ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ректор УжНУ Федір Ващук спростував провокаційні заяви недоброзичливців

    19 квітня 2024 п'ятниця
    17 переглядів

    Сьогодні на зустрічі зі студентами, розмова з якими у переповненій аудиторії хімфаку Ужгородського національного університету тривала понад півтори години.

    Ващук під час зустрічі зі студентами сказав, що стипендії зрізати не будуть
    Ректор УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук сьогодні, 30 січня, зустрівся із представниками студентства. Розмова у переповненій аудиторії хімфаку тривала понад півтори години, під час яких ректор як «розвінчував міфи» (спростував неправдиві публікації в окремих інтернет-ЗМІ), так і відповів на ряд конструктивних питань від студентів стосовно навчання, умов проживання у гуртожитках та іншого.

    Стосовно призначення стипендій, ректор спростував провокативні заяви недобросовісних журналістів про те, що не усі студенти, які отримали за сесію середній бал 4,0 і вище отримають відповідну стипендію. «Саме сьогодні міністерством затверджено офіційний кошторис та бюджет університету на 2013 рік (у тому числі щодо стипендій) і ми можемо керуватися офіційними даними, а не спекулятивними заявами, які озвучили окремі ЗМІ. Виділених міністерством бюджетних коштів вистачить усім студентам державного замовлення, які склали сесію на середній бал 4 і вище. Більше того, з вересня (це передбачено кошторисом) коштів вистачить не тільки їм, а й тим, хто має нижчий за середній бал, але демонструє значні успіхи у науковій роботі, громадському житті, спорті. Для цього і потрібні ті критерії, які, можливо, викликали «ажіотаж». Студенти повинні розуміти процедуру призначення стипендій, а саме чіткі критерії дозволять вирішити без жодних зловживань, кому саме призначити стипендії, якщо кількість балів у кількох студентів однакова. Ці критерії передбачені не нами, а відповідною постановою Кабміну і наказом Міністерства. Як, до речі, і створення стипендіальної комісії вузу. Це не вигадка університету, а вимога урядового документу. До цього часу такої комісії не існувало, що є грубим порушенням законодавства», - сказав Федір Ващук.
    Крім того, ректор наголосив: «Ніхто не має права використати жодної копійки, виділеної на стипендії, на якісь інші цілі. Це був би кримінал і навіть казначейство не пропустило б подібного».
    Студенти запитували, хто і чому оприлюднює неправдиві заяви. «Є особи, які дуже не хотіли, щоб я був ректором. Вони, очевидно, очікують «неуспіху» університету під моїм керівництвом і влаштовують провокації за кожного можливого випадку. Проте це не впливає на роботу університету і на якість отримуваних вами знань. Як і на питання стипендій, погашення кількамільйонного боргу за комунальні послуги і так далі», - відповів Ф.Г. Ващук.
    Після зустрічі на прохання телевізійників ректор прокоментував її підсумки: «Хороша ділова розмова, я і надалі буду обов’язково спілкуватися із студентами. Наклепницькі публікації виявилися мильною бульбашкою, спробою політичної провокації і намаганням підбурити студентів. Ми ж зі студентами спілкувалися на рівні офіційних документів і фактів, оскільки жодні популістські дискусії вести я не збираюся. Студенти підняли багато важливих питань: якість освіти, скорочення тривалості семестру (до речі, відповідне рішення було прийняте Вченою радою у серпні, я ж почав працювати в УжНУ з вересня), дорікали щодо незадовільної роботи окремих деканатів і кафедр, висловлювалися про роботу бібліотеки, проблеми корупції та інше. Це дозволяє надалі працювати більш конструктивно і з врахуванням усіх почутих пропозицій. Я вдячний студентам за підтримку».

    Cайт УжНУ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору