ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Два «срібла» з чемпіонату зі спортивного орієнтування на велосипедах привезли закарпатці

    28 березня 2024 четвер
    30 переглядів
    На чемпіонаті зі спортивного орієнтування на велосипедах

    У національному чемпіонаті зі спортивного орієнтування на велосипедах, що пройшов у Сумах, і доросла, і юнацька збірні команди Закарпаття у командному заліку посіли друге місце.

    У складі нашої команди в особистому заліку однією з медалісток стала 15-річна учениця мукачівської ЗОШ № 1, вихованка СК "Товариш" Олександра Золтан, яка виступала у віковій категорії спортсменок не старших 17-років. Одна з найперспективніших наших велоорієнтувальниць поділилася своїми враженнями від змагань ...

    Саша, у Сумах збірна Закарпаття була представлена у повному складі?

    Ні, це було пов'язано з відносно великим витратами на дорогу. На жаль, в обласних спортивних організаціях грошей на нашу поїздку не знайшлося, тож їздили за батьківські кошти. Замість 24 спортсменів (по 12 у дорослій та юнацьких збірних) наш край представляли троє ужгородців та десятеро мукачівців. Нам витрати за участь у чемпіонаті частково пообіцяли повернути після приїзду спортивні керівники Мукачівщини.

    Може бути, у спортивних функціонерів не дуже великий інтерес до спортивного орієнтування, як до неолімпійського виду спорту?

    Не знаю, їх логіку важко зрозуміти. Адже саме спортивне орієнтування приносить області найбільше очок в категорії вищої спортивної майстерності. У минулі роки в поїздках на чемпіонати України нам часто допомагав обласний Центр туризму і спорту учнівської молоді, гуртківцями якого є всі члени обласної юнацької збірної. Цього року, наскільки я знаю, з плану роботи Центру викреслили всі заходи зі спортивного орієнтування, що проводяться профільним Міністерством поза межами Закарпаття. Навіть наші тренери, щоби відвезти нас на чемпіонат, були вимушені брати у ЦТ відпустку за власних рахунок.

    Що запам'яталося у Сумах?

    Сподобалася чітка організація чемпіонату – все за розкладом, ніяких затримок. Для змагань використовувалася дуже цікава місцевість з густою мережею доріг хорошої прохідності, були і важкі підйоми, і стрімкі спуски з трамплінами. Чемпіонат проходив в рамках традиційного фестивалю "Адреналін. Весна. Велоспорт і рок-н-рол", крім велоорієнтування також відбулися змагання аматорського Кубка України з крос-кантрі, чемпіонат Сумської області з велотуризму та бігового орієнтування вночі… Були учасники майже зі всієї України, а також з декількох російських регіонів.

    Хто з закарпатців став чемпіоном?

    Переможці визначалися у спринті та на довгій дистанції з роздільного старту. У "дорослому" чемпіонаті відмінно виступили 36-річні ужгородці Олексій та Віра Ждановичі. Олексій став чемпіоном на спринтерській дистанції, а Віра в обох дисциплінах посіла високі (четверте та п'яте) місця. Найсильніших закарпатських юніорів, які готуються до участі у першості світу, тренери також заявили у цю категорію. У спринті 18-річні мукачівці Олександр Касьянов та Василь Морозов зайняли відповідно третє та десяте місця, на довгій – четверте та п'яте. Трохи не пощастило 16-річній Наталці Шозді – зі спринтерської дистанції вона фінішувала з абсолютно кращим часом, але була дискваліфікована за відсутність відмітки на одному з контрольних пунктів, наступного дня, намагаючись реабілітувати себе, занадто ризикувала і у підсумку допустила декілька прикрих помилок, що відкинули її на восьме місце.

    У юнацькому чемпіонаті у своїх вікових категоріях на обох трасах перемогли мукачівці Артур Сватко (спортсмени до 14 років, третім в цій категорії двічі був Віталій Малило з Ужгороду), Олександра Золтан (дівчата до 17 років, другою тут була наша Анастасія Моїсеєва), Владислав Французов (юнаки до 17 років). 18-річний Дмитро Гаршанін з Великих Лучок виборов срібну нагороду на довгій трасі та бронзову – у спринті.

    В окремому чемпіонаті серед ветеранів Закарпаття представляли наші тренери: Олександр Цепурдей двічі фінішував з другим результатом серед спортсменів старших 50-років, а Руслан Касьянов став бронзовим призером серед 40-річних на довгій трасі.

    Усього в активі закарпатців шістнадцять медалей в особистому заліку.



    2.JPG
    3.JPG
    4.JPG
    5.JPG
    6.JPG
    7_0.jpg
    8.jpg
    9.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору