ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У сквері «Ротарійський» з'явиться арка з написом «Ротарі парк»

    25 квітня 2024 четвер
    14 переглядів

    Члени Ужгородського виконкому дали погодження на розміщення арки з написом «Ротарі парк» у сквері «Ротарійський».

    Сьогодні під час засідання Ужгородського виконкому його члени ухвалили рішення про розміщення малої архітектурної форми в сквері «Ротарійський». Фактично це буде своєрідна арка-пам’ятний знак, який інформуватиме ужгородців та гостей міста, в чию честь названий скверик.

    Таке рішення, як і присвоєння назви, було мотивоване тим, що члени Ротарі-клубу роблять дуже багато для громади міста над Ужем. А також постійно дбають про охайний вигляд Ротарійського скверу, який отримав таку назву на початку 2003 року.

    «Ротарійці ініціювали встановлення арки-знаку, і ми його підтримали. Це робиться з метою облагородження скверика – щоб люди знали більше про такий благородний рух, приєднувалися до акцій, якій організовують ротарійці», - прокоментував рішення член виконкому, депутат Закарпатської обласної ради, ротарієць Богдан Кинів.

    Загалом, зі слів Б. Киніва, ротарійці планують вже цього року почати кардинальні зміни у Ротарійському скверику. Мова йде про встановлення лавиць для відпочинку ужгородців, а також про встановлення дитячого майданчика.

    Для довідки

    "Rotary International" ("Ротарі Інтернешнл", R.I.) - це всесвітня громадська організація, що об’єднує ведучих бізнесменів та представників різних професій, які виконують програми гуманітарного характеру, виступають за дотримання високих етичних норм у всіх сферах діяльності та докладають зусиль по розвитку міжнародного взаєморозуміння і зміцненню миру у всьому світі.

    Назва «Ротарі» означає ротацію, тобто зміну місця зустрічей найпершого Ротарі Клубу в Чикаго, які почергово проводились, в домівках та офісах його членів. З найперших днів існування колесо було емблемою Ротарі. Це колесо символізує «Цивілізацію та Поступ». Щороку ротарійці вибирають з поміж себе нових президентів клубів, а також Президента «Rotary International».

    R.I. була заснована в 1905 році, а тепер налічує 1,2 мільйона членів. Це неурядова організація, акредитована при ООН. R.I ініціювала виконання декілька всесвітніх цільових програм: боротьба з голодом, хворобами, неписьменністю, молодіжні обміни, навчальні стипендії, допомога інвалідам та людям похилого віку, молодим лідерам, допомога жертвам стихійного лиха, екологічні програми та мирні форуми. На гуманітарні та освітні програми R.I. передає щороку понад 40 млн. доларів США. Найважливішою програмою останнього десятиліття стала втілювана спільно з ЮНЕСКО та ВООЗ акція «Поліо Плюс» - боротьба з поліомієлітом, що ставила за мету повну її ліквідацію до столітнього ювілею. На цю акцію в 1995 році R.I. виділила 223 млн дол. США.

    Ротарі Клуб Ужгород, створений у 1929 році, став клубом з найдавнішою історією у нашій країні. Членами першого ужгородського Ротарі Клубу в різні часи були видатні представники бізнесової, адміністративної та культурної еліти міста. Серед них були всім відомі губернатор Грабар, художник Ерделі, хірург Фединець. У післявоєнний період ротарійський рух в Ужгороді був відроджений також одним із перших в Україні - у 1994 році.

    Перелік найбільших гуманітарних проектів, виконаних ужгородськими ротарійцями за останні роки: подаровані два апарати штучної вентиляції легень для міської дитячої лікарні; завезені з Канади та безкоштовно розподілені 240 нових інвалідних візків; спільно з Ротарі Клубом Кошіце, подаровано 300 книг для бібліотеки 21-ї школи та організована екскурсія в Пряшівський планетарій; облаштовані доріжки у Ротарійському сквері, поблизу пам?ятника героям-Чорнобильцям; за сприяння Ротарійців м.Корвалліс (США), обладнані безкоштовні стоматологічні кабінети для пацієнтів Сімейної клініки м. Ужгорода та дітей-сиріт Часлівського дитячого будинку; змонтований комп’ютерний томограф нового покоління в Ужгородській міській лікарні; виконаний ремонт приміщень і системи гарячого водопостачання в школі-інтернаті смт В. Березний; передали спеціальний автобус та обладнання для пересування східцями для медико-соціальному реабілітаційному центру «Дорога життя» тощо.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору