ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В УжНУ стипендії отримають на 7 % більше студентів, ніж в середньому по Україні

    28 березня 2024 четвер
    33 переглядів
    Федір Ващук

    Ректор УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук у коментарі телеканалу «Тиса1» відповів на питання щодо призначення стипендій в університеті та прокоментував інформацію, розповсюджену з цього приводу у ЗМІ.

    Так, ректор нагадав, що, згідно з чинним законодавством, отримувати стипендію мають право студенти, які навчаються за державним замовленням. Але навчання на державній формі саме по собі не є виключною підставою для цього. Адже відомо, що підставою для встановлення академічної стипендії є 2 основні чинники і декілька додаткових. Перше – це наявність коштів на виплату стипендій у бюджеті університету і друге – успіхи студента у навчанні, громадській, науковій роботі тощо. В УжНУ, водночас, є і велика кількість соціальних стипендій: значна кількість студентів отримують з цього ж стипендіального фонду кошти, при цьому для них основним чинником є соціальний стан, наявність інвалідності, матеріальне становище і т.п.

    Щодо закидів про ніби-то штучне зменшення обсягу стипендій Федір Ващук заявив: «Це неправда. Університет виплачуватиме не 70 % «від потрібного об’єму», як зараз спекулятивно формулюють окремі ЗМІ. Ця цифра означає, що стипендії отримають 70 % студентів, які вчаться на державному замовленні. Це на 7 % вищий показник, ніж в середньому по Україні. При чому, цей відсоток вищий в останні роки. У радянський час, наприклад, стипендію отримували тільки 50-55 % студентів, які навчаються за державним замовленням». Сьогодні у гірничому університеті – одному з найбільш економічно стабільних і потужно фінансових – стипендію отримують 46 % студентів державного замовлення. У Київському національному університеті – від 60 до 70 %. Це хороший показник, який більш-менш відображає стан справ із якістю підготовки фахівців. Тобто 70 % «державників» навчаються «на 4-5».

    «Що стосується УжНУ, ми задоволені тим, що у нас на показник забезпеченості студентів стипендіями на 7 % вищий, ніж у середньому по державі і доходить до 70 %, тобто нам вдалося отримати відповідне стипендіальне фінансування», - каже ректор. В університеті діє стипендіальна комісія, створена минулого семестру, оскільки досі існували проблеми із призначенням стипендій - можна сказати, що раніше призначення усіх стипендій відбувалося з порушенням. Торік доходило узагалі до абсурду: стипендії були призначені 98 % студентів-«державників», такого не було у жодному вузі і з огляду на успішність студентів це об’єктивно неможливо. А наведення порядку у цій справі створюватиме конкурентне середовище серед студентів і підвищить якість освіти. Щоб отримати стипендію, необхідно демонструвати знання відповідного рівня. Імовірно, залишилися незадоволеними ті, які отримували стипендію у минулому семестрі та, відповідно до успішності, не отримуватимуть її зараз.

    Ректор зустрічався з цього приводу з головами профкомів факультетів та інститутів, які з розумінням сприйняли відповідну інформацію.

    Крім того, ректоратом додатково виділено біля 100 стипендій – для розподілу студентам за досягнення, які сприяють іміджу університету. Вони розподіляються виключно за рішенням органів студентського самоврядування.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору