ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вийшли друком матеріали міжнародного наукового семінару «Словаки й українці крізь призму сусідства»

    20 квітня 2024 субота
    56 переглядів

    Побачив світ другий випуск «Історичного часопису з богемістики і словакістики», у якому вміщено матеріали міжнародного наукового семінару «Словаки й українці крізь призму сусідства»

    Упорядником видання став завідувач кафедри історії Стародавнього світу і Середніх віків Ігор Ліхтей, співкоординатор Центру історичних студій з богемістики і словкістики, що діє при УжНУ.

    Перший випуск, нагадаємо, був присвячений видатному вченому, політику та державному діячу Томашу Масарику, тоді як «свіжоспечений» пропонує широку палітру актуальних тем і проблем у царині словацько-українських взаємин від найдавніших часів до наших днів. Ядро видання склали дослідження істориків Ужгородського та Пряшівського університетів. Так, студія доцента Пряшівського університету Мар’яна Віздала знайомить із проблематикою культурних взаємин в епоху неоліту на території Верхнього Потисся. Дослідження словацького науковця Яна Адама простежує процес дрібного товарного виробництва в Ужгородській (Невицькій) домінії до початку XVIII ст. Яким під час своєї подорожі 1843-го побачив наш край відомий словацький письменник і культурно-освітній діяч Богуш Носак-Незабудов – йдеться у статті Ігоря Ліхтея. Еволюцію поглядів Томаша Масарика на українське питання в 1917–1919 роках висвітлює розвідка директора Інституту історії Пряшівського університету Любиці Гарбульової. На особливостях суспільно-політичного життя словацького та руського населення у міжвоєнній Чехословаччині акцентується у статті професора Пряшівського університету Петера Шворца. Молодий словацький дослідник Патрик Дерфіняк проаналізував діяльність Словацького банку на Підкарпатській Русі у 20–30-х роках ХХ ст., висвітливши роботу його філіалів в Ужгороді, Мукачеві, Берегові та Хусті. Співкоординатор Центру історичних студій з богемістики і словакістики доцент Ігор Шніцер всебічно розглянув так зване словацьке питання в Чехословацькій державі в 1945–1967 роках тощо.

    Крім власне наукових розвідок, збірник містить низку рецензій на найновіші словацькі видання, серед яких монографія Любиці Гарбульової, посібник Патрика Дерфіняка та Яна Адама, наукові розвідки Йосифа Шелепця. У «Хроніці наукового життя» подано інформацію про ювілей Інституту історії Пряшівського університету, про перебіг міжнародної наукової конференції «Словаки на Закарпатській Україні: історія, культура, звичаї, традиції» (Ужгород, 2012) та міжнародної наукової конференції «Євреї перед і за Карпатами» (Пряшів, 2012). Смислову канву збірника суттєво увиразнює унікальна графічна робота професора Антона Краткого з Модри (Словаччина) – готична дерев’яна церква в селі Плав’є поблизу Сваляви (1923 р.).

    Презентоване видання збагатить культурну спільноту по обидва боки кордону і стане в нагоді всім, хто цікавиться нашою історичною спадщиною.

    Галина Солодка, "Закарпатська правда"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору