горіхів, винограду, цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби), меду – на 11,1–14,3%. Залишилося на рівні попереднього року споживання м’яса, м’ясопродуктів та сала, олії та інших рослинних жирів. Скоротилося споживання хліба і хлібних продуктів – на 1,8%, яєць – на 5,6%, риби і рибопродуктів – на 11,2%.
    На купівлю непродовольчих товарів та оплату послуг (без витрат на харчування поза домом) домогосподарства щомісячно спрямовували 31,1% сукупних витрат, що на 0,9 в.п. більше, ніж у попередньому році. На оновлення гардеробу пересічне домогосподарство витрачало 7,6% сукупних витрат, на утримання житла (включаючи поточний ремонт), воду, електроенергію, газ та інші види палива – 6,5%, на інші напрямки споживання (на освіту, відпочинок і культуру, зв’язок, охорону здоров’я, на придбання предметів домашнього вжитку побутової техніки та поточне утримання житла, транспорт тощо) – від 0,7% до 5,1%.
    Середньомісячні сукупні ресурси пересічного домогосподарства області склали 4428,56 грн., при 3841,72 грн. в середньому по країні. У середньому на одного члена домогосподарства області цей показник становив 1634,15 грн. в перерахунку на умовну особу. Основним джерелом надходжень ресурсів у домогосподарствах є оплата праці, частка якої становила 31,1% сукупного рівня.

    20.12.12р. Любов Когуч
    заступник начальника відділу обстежень умов
    життя домогосподарств ГУС
    тел.3-71-39

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору