ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород вперше проводив Кубок України з художньої гімнастики

    28 березня 2024 четвер
    46 переглядів

    Чудова грація, витончені рухи та спортивна пристрасть. Закарпаття вперше стало свідком не просто турніру локального рівня, а справжнього свята художньої гімнастики – Кубка України одного з найгарніших видів спорту.

    Враховуючи, що Україна сьогодні серед лідерів у цьому виді, можна сміливо констатувати, що закарпатці спостерігали за гімнастичними елементами найсильніших дівчат світу та Європи. І саме висока майстерність учасниць стала подякою краю за добре проведений турнір.

    У спорткомплексі «Юність» в Ужгороді за останні роки провели вже не один чемпіонат України. Мова йде про фехтування, дзюдо, вже не кажучи про постійні ігри найсильніших гандболісток держави. Але такого рівня турніру з художньої гімнастики в спорткомплексі ще не проводили. Попри це, за словами організаторів, змагання вийшло на славу. Загалом визначати володаря Кубка України приїхали 300 гімнасток із 24 регіонів України, які змагалися в залі «Юності» упродовж чотирьох днів. Вони показували рівень майстерності у вправах без м’яча та зі скакалкою, а також групових вправах. Окрім того, в перший день змагань кандидати у майстри спорту відпрацювали свої виступи з обручами, а майстри спорту – з булавами; другого дня – вправи з обручем та м’ячем, а майстри спорту демонстрували свої таланти на килимку з обручем та м’ячем; третього – вправи з булавами та стрічками. А завершального дня змагань глядачі побачили своєрідний гала-концерт – змагання фіналісток та кращі виступи гімнасток і, звісно, – парад-закриття. Оцінки арбітри виставляли у групових вправах за спільну роботу команди, а в індивідуальних – сумарну оцінку після всіх видів змагань програми. До слова, на Кубку працюють дві суддівські бригади – по 9 арбітрів у кожній. До речі, змагалися спортсменки за новими правилами. За свідченням фахівців, ці правила дозволяють значно більше розкрити талант спортсменок – обов’язковою стала емоційна частина виступу гімнастки, контакт очей із уболівальниками, та й змінився сам стиль виступів.
    Як стало відомо після останнього дня турніру, тріумфатором змагань стала, як і прогнозувала більшість експертів, вихованка київської «Школи Дерюгіних» Ганна Різатдінова. Вона виграла у багатоборстві, а також у чотирьох із шести окремих видів програми, ще у двох – завоювала «срібло». Їй не було рівних у вправі без предмета, а також зі скакалкою, обручем і м’ячем. Так, у підсумковій таблиці турніру в багатоборстві представники столиці зайняли перші сім місць. В окремих видах програми киянки також не віддали жодної медалі. У найпрестижнішому – багатоборстві (єдиний, який входить у програму Олімпійських ігор) Різатдінова виграла з відривом від найближчої переслідувачки 2,7 бала. Також прогнозовано друге місце посіла Аліна Максименко, а третє – Вікторія Мазур. У вправі з булавами кращою суддівська комісія визнала Максименко, а зі стрічкою – Мазур. У групових змаганнях також не було рівних команді Києва. Друге місце зайняли представниці Дніпропетровської області, третє – Автономної Республіки Крим.
    Вчитися та вчитися

    Що стосується закарпатців, то вони особливих результатів не показали. Один із головних організаторів Кубка України в Ужгороді, керівник спортивного клубу художньої гімнастики «Закарпаття» Валентина ПЛАВАЙКО зазначила: на жаль, доводиться констатувати, що рівень закарпатської гімнастики необхідно піднімати. Досить складно конкурувати з провідними школами країни. Адже для того, щоб на рівних змагатися з ними, потрібні певні умови.
    Що цікаво, про рівень змагань свідчить і присутність відомих гостей. Мова йде про президента Федерації художньої гімнастики України Альбіну Дерюгіну та відому в минулому гімнастку, доньку тренера київського «Динамо» Ірину Блохіну. Зокрема перша на відкритті зазначила, що їй приємно проводити такі змагання в Ужгороді. «Це чудова можливість для дівчат познайомитися та навчитися новому в колег. Варто зазначити, що цьогорічний Кубок України з художньої гімнастики пройшов на високому рівні», – зізналася А. Дерюгіна. Загалом проведення змагань такого рівня на Закарпатті свідчить про наявність необхідної спортивної інфраструктури та довіру з боку Федерації художньої гімнастики України.
    Відзначив це і голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида, який також був присутній на змаганнях. «Приймати такий турнір – честь для Закарпаття, – повідомив він. – Тим паче, що наші гімнастки роблять серйозні успіхи, показують гідні результати на змаганнях». Варто зазначити, що Кубок України став важливим етапом підготовки українських гімнасток до дуже серйозних спортивних заходів – юніорського чемпіонату Європи з групових змагань та дорослого гран-прі в Москві. Сподіваємося, що завдяки ужгородському турніру українки продемонструють хороші результати.

    Дмитро ГОНЧАР, "Закарпатська правда"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору