ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Реформування мережі швидкої допомоги – під особистим контролем Олександра Ледиди

    25 квітня 2024 четвер
    19 переглядів

    У середу, 30 січня, голова обласної державної адміністрації Олександр Ледида ознайомився з роботою Ужгородської станції швидкої медичної допомоги. Зокрема, керівник краю перевірив хід будівельних робіт, що тривають у приміщенні майбутньої центральної диспетчерської.

    Як відомо, з 1 січня 2013 набув чинності Закон України «Про екстрену медичну допомогу». Відповідно до вимог Закону, нині в області Закарпатський територіальний центр екстреної медичної допомоги бере на себе нові обов’язки та повноваження.

    - У Закарпатській області територіальний центр екстреної медичної допомоги був створений одним із перших в Україні – ще у 2001 році, - розповідає керівник Центру Фома Білинець. – Такого масштабного реформування роботи центру, яке відбувається сьогодні, ще не було. Зараз усі станції швидкої допомоги, відділення, пункти підпорядковані Центру екстреної допомоги, котрий є головним закладом мережі швидкої допомоги краю.

    Нині ставлять і нові вимоги до роботи бригад – приїжджати на виклик карета швидкої допомоги має за 10 хвилин – у місті, за 20 хвилин – у сільській місцевості. Забезпечити виконання таких вимог подекуди важко, кажуть лікарі Ужгородської станції, адже у годину пік через затори доїхати у інший кінець Ужгорода за 10 хвилин непросто.

    - Зараз розглядаємо можливість відкриття додаткових підстанцій швидкої допомоги в Ужгороді, - розповів начальник обласного управління охорони здоров’я Роман Шніцер. – У віддалених спальних районах міста працюватимуть бригади, аби забезпечити своєчасне надання необхідної допомоги ужгородцям.

    З першого січня вся мережа екстреної медичної допомоги фінансується із обласного бюджету. Територіальний центр екстреної медичної допомоги у 2013 році отримає майже 65 мільйонів гривень, додатково виділено 6,8 мільйонів на придбання паливно-мастильних матеріалів та більше 1 мільйона – на медикаменти та вироби медичного призначення. Як зазначив керівник краю, Олександр Ледида, гроші розподілять рівномірно між усіма районами:

    - Видатки на швидку допомогу, бензин, ліки – однакові як в Ужгороді, так і в Рахівському, Великоберезнянському та в інших районах. Наше завдання: кожен закарпатець має отримувати вчасну якісну медичну допомогу у встановлені терміни і це не повинно залежати від економічного стану району, тому «швидка» фінансується з обласного бюджету. Сьогодні реформування мережі екстреної медичної допомоги відбувається по всій Україні, і керівництво держави приділяє цьому велику увагу. Ті вимоги, що нині ставляться на рівні держави до роботи мережі – ми виконуємо.

    Олександр Ледида також оглянув приміщення, у якому після завершення ремонту та встановлення відповідного обладнання, функціонуватиме центральна диспетчерська. З цієї диспетчерської управлятимуть каретами «швидкої» Ужгорода, Ужгородського, Перечинського, Великоберезнянського районів. Уже за 2 місяці всі роботи обіцяють завершити.

    Прес-центр ОДА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору