ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Перечині нема спалаху менінгіту, а лише одиничні випадки - УОЗ

    19 квітня 2024 п'ятниця
    25 переглядів

    Прес-служба Управління охорони здоровя Закарпатської ОДА поширила офіційну інформацію щодо захворюваності на менінгіт в місті Перечин

    Станом на 05 лютого 2013 року із м. Перечин в обласній клінічній інфеційній лікарні на стаціонарному лікуванні з діагнозом «менінгококова інфекція, генералізована форма» перебуває одна дитина 10-ти років.

    Загалом, з моменту виявлення хвороби у дитини було обстежено 60 чоловік. За результатами проведених обстежень виявлено 3-х хворих з назофарингітом (запалення слизової оболонки носоглотки) та 1-го носія менінгококу, яких було госпіталізовано в обласну клінічну інфекційну лікарню для проведення санації.

    Згідно з наказом МОЗ України від 23.05.2002р. №190 "Про надання тпозачергових повідомлень МОЗ України" спалахом менінгококової інфекції вважається 10 випадків захворювань на певній території (пов'язаних між собою) або в організованому колективі.

    Менінгококова інфекція реєструєтся як в усіх країнах світу, так і в усіх областях та районах України. В Закарпатській області з початку року зафіксовано два випадки захворювань менінгококовою інфекцією. Епідемічна ситуація характерна для даного періоду – підйом захворюваності спостерігається з похолоданням. Зазвичай протягом року в області реєструється до двох десятків випадків цього захворювання.

    Довідка

    Менінгококова інфекція -- це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується різноманітністю клінічних проявів, поширеним здоровим носійством збудника, інколи важким ураженням мозкових оболонок.

    Менінгокок проникає в організм людини через слизову оболонку дихальних шляхів. Інкубаційний період триває від 2 до 10 днів. В більшості випадків зараження супроводжується короткочасним бактеріоносійством, рідко виникають інші форми захворювання: менінгококовий менінгіт, менінгококцемія, менінгококовий назофарінгіт, пневмонії, ендокардити і артрити.

    До симптомів менінгококової інфекції відносять закладеність носа, катаральні явища, загальну слабкість, сильний головний біль, підвищення температури тіла до 38-39°С. Найбільш характерним симптомом є симетрична геморагічна висипка, що з'являється на 1-2 день хвороби. Висипні елементи мають форму судинних зірочок до кількох сантиметрів в діаметрі. Типова локалізація висипу- бокові поверхні тулуба, сідниці, кінцівки.

    Носійство менінгококів зустрічається досить часто. В періоди епідемічних підйомів збудника виділяли у 35-43%, при спорадичній захворюваності – менше ніж у 1% здорових осіб. Носійство може протікати без порушень стану організму, але інколи воно проявляється специфічним назофарингітом, ринітом та іншими ознаками інфекції.

    Джерелом збудника інфекції є хвора людина або бактеріоносій. Механізм передачі збудника – крапельний, проте він є менш активним ніж при грипі, віспі, кору. Збудники, які містяться в носоглотці, виділяються з крапельками слизу при диханні, кашлі, чханні та розмові.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору