ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Єдиний Центр звернувся до парламентської опозиції з приводу тиску на Павла Балогу

    28 березня 2024 четвер
    37 переглядів

    Заяву написано колегією лідерів політичної партії Єдиний Центр

    Звернення Єдиного Центру до фракцій опозиції

    у Верховній Раді України

    Сьогодні вперше в історії українського парламентаризму створено протиправний, неконституційний і протизаконний прецедент позбавлення повноважень народного депутата України поза Верховною Радою. Вищий адміністративний суд розпочав судове провадження, головна мета якого – відібрати мандати у двох чинних народних депутатів через прийняття судової ухвали, в обхід законних механізмів. Одним із депутатів, проти якого затіяно це судове свавілля, є висуванець Єдиного Центру Павло Балога, який одержав переконливу перемогу в багатомандатному виборчому окрузі № 71 на Закарпатті над кандидатом від провладної партії.

    Абсурдність і юридична безпідставність цієї справи очевидна. Є всі підстави вважати, що судовий позов проти П.Балоги ініціювала влада. Це сталося після того, як депутат, повноваження якого дійсні майже два місяці, відмовився вступати до фракції Партії регіонів, про що оголосив публічно.

    Слід нагадати, що хід виборчої кампанії в окрузі № 71, голосування у день виборів і встановлення його результатів не були позначені жодними суттєвими порушеннями. Це засвідчили численні спостерігачі від усіх політичних сил і кандидатів-самовисуванців, які брали участь у виборчій кампанії. Перемога П.Балоги була підтверджена в усіх судових інстанціях, які розглядали скарги його суперників. Центральна виборча комісія офіційно визнала результати голосування в окрузі № 71, за якими переможцем виборів є саме кандидат від Єдиного Центру. У перший день роботи Верховної Ради сьомого скликання П.Балога прийняв присягу народного депутата згідно з існуючою процедурою.

    Таким чином, намагання Вищого адміністративного суду позбавити П.Балогу депутатського мандата – це брутальна спроба відібрати законні повноваження, які випливають із волі більшості виборців. Це не лише цинічне ігнорування думки громади виборчого округу і небезпечний для громадянського суспільства судовий випадок. Це ще і далекосяжний політичний прецедент. По суті, йдеться про апробацію сценарію, за яким можна скасувати повноваження будь-якого депутата, незалежно від його політичної приналежності і залежно від ступеня його нелояльності до влади. Зрозуміло, що насамперед під прицілом авторів цього «мандатного рейдерства» опиняються ті, хто не пішов із владою або виступає проти неї. Тому варто чекати нових судових позовів проти депутатів, у першу чергу, з опозиційних фракцій.

    У зв’язку з тим Єдиний Центр закликає парламентські фракції ВО «Батьківщина», партії «УДАР» Віталія Кличка та ВО «Свобода» до протидії втіленню таких намірів влади. Звертаємося з проханням задіяти весь арсенал законних засобів, у тому числі політичного тиску, щоб не допустити позбавлення повноважень народного депутата через незаконні судові рішення. Адже цей прецедент – то не виключна справа окремого депутата. Це – таран проти українського парламентаризму, опозиції та всього суспільства.

    Колегія лідерів Єдиного Центру
    Єдиний Центр

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору